неделя, 13 март 2011 г.

Постни ястия

"Много блюда - много болести" и още -
"Изненадани сте от много болести? Пребройте си готвачите".
Това съждение от първите години на новата ера е на римския мислител Сенека - един от най-видните римски мислители, философ и писател, човекът с най-забележителния ум по онова време и учител на Нерон.
Размислите за здравословно, рационално или респ. некомпенсирано хранене, разрешени и забранени храни, са толкова стари, колкото и настоящи. Започнах с него, защото изтича първата седмица на великденския пост, а следват и още... Вече има много и различни концепции, тенденции, мнения. Дори и от медицинска гледна точка се популяризира временното постене като балансирана система за хранене и диета за пречистване на организма. Временното ограничение (в количествен и качествен аспект) на храната кара организма да работи ‘на по-малки обороти’. Освен че тялото се изчиства от токсини, то се пренастройва по-лесно към смяната на сезоните и към преминаването към друг тип хранене. Така и в развитието на кулинарията някак естествено и логично се следва хода на историята.


Постна /vegan/ хранителна пирамида .
/Снимката на е взаимствана от интернет галерия/

Интересен е пътят на еволюцията и същността на библейската кухня. Почти всяка религия в стремежа си да подреди и подчини живота на своите последователи налага някакви ограничения в храненето. Чрез тях божеството разделя света на познаваем и непознаваем, чист и нечист, разрешен и забранен. Тези ограничения обикновено се изразяват в частично или пълно въздържание от храна за определени периоди (пост), пълна забрана на определени храни и технологии, строги правила при тяхното поднасяне и съчетаване. В старозаветния хранителен закон, завещан от Мойсей, отделянето на "чисти" от "нечисти" храни съдържа в себе си идеята за различаване на "доброто" от "злото". В Новия завет тази разделителна линия между иудеи и езичници изчезва. Много хранителни забрани отпадат, защото казано е: "Не това, що влиза в устата, осквернява човека, а онова, що излиза от устата, то осквернява човека." (Мат. 15:11). Т. е. това, което излиза от устата, идва от сърцето и то може да оскверни човека. Хлябът, виното и зехтинът, който присъства в светото миро, стават три свещени християнски храни. Всичко останало извън дните за пост е разрешено, без да му се придава никакъв специален смисъл. Някои считат, че християнството примирява трите знакови храни на античната средиземноморска цивилизация (хляб, вино и зехтин) с месоядните навици на келтските и германски племена, които заселват руините на Римската империя. Оформя се една изключително богата и толерантна кухня, която възприема обожаваното от германците свинско месо, южняшките морски деликатеси, азиатските подправки и всякакви чуждоземни храни. Една кухня, готова да приеме и преглътне света в неговата многовариантност.
Първите християни постили твърде често и продължително, за да се подготвят по-добре за богоугодни подвизи. Нормите, към които Църквата се придържа до днес , се намират през ІV век като указания и наредби освен за съществуващите Велик и Петров пост, още и за Рождественския (Коледен) и Богородичен пост. Четирите поста били пригодени към четирите годишни времена.


Преди за започна с новите предложения, искам да обобщя повечето от моите публикации за постни ястия. Структурирането на блога е така оформено, че няма отделна тема, специално за храненото и храните по време на пости. Търсенето се усложнява и затруднява. Затова избрах да прикача слайдшоу от албума в Picasa. Повечето от снимките са достатъчни като подсещане към храни без животински и млечни продукти. Стремежът за пълноценно и здравословно хранене е основна база при подготвянето на постното меню. Вече съм писала, че изключвайки белтъчините от животински произход, за да не се нарушава баланса на организма, трябва да бъдат заместени с витамини, микроелементи, белтъчини и въглехидрати от растителен произход.
Най-застъпена по време на пости за картофите, които са може би и най-полезната храна! Картофите съдържат повечето незаменими аминокиселини, минерални соли и витамини (С, В1, В2, В6, РР). 200-300 грама картофи са достатъчни за да покрият дневната нужда от витамин С на организма.
Зърнените, бобовите и зеленчуците са богати на протеини и желязо. Зеленолистните зеленчуци, боб, леща, тофу, царевични тортили и ядки са отличен източник на калций.
Витамини се съдържат в картофите, прясното зеле, репичките, салатите, зеления лук, цитрусовите плодове. За витамин С се знае - най-много има в кивито и в шипковия чай, портокали, грейпфрути, мандарини. Най-опасен е недостигът на витамин В1 /тиамин, витаминът на оптимизма/ от който отслабва нервната система. Най-големи количества витамин B1 се съдържат в бирената мая, пшеничните зародиши, семената на маслодайните растения, пшеничните и оризовите трици, бобовите храни, спанака, плодовете, орехите.
Желязото също е необходимо за правилното функциониране на организма и се набавя, заедно с растителни белтъчини, чрез гъби (най-вече манатарки), елда, копривено брашно,ядки, фасул, аспержи, овесено брашно, цитрусовите плодове (грейпфрут, портокал, лимон, мандарини), ягоди, боровинки, манго, киви, тъмни листни зеленчуци, броколи, брюкселско зеле, карфиол, картофи, домати.
Заместители на калция, който организмът не получава /защото не се консумира мляко и продуктите му/, се набавя от пълнозърнест хляб, коприва, спанак, ядки, сушени плодове и бобови храни.
Изключително полезен и разрешен за всеки вид пост е медът - храната лекарство, в който се съдържат цял спектър от необходими вещества: желязо, магнезий, мед, хлор, калций, натрий, фосфор, алуминий и др. Много изчерпателна информация за него има в блога на Роси.


