неделя, 23 май 2010 г.

Белтъчни бадемови кексчета /Friands/ с череши

Тези нежни и фини кексчета са още една френска идея за оползотворяване на яйчени белтъци. Financier /фр. - финансисти/ са малки френски тортички - като пандишпан, но с бадемово брашно и аромат, кафявo масло, яйчен белтък, пудра захар и много малко брашно.
Името "финансисти" се свързва с първоначалната форма на изпичане като златно кюлче, както и предлагането им в района на фондовата борса Париж La Bourse du Commerce.
Те са популярни с още едно име "Friands", при които може да се вложи значението "нежен" или "вкусен" сладкиш. Разпространени са и в Австралия и Нова Зеландия, където обогатени с плодове, шоколад и ядки, формата им на изпичане е най-често овална.
Плодов вариант с череши, първите за сезона, избрах и аз.


Белтъчни бадемови кексчета /Friands/ с череши


Продукти за 9 кексчета
3 белтъка
1 щ. сол
90 гр. масло
65 гр. бадемово брашно /може много фино смлени бадми/
120 гр. пудра захар /1 ч.чаша от 200 мл./
40 гр. брашно /1/3 ч.чаша/
1 ч.л. лимонов сок /използвах портокалов и кори
1 ч.л. лимонова кора
½ ч.л. бакпулвер

1 с.л. филирани бадеми
1 с.л. шоколадов чипс /по желание/


Технологията е много лесна.
Почистват се черешите и се маха костилката. Аз избрах да оставя дръжките към плодчето.
Формички за мъфини или други се мазняват с масло и поставят в хладилник да стегне.
Разтопява се на слаб огън маслото и къкри няколко минути, като се внимава да не прегори, а леко да се запържи, до желания кехлибарен цвят. Оставя се напълно да се охлади.
Фурната се загрява на 180С.
Разбиват се белтъците - съвсем слабо, до запенване.
Смесват се брашното със солта и бакпулвера, бадемовото брашно и пудрата захар. В кухненски робот/процесор се пулсира на няколко пъти за изфинване на едрината и създаване на повече въздух в сместа. Добавят се сока и кората.
Над леко разпенените белтъци се ръси от сухата смес и леко разбърква. накрая се добавя и маслото. Всичко се хомогенизира.
Тази смес може да се приготви ден по-рано и остави в хладилник до нейното използване.
Пълнят се формичките до 3/4 от обема, като се едновременно се пускат и по няколко шоколадови "капки'. В средата се поставя почистена от костилката , но със запазена дръжка - череша. Отгоре се поръсва с филирани бадеми. Пекат за 20-25 минути, до суха клечка.



Изваждат се от фурната, оставят се още 5 мин. във формите да се охладят и вадят окончателно.

Сервират се топли поръсени с пудра захар. Аз ги харесах повече на следващия ден, когато бадемовият аромат и вкус е по-наситен.
Добре се допълват със сладолед или сметана и още плодове.


Идеални към чаша кафе, която не снимах, осъзнавайки, че в публикациите ми преобладава този начин на представяне.
Рецептата е съставена от различни предложения, но за база избрах Home gourmets.
Опитайте...

13 коментара:

Ирина Купенска каза...

Неустоимо предложение!
Невероянти са кексчетата - нежни, свежи, пролетни, а тези черешки така хубаво подканват!

Хубави и спокойни празници, Диани :-)

Lety каза...

di_ani, прекрасни са!
Май сме на една вълна. Донесох си от пътуването бадемово брашно и сега си умувам рецепти за него.
Френските макарони са ми май висш пилотаж все още, та ще изумувам друго...
Твоята рецепта е страхотна!
Сърдечни поздрави!

Dani каза...

Дианка,
изпитах невероятно удоволствие
от така представените снимки :)
Черешите са ми любимия плод,
а самото съдържание предполага едни ефирни, топящи се в устата, ароматни сладкишчета!
Сърдечни прегръдки и пожелания за слънчев и усмихнат празник!

di_ani каза...

Ирина,
благодаря ти!
Това е бърз и лесен вариант за оползотворяване на белтъци.
Хубави празнични дни, Диана

Лети,
благодаря!
Наистина френските макарони са висш пилотаж, но съм убедена, че ще успееш. Рецептите и обясненията на Ирина са чудесни-
знаеш, че удоволствието си заслужава.
Хубави празнични дни, Диана

Дани,
благодаря много!
И аз обичам череши, а в комбинация с бадеми ми допадна много.
Хубави празнични дни, Диана

Станимира каза...

Диана, много хубаво предложение за оползотворяване на белтъци. Тъкмо имам 3-4 в хладилника, а и от доста време гледам тези "финансисти" по блоговете, ще взема да изпробвам с черешки.

Много свежи снимки. Особено ми хареса как дръжката стърчи от кексчето. Това ще се оцени у дома :). Поздрави и приятни дни!

Еoc каза...

Много са нежни, Дианка :) Топящи се...
Имам замразени белтъци, благодаря за идеята :)
Хубав празник утре от мен :)il

rusanka каза...

Прелест!
Като видях снимките първата ми мисъл беше прелест, Диди!
Толкова нежни и ефирни кексчета!
А в комбинация с черешки са страхонти. Сега в сезона на черешите, ни предлагаш идна чудесна идея!
Поздрави и хубави и усмихнати празници!

fimere каза...

ils ont l'air si doux et si moelleux ces petits gâteaux, j'adore
bonne soirée

di_ani каза...

Мира,
благодаря ти!
Радвам се, че тази идея ти харесва.
Хубав празник днес!, Диана

Зори,
благодаря!
Хубаво е, че може да се направи по-рано и да се изпече преди сервиране.
Хубав, светъл празник днес, Диана

Русанка,
много се радвам, че ти харесват.
Черешите са много хубав плод и чудесни към сладкиши.
Хубав, светъл и усмихнат празник, Диана

Fimère,
thanks for the positive comment.
Greetings and hugs, Diana

Milena каза...

Ах, Диани, голяма си изкусителка! По здравословни причини станах веганистка и избягвам подобни вкусни изкушения, но е голямо удоволствие да се гледат твоите снимки и да се наслаждавам на неповторимият ти стил!

Сърдечни поздрави, Милена

di_ani каза...

Миленче,
така съжалявам да прочета, че имаш здравословен проблем. Зная какви строги са ограниченията при веганите и се надявам, това да е временен период.
Благодаря, бързо възстановяване и топла прегръдка за теб, Диана

Станимира каза...

Диана, вчера направих тези кексчета с едни ягоди, които имах и много ми харесаха. Вече сме ги преполовили. Моите само станаха малко по-тъмни. Предполагам заради това, че маслото престоя малко по-дълго на котлона в търсене на кехлибарения цвят. Много добро предложения са - напомнят ми за Коледа - сигурно заради съчетанието масло-портокалова кора. Вкусотия... Ще ги правим и за в бъдеще. Мерси за рецептата :).

di_ani каза...

Мира,
много ме зарадва, още повече, че си доволна от резултата. Наистина в повечето рецепти, цветът на маслото е по-наситен, което предполага и по-силен аромат. Убедена съм, че с ягоди са били чудесни.
Благодаря за доверието, хубав и усмихнат ден, Диана