сряда, 11 юни 2014 г.

Градините на Билла - къдрава зелена салата



Тези предложения с къдрава зелена салата са по покана и със съдействието на Billa България, и тяхната нова инициатива - Градините на Билла. Целта и идеята на новаторската програма са свежи плодове и зеленчуци от българската земя, отгледани за BILLA в над 100 български овощни и зеленчукови градини, оранжерии и лозя в цялата страната от над 30 български земеделски производители. Плодовете и зеленчуците са със селектирани качествени показатели, транспортират се до складовете на BILLA в специални темперирани камиони. Всеки производител е внимателно подбран, а някои имат и дългогодишно партньорство с BILLA, като се извършва мониторинг на процеса по отглеждането, транспорта и съхранението на продуктите. Компанията договаря предварително с производителите продукцията, която планира да продаде и гарантира изкупуване на цялото договорено количество.


Свикнали сме със зелената салата, повече като хит на пролетта, носеща много целулоза и вода, и като че не дооценяваме другите нейни качества на ценна зеленчукова храна. Здравословна и полезна, зелената салата се появява в Европа в средата на 16 век, но е била известна още преди 2000 години на египтяните, гърците и римляните. Луи XIV има заслуга за налагането на салатите от маруля като традиционно ядене в Европа, тъй като много е харесвал зеленчуци и градините на Версай са били щедро засадени с марулки. Съдържанието й на ензими, минерали и хлорофил стимулират костния мозък да създава хемоглобин, а лецитинът спомага за изграждането на мозъчна тъкан. Тя е богат източник на минерални, витамини и микроелементи прави зелената салата подходяща и за хора с големи физически натоварвания
Интересни факти за нея са, че съдържанието на минералите и витамините е неравномерно в този листен зеленчук. Витамин С се намира повече във вътрешните листа, а провитамин А се съдържа във външните зелени листа с около 30 пъти повече. Освен това по-зелените листа съдържат 1.5 пъти повече витамин В1, отколкото вътрешните по-светли листа. Зелената салата е богата на влакна и аминокиселини и укрепва имунната система.
А когато към полезните и вкусови качества добавим и гарантиран произход, удоволствието би било пълно. Традиционно, най-много се стремим да се насладим на крехките и хрупкави листа в многобройни варианти на салати и гарнитури. За начало избрах един по-нетрадиционен, но много вкусен начин за приготвяне на зелената салата като студена супа. Зелената салата има изненадващо добър вкус, дори когато е варена. Свежа, ароматна и тонизираща, опитайте я:



Крем супа от зелена салата и забулено яйце
 /по идея от Creamy Lettuce Soup/



Продукти за 4 порции, използвах продукти от Билла
1 глава зелена къдрава салата/голяма или две по малки
2 с.л. зехтин
1 стрък пресен лук
1 скилидка чесън
2 ч. чаши бульон зеленчуков или пилешки, по избор
1 с.л. магданоз
1 ч.л. босилек или риган
½ -1 ч.чаша гъсто кисело мляко или сметана + допълнително за гарниране
сол на вкус и според солеността на бульона
черен пипер
За гарниране:
поширано/забулено яйце, 
препечена филия, крутони или друго, аз изпекох сусамови бутерки
Зелената салата се почиства, измива и нарязва на едри парчета, /може да се отстрани по-твърдата основа на листата/. Затопля се зехтинът със скилидката чесън и с тях се запържва нарязаният пресен лук. Добавя се зелената салата и задушава за кратко, до омекване и промяна на цвета. Налива се бульон, зеленчуков или пилешки, по избор, след което оставя да ври на умерена температура за около 25-30 мин. Няколко минути преди кулинарната готовност се добавят подправките и овкусява допълнително. Супата се оставя да се охлади и пасира до желаната гладкост. В студената смес се поставя киселото мляко и разбърква до хомогенизиране.


По желание се поднася с поширано/забулено яйце, препечена филия/крутони.


За забулено/поширано яйце: 
Използвах технология, която съм описвала по-рано и често използвам.
Изрязва се голямо парче фреш фолио, за да може да се завърже яйце. В чашка или друг съд фолиото се поставя плътно към стените. Фолиото се намазнява и върху него се счупва суровото яйце, като се внимава да не се разкъса жълтъкът. Може и да се поръсят със свежи подправки. Краищата на фолиото се пристягат около яйцето /оставя се малко въздух/ и завързват плътно. Така могат да се подготвят няколко яйца, които да се пошират едновременно. В дълбок съд се кипва вода и поставят яйчените вързопчета, прихванати и стабилизирани с клечка /шиш/.
Врят 3-5-6 мин., според желаната твърдост на жълтъка и се изваждат. Могат да се охладят веднага, за да се спре процесът на варене. Освобождават се от фолиото и сервират.
Технологията нагледно е показана тук.




