Какво
обичате повече — ягоди или череши?
С тази
въпрос започва едно забавно четиво, за връзката между любимия плод и чертите на
характера.
Та, ако
обичате повече ягоди – Вие сте
весел човек, гостоприемен, умеете да ...
А ако предпочитате
череши - Вие сте нежни, добросърдечни, вежливи...
Аз не мога
да определя и без да давам предимство, след сладкиша с череши е ред на ягодите. Ягодите
са винаги на мода, колкото красиви, толкова сочни, вкусни и ароматни, а сега са в своята сезонна зрялост и
изобилие. С оглед на предстоящия Петров пост, избрах
за заговяване и обединих в тази публикация три идеи за десерти с ягоди.
Замразен сметаново - шоколадов ягодов мус
За 6 порции:
2 ч.чаши заквасена
сметана
2 ч. чаши разбита
течна сметана
1 ч.чаша ситно нарязани ягоди
½ -1 ч.чаша захар на
вкус
1 с.л. мед
1 с.л. лимонов сок
100 гр. бял шоколад
2 с.л. масло
За основата:
6 бисквитени подложки / големи маслени бисквити тип сандвичи
с шоколад, или трохи от бисквити и масло
Още ягодов топинг, свежа мента и пресни ягоди за сервиране.
Заквасената сметана се разбърква със захарта, меда и
лимоновия сок. В МВ или на водна баня се разтопява белият шоколад с маслото.
След лекото му охлаждане към него се прибавя лъжица по лъжица от разбитата
течна сметана. В купа се смесват постепенно шоколадово - сметановия крем и
лимоново овкусената заквасена сметана. След хомогенизиране се прибавят на ситно
нарязаните ягоди и разбъркват в сместа.
В индивидуални съдчета за сервиране с вместимост около 200
мл. се поставя навлажнено от към стените стреч фолио и изглажда добре. Налива
се от ягодовата смес и поръсва с бисквитените трохи или бисквитения сандвич/.
Поставя се във фризер за около 4-6 часа или повече. Преди сервиране се изважда за около 10-на минути Замразеният мус се изважда се от формичката, маха се фолиото и поставя в чиния за сервиране с още ягодов топинг, свежа мента и пресни ягоди .
Следва ефирно печиво, което харесах от Tortelina, с интересна технология за продупчване на бисквитено тесто и заливане с ягодов крем.
Блат:
3 яйца
½ ч.чаша захар
1/3 ч.чаша олио
½ ч.чаша прясно мляко
1 ½ ч.чаша брашно
1 щ. сол
10 гр. бакпулвер/ 1 опаковка/
1 опаковка ванилова захар
Крем:
500 мл. прясно мляко
1 пудинг др. Йоткер ягода
1/3 ч.чаша захар
100 гр. масло
50 гр. бял шоколад
/по желание/
Ягоди за гарниране
Фурната се включва
да загрее до 180 градуса. Покрива
се тава с хартия за печене или намазана с масло и поръсва с брашно.
Разбиват се яйцата на
пяна със захарта и ваниловата захар. Добавя олио, мляко и брашно, смесено с бакпулвера,
след което разбиват до хомогенизиране.
.Изсипва се в
подготвената тава и се пече (в
зависимост от размера на тигана) за 20-30 минути или докато повърхността е
златисто кафява и не се залепва за
клечка, при пробождане.
След изваждането от фурната, още топъл, се перфорира
шахматно с дръжката на черпак или друго приспособление от повърхността до
дъното.
Веднага се приготвя крем от предвиденото топло мляко със
захарта и пудинга. След сгъстяването му на котлона се маха, поставя се шоколада
/по желание/ и маслото. Разбърква се до хомогенизиране.
Налива се още горещ в направените дупчици, а след това се
филира и отгоре.
Накрая, една лятна класика - Павлова в индивидуални порции :
Продукти за 8 бр.
