сряда, 11 май 2016 г.

Денят на светите братя Кирил и Методий

Днес, 11 май, няколко дни след деня на обединена Европа, православната църква тържествено чества паметта на Солунските братя и славянски първоучители, обявени за нейни съпокровители.
Светите братя Константин-Кирил Философ и Методий Славянобългарски 
и тяхното равноапостолско и просветителско дело.


Празникът е...
Солунските братя са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език (придобил популярност в неговата руска редакция като църковно-славянски език, черковно-славянски език) и разпространяване на християнството сред славяните. Считани са за равноапостоли. През 1980 година папа Йоан Павел II ги обявява за съпокровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици. До средата на XIX век паметта им била отбелязвана поотделно – Св. Кирил на 14 февруари и Св. Методий на 6 април.



Знае се за паралела между двата празника - 11 май се чества като църковен празник на светите братя Кирил и Методий, докато 24 май се е утвърдил като празник на Славянската писменост, българската просвета и култура .


Имен ден празнуват всички, които носят името Кирил (означава - господарски), Кирила, Кирилка, Керана, Кирко, Киро, Кирчо, Киряк, Методи (означава - изследващ).




6 коментара:

Iliana каза...

А днес е и ден на Ловеч :)
Честит празник!

Elena Dimitrova каза...

Да е честит празника на всички именници Дианка ! Химнът в оригинал " Върви народе възродени " има прекрасен текст, но е изменен и по време на соц.режима е използван не оригиналният, а измененият текст.Този химн възхвалява двамата братя и благословията от Бога, която им е дадена за написването на азбуката.
Поздрави !

Кари Цветкова каза...

Честит празник на всички празнуващи на днешния ден! Бъдете здрави!

Сико каза...

Не мога да повярвам, че някой е писал за този празник днес и е направил разликата между днешния църковен празник и празника на 24.05.!
Благодаря!

П.С. Честит имен ден на моя брат - Методи! :))

Екатерина каза...

Честит празник, Дианка, а на имениците - да са живи и здрави! Поздрави!

di_ani каза...

Благодаря
Илианка,
Кари,
Елена,
Сико,
Кате!
Честит и благословен да бъде празникът и делото им,
честит да бъде именния ден и на празнуващите, Диана!