Ако все още скептицизмът е водещ, следва една по- класическа салата. Вече сме в сезона на черешите и се опитваме да им са насладим изцяло. Една идея за салата / предястие, в композиция между прясна зелена къдрава салата,  гриловано със сусам сирене, поширано яйце и череши с ароматен винегрет. Зелена салата и череши са една доказано сполучлива комбинация, както с сирене и забулено яйце, а също така и череши със сирене. Сега всички споменати вкусове са обединени и хармонизирани в едно.


Зелена салата със сусамово сирене, поширани яйца и череши 

Продукти:
листа зелена къдрава салата
череши
сирене, нарязано на плочка, най-добре козе, но може и друго
1 леко разбит белтък и семена сусам за паниране на сиренето
поширани /забулени/ яйца
свежи подправки, босилек, мента или друга
заливка по избор
крутони, препечен хляб, или друго, аз изпекох сусамови бутерки

Винегрет:
¼  ч. чаша ароматен зехтин
2 с.л. лимонов сок
½  ч.л. фина горчица
1 к.л. мед /захар
1 с.л. балсамов оцет /бял/
1 с.л. босилек /мента
1 с.л. див лук
сол, черен пипер – на вкус
Продуктите за дресинга се разбиват добре и отлежава около час.
 или
Млечен дресинг:
½  чаша гъсто кисело мляко
1 с.л. майонеза
½ стрък пресен чесън
1 с.л. зехтин
1 ч.л. лимонов сок
1 с.л. нарязан пресен босилек/магданоз
сол и бял черен пипер на вкус
Продуктите за соса се разбиват добре и отлежават около десетина минути.

Зелената салата се почиства, измива, подсушава и накъсва на едри парчета, /може да се отстрани по-твърдата основа на листата/. 
Яйцата се пошират/забулват по описания по-горе начин.
Сиренето се реже на порции плочки, потапя в разбит белтък, овалва в сусамови семена и запържва в нагорещен тиган с малко мазнина до омекване. 


В чиния за сервиране се подреждат едро накъсани листа салата, отгоре плочка сирене, следва пошираното/ забулено яйце. 



Непосредствено преди сервиране отгоре се полива с избрания дресинг - винегрет или млечен. Салата се поднася топла.



  Опитайте...


10 коментара:

vesela каза...

Дианка, ти наистина можеш от нищото да сътвориш красота!

Снежанка Драгомирова-Elti каза...

Както винаги снимките ти са пленителни, Дианче! Предложенията ти оригинални и съвсем непознати за мен. Марулка в супа никога нямаше да ми хрумне, но пък подканваш любопитството ми да се отдаде на новите вкусове. Браво на Билла за инициативата с български вкусове и браво на теб за прекрасната публикация!
Сърдечни поздрави! Хубав и усмихнат ден!

Екатерина каза...

И аз се придържам към първият коментар, напълно съгласна съм. Дианка, вълшебница си ти! Превръщаш всяко нещо в приказка! Всичките ти предложения са толкова интересни, фантазията ти безкрайна... Прегръдки!

traiana каза...

Дианка, със супата от салата ме застреля:) Никога не бих се сетила да я приготвя така. Отново изненадваш с творчество , креативност и красота!

Gergana Lazarova каза...

Диди, много пъти (особено в една конкретна книга, която имам) съм гледала за супа с маруля и винаги ми е било крайно странно... Но ето кой отново ни изненада и то по най-прекрасния начин - красота си сътворила отново, ама вкусна красота! :)
Прегръдки, мила Дианка, и усмихнат ден!

pep-4o каза...

Чудесни предложения, Дианка!
Супа с маруля може и да не направя, но салата със сирене и череши - задължително, щом препоръчваш.
много апетитни снимки!
Поздрави и хубав ден!

Роси каза...

Ох,каква поредица само!И колко пъстра и прекрасна!Дианка,пак си творила в кухнята,не просто сготвила,поздравления за всички предложени рецепти!Особено силно ме грабната яйцето и сиренцето!Прегръдка и свеж уикенд!

di_ani каза...


Благодаря ви и много се радвам,че идеите с къдрава зелена салата ви харесват. Избрах по-различни предложения: класиката в салата е непреходна, но и в супата, и в предястието, свежестта е водеща - всичко останало е допълнение.
Чудесна е инициативата на Билла, за български пресни плодове и зеленчуци, и е водещо за включването ми в това начинание.
Веси, :)
Снежи,
Кате,
Траянка,
Гери,
Пепи,
Роси,
Сърдечни поздрави за вас, прегръдка и много усмивки, Диана

Daniela Dineva каза...

Еха, това изглежда супер свежо! Не съм си представяла, че от зелената салата, може да й смениш "агрегатното" състояние :) и да я превърнеш в супа.

Ани каза...

Дианка, моите сърдечни поздравления!Отново измислено, приготвено и снимано с финес! Такъв е твоят стил и знаеш, че съм ти голям фен!Билла са избрали правилния вестоносец. И двете ти предложения са чудесни!Прегръдки