4 белтъка
1 ч.чаша кристална захар
2 с.л. царевично нишесте
2 с.л. царевично нишесте
2 ч.л. бял винен оцет
1 щ. лимонена киселина за начало
ванилия за аромат
Загрява се фурната до
100С / 75 С
Белтъците с щипката лимонена киселина се разбиват в купата с електрически миксер до форма на меки върхове. се добавя захарта, и разбива, докато сместа стане твърда и лъскава. Накрая се ръси царевичното брашно и ванилията, капва се оцета и разбива, докато се хомогенизира. Сместа се поставя в кръгла тава за печене, облицована с незалепваща хартия за печене. Може да се изпече общ блат или да се шприцват отделни сладкишчета.
Намалява се фурната до 75 C и се пече в продължение на 1 час и 20 минути за общ блат или около час за малки формички, или докато при почукване е твърдо и сухо. Фурната се изключва и оставя сладкишът /сладкиш четата за да се охладят напълно в нея за няколко часа или нощ.
Белтъците с щипката лимонена киселина се разбиват в купата с електрически миксер до форма на меки върхове. се добавя захарта, и разбива, докато сместа стане твърда и лъскава. Накрая се ръси царевичното брашно и ванилията, капва се оцета и разбива, докато се хомогенизира. Сместа се поставя в кръгла тава за печене, облицована с незалепваща хартия за печене. Може да се изпече общ блат или да се шприцват отделни сладкишчета.
Намалява се фурната до 75 C и се пече в продължение на 1 час и 20 минути за общ блат или около час за малки формички, или докато при почукване е твърдо и сухо. Фурната се изключва и оставя сладкишът /сладкиш четата за да се охладят напълно в нея за няколко часа или нощ.
Украсява се с желаната гарнитурата, избрах плътна разбита ванилова сметана, ягоди и сервира.
14 коментара:
Дианка,
страхотен любител съм на череши :)
Но твоите ягодови изкушения са страхотни!
Както винаги ни ги поднасяш по най-красивия начин!
Чудесна си!
Прегръдка и хубава неделя!
Страхотни вкусотии,истинско изкушение!Много ми хареса рецептата за Перфориран сладкиш с ягодов крем.С удоволствие бих си хапнала едно парченце.Поздрави,Таня!!!
Дианка, такива вкусотии си сътворила, че направо ми останаха очите:) Непременно ще опитаме от всичко!
Хубава седмица!
mnogo hubavi deserti Di ani,no az sım za yagodi,tezi dni pravya kompoti i konfitüri ot çereşi i yagodi,predi malko se domıknah tuka,mnogo sım se izmorila,ako imah vızmojnost bih si vzela ot sladoleda.
Изумена съм от толкова красота...!
Такива изкусителни неща си приготвила и поднесла ...нямам думи да изкажа възхищението си!Рецептите са прекрасни,благодаря!
Истинско удоволствие и наслада за сетивата!
Прекрасна вечер и сърдечни поздрави!
Невероятно красиво! Нежно и съвършено!Всички ягодови наслади са поднесени много артистично! Поздравления!
Дианка, лятна красота си приготвила...чудно.
Дианка, страхотни предложения! И с черешите и ягодите, както и плоския хляб. С удоволствие бих опитала всичко :)
Прегръдка от мен и хубава нова седмица!
Аз също не мога да поставя един от двата плода на първо място - обичам ги еднакво, не мога да им се наситя...
Прекрасни десерти, Диани! Вторият ме заинтригува и при първа възможност ще го приготвя, благодаря!
Сърдечни поздрави и пожелания за успешна нова седмица!
Дианче, много богат и пъстър пост, всеки един от десертите е много вкусен и красив, фаворит ми е сладоледния вариант!
Поздрави и успешна седмица!
Невероятна ягодова феерия с абсолютно перфектни презентации!Бих започнала с ягодовото парфе,а сладкиша на Тортелина си представила зашеметяващо!
Спорна и усмихната седмица,Диана!
Ох и Ах!!! Кога успяваш??Яна
От сърце благодаря на всички ви -
радвам се, че ви допадат тези идеи за леки плодови десерти.
Голяма прегръдка,
сърдечни поздрави и хубаво лято, Диана
I`m so happy to see one of my recipes on your beautiful blog! I'm glad you liked it :)
Greetings
Mihaela
Публикуване на коментар