събота, 7 октомври 2017 г.

Шоколадов шифон със смокини и сангрия



С богат и наситен шоколадов вкус, нежна сладост на пресни смокини и нотка на плодово вино, тази семпла и елегантна шоколадова торта е перфектна за есенния сезон. Смокинята, имайки мек, фин и деликатен аромат е сред предпочитаните плодови вкусове за комбинация с шоколад. От друга страна вино с шоколад са доказано добра двойка и в печивата, като взаимно се допълват и обогатяват, придавайки топъл, специфичен вкус, а сангрията** чудесно се вписва с плодовия си нюанс.
Основата е японски шифон /chiffon cake/, в случая шоколадов, кръстоска между маслена торта и пандишпан. И както коприненият шифон е лек, фин и с подчертана дребнозърнеста текстура, този вид торта също е подчертано въздушна, направена от растително масло, яйца, захар, брашно, бакпулвер, течност и аромати. Високото съдържание на мазнина и яйца създава влажност и след като мазнината е течност, дори при по-хладна температура, шифон торти не са склонни да се втвърдяват или изсушават бързо. Това ги прави подходящи за глазура, която да компенсира липсата на богатия вкус на масло. Автентичният вид шифон торта е изобретена през 1927 от Хари Бейкър /Harry Baker/, Калифорния който съхранява рецептата в тайна в продължение на 20 години. По-късно името е променено на "шифон торта" и набор от 14 рецепти и вариации е пусната на обществеността в брошура през 1948. Последват още много модификации, в това число обогатения с повече яйца японски шифон. Тайната? Вместо масло в рецептата фигурира растителна мазнина /олио/, а белтъци и жълтъци на яйцата се разбиват отделно.


Шоколадов шифон със смокини и сангрия
/по идея, изменения от Chocolate Chiffon Cake/


Продукти за форма ф 18-20см.*
1/3 ч.чаша какао на прах /използвах Премиум на Йоткер/
2 ч.л.разтворимо кафе, "нес"
½  ч.чаша вино сангрия**
1 ч.чаша + 2 ½ с.л брашно     
1 ч.чаша + 2 ½ с.л захар
1 ч.л.бакпулвер
1 щ. сол
1/3 ч.чаша растително масло
4 яйца, големи, разделени
1 ч.л. ванилия екстракт
канела по желание
1 щ. лимонова киселина

Шоколадова глазура със сангрия:
Продукти:
150 гр. черен шоколад
1/3 ч.чаша течна сметана
1 с.л. мед
1 с.л. сангрия или ароматно червено вино
2 с.л. масло

Още:
1 с.л. ароматно какао за поръсване
1 с.л. запечени нарязани бадеми
4-6 свежи смокини

1 ч.чаша =240 мл.

* по оригинална рецепта дозата е за 25 см. форма за печене и пропорциите са увеличени

** За сангрията sangría [saŋˈɡɾi.a]) – идеята е за използване на червено вино с плодов вкус и аромат. Конкретна рецепта за сангрия сега няма да предлагам, а със сигурност не може да се претендира за оригинална такава, защото е напитка от векове и с течение на времето претърпяла много модификации. Най-често се приготвя се от плътно червено вино, газирана вода в съотношение напр. 3:1 /вино: вода/, малко концентрат и лед; Добавят се ситно нарязани плодове резенчета цитруси, ябълки, круши, кайсии и други сезонни плодове, а с канела и мед придават лека нотка аромат в питието. Една идея за есенен вариант със смокини може да се намери тук: Може да се използва и готов фабричен микс.
Загрява се фурната до 150° C и се поставя решетка в най-ниската част.
В малка касерола се кипва виното, маха се от котлона и към него се добавят какаото на прах и нес кафе, след което разбърква до изглаждане, оставя се да се охлади и сгъсти /минимум 20 мин./.
Смесват се брашното, половината захар, бакпулвер и сол, към тях се добавят растителното масло, жълтъците и ароматите. Разбърква се добре и след добавяне на какаовата смес се хомогенизира. Отделно с миксер се разбиват белтъците с лимоновата киселина и другата половина от захарта, до получаване на плътен сняг и оформени върхове. Смесва се 1/3 от меренга в тестената смес и разбърква добре. Леко се добавя и останалата част от белтъка, само до поемане.
Получено пухкаво тесто се прехвърля в тава за печене, леко се потупва в масата да се уплътни. Пече се за 60-65 минути или докато дървена клечка, поставена в средата излиза чиста. В повечето рецепти се пече продължително, но идеят за изсушаване на блата не ми допада, затова пекох по- малко, за по-влажна структура на блата. Изважда се от фурната и оставя да се охлади напълно, някои рецепти предлагат да се обърне. В повечето рецепти се поръсва отгоре само с пудра захар преди сервиране, но гарнитура с разтопен шоколад, пресни смокини и нарязани бадеми е една допълваща вкуса и ароматите комбинация.

Шоколадова глазура със сангрия:
Стопяват се на водна баня или в МВ шоколада с маслото, меда и сметаната, след което ароматизират с плодовото вино. След леко охлаждане получената глазура се разпределя върху студения блат и оставя до пълно стягане.
Преди сервиране се поръсва с ароматно какао, запечени бадеми и свежи смокини.


Само шоколадовия шифон с характерната структура на  микропорички:


Може да се поднесе с още плод, шоколад и чаша сангрия, разбира се…


Опитайте...

7 коментара:

Diana Stoyanova каза...

Прелест!!!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
много красиво изглежда тази торта.Интересно, вкусно и много фино предложение.
Поздрави !

Dani каза...

Чудесен аромат и текстура, Дианка!
Прегръдка!

di_ani каза...

Много благодаря, Диана,
много мило и се радвам, че ти харесва.
Сърдечни поздрави и прекрасни есенни дни!

Благодаря ти, Елена,
драго ми е, че тази комбинация ти допада.
Сърдечни поздрави и прекрасни есенни дни!

Прегръдка и за теб, Дани,
много благодаря и нали е с шоколад...:)
Сърдечни поздрави и прекрасни есенни дни!

Iliana каза...

Това чудо е уникално!

di_ani каза...

Ех, Илианка, благодаря ти и голяма прегръдка за теб!

Ани Емилова каза...

Здравейте! Разгледах блога ви и съм очарована! Страхотни рецепти и снимки! За мен ще е чест да последвате и моя блог https://vanillacacao.blogspot.bg/