Някои от хрумванията имат и конкретни рецепти и варианти.
Постни ястия, разядки и салати- рецепти.
Постен хляб, питки и хлебчета - рецепти.

Идеята на постенето е, чрез лишаване на тялото да се смири душата. Но по - важното е казано така:
"Не това, що влиза в устата, осквернява човека, а онова, що излиза от устата, то осквернява човека." (Мат. 15:11).

10 коментара:

Еoc каза...

Дианка, много ценен пост. Аз се въздържам за момента от пълен пост, мисля че не бих могла да се лиша от млечните. Но те чета редовно и събирам кураж :)
Прегръдка от мен и хубав неделен ден!

Dani каза...

Дианка, полезно както винаги :)
Придържам се към казаното /предполагам, че е от Евангилието
на Матея/.
Аз избягвам някои от изброените храни по друга причина, но споделям, че организма има нужда периодично от пречистване :)
Леки пости, прегръдки и много цветно, пролетно настроение!

LaMartinia каза...

Много изчерпателна и полезна информация, Диана:-)
От 23-ти март съм решила да направя житния режим на Дънов, ще видим дали ще се справя:-)
Поздрави и успешна седмица!

Ева Тонежа каза...

Много интересна и подробна информация, поднесена по изключителен начин, Диди!
Нека е лек постът, а с красивите ти предложения, ще е и вкусен. :)
Прегръдка с пожелания за хубава неделя и спорна нова седмица!

rusanka каза...

Благодаря за изчерпателната информация, Диди!
Много интересна за различните видове храни, подходящи за постите!
Постът е време да останем насаме с нашите мисли, да обмилисм нещата да се вгледаме вътре в себе си и да станем по-добри и по-чисти.
В нашето семейктво не спазваме пости, с трима мъже е невъзможно!
Само аз се опитвам, но до някъде!
Благодаря за линка към моя блог!
Поздрави и леки пости!

pep-4o каза...

Диди, сърдечно благодаря за интересната ти публикация!
За постните ястия знам, че си неизчерпаем източник на идеи, който би убедил дори мен да ям по-често постничко :)
Лек пост и хубава нова седмица!

Marta каза...

Ди, поздравления, обездумяваш ме - очите ми пируват при теб. Благодаря ти

Just V. каза...

Ди, безмълвна съм пред пъстротата, разнообразието и великолепието на галерията ти...
Всички други думи биха били излишни.

Пожелавам ти чудесна седмица:))

brazilka каза...

Прекрасно си подбрала и изложила информацията. Много се радвам и за снимките. Попаднах на ястия, които не съм засичала из блога ти, както и на такива, които отдавна се каня да пробвам.

Хубава и спокойна вечер,

Цвети

di_ani каза...

Зори,
Дани,
Мария,
Роси,
Ева,
Пепи,
Дора,
Вили,
Цвети,
Благодаря ви момичета,
много ме радват вашата подкрепа, топло и приятелско отношение.

Мария,
Ще се справиш - волята дава и сила.

Цвети, твоите предложения и ценни съвети са ми безценна помош,
Благодаря ти!

Поздрави и много усмивки за всяка една от вас, Диана