петък, 8 август 2014 г.

Солена морковена гранита с джинджифил



Очаквах топлите, типично летни дни за да представя тази рецепта, но това лято като че все не и идва времето. Избрах да я предложа сега, защото като замисъл е постна - моркови и краставица, а допълненията са по желание. Вече съм писала за гранитата, нейните разновидности, имам  и любими рецепти за сорбет, гранита като лек вариант на сладолед. Комбинацията на плодове е по-популярна, но сега избрах солена гранита от моркови и джинджифил с поръска от лимонови кубчета краставица. Основата, вече споменах е сок от моркови, наричан “малкия женшен”, ценен с високото си съдържание на каротин, който в организма се превръща във витамин А, но и не само с него…Прясно изцеденият сок от моркови е обявен за царя на зеленчуковите сокове: богат източник на необходими хранителни вещества и минерали, са едно от онези чудодейни растения, които са полезни за различни цели - силен лечебен, диетичен и разкрасяващ ефект.  Морковът, една забравена тайна на младостта, също така и е прекрасен източник на витамините С, В, D, E. Той е богат на минерали и микроелементи – калий, калций, желязо, фосфор, йод, магнезий, манган. В него се съдържат етерични масла, физиологично активни вещества – стероли, ферменти и други съединения, необходими на организма.
И няколко любопитни факти за морковите:
- В древен Рим морковът е бил считан за афродизиак. На пировете на император Калигула всички ястия били приготвяни само с моркови, за да дадат сили на поканените гости.
- В келтската литература морковът е наричан "подземен мед" заради сладкия му вкус.
- Заедно с откриването на витамин А се увеличава интересът към моркова. Правителството в Англия провежда акция, популяризираща консумацията на моркови. Във връзка с високото съдържание на провитамин А, който подобрява зрението, менюто на пилотите по нареждане е обогатено с голямо количество моркови.
- През Втората световна война са били произвеждани бонбони, конфитюри и сладкиши от моркови. В Португалия до днес е много популярен мармаладът от моркови, а в Канада и САЩ - сладкишът от моркови.
-Първият сок от моркови е бил направен в Англия и се е наричал Carrolade.
Загадката на мощното действие на морковния сок обаче не прави изключение и пример за това е  твърдението за необходимостта от добавянето на мазнина за неговото по-добро усвояване  според мнението на Д-р Георги Гайдурков: "Презумпцията е, че вит А е мастно разтворим и се усвоява в липидна среда. Да, но в случая – не. В моркова няма витамин А, а е наличен само неговият предшественик (прекурсор) – бета каротин, който е водно разтворим." Той напомня, а и от народната мъдрост се знае обаче, че и най-доброто прекалено не е добро, както и че всяко нещо трябва да се прилага разумно и с мярка, в същото време беше ново за мен и да прочета и това...
Няма да се увличам на тема моркови, но сега е моментът да споделя един малко по - различен, но много интересен и полезен блог, списван от Елена Димитрова с нейната тематична идея за "подправка от сушени листа на моркова". Разгледайте го - КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО, ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО
За чудото джинджифил, няма да пиша сега и най-накрая, ето я:
Солена морковена гранита с джинджифил


Солена морковена гранита с джинджифил 
/по идея от  savory carrot granita/


Продукти:
2 ч. чаши сок от моркови*
1 ч. чаша кокосова вода**
2 с. л. прясно изцеден лимонов сок
1 с. л. настърган джинджифил
щипка сол или на вкус

* от 100 г моркови се получават около 55 мл сок с оранжев цвят
** може да се използва портокалов, ябълков сок или вода / аз избрах портокалов сок

Поръска:
краставица, нарязана на кубчета малка
2 с. л. прясно изцеден лимонов сок
⅛ ч..л. сол
свежи подправки, резени лайм, портокал и джинджифил за гарниране

Форма за замразяване 20х20 см се охлажда във фризер.
В голяма купа се налива морковения сок, кокосовата или обикновена вода,  лимоновия сок и фино настърган джинджифил. Разбърква се добре и посолява. Изсипва в охладената форма и замразява за около 30 мин. На всеки 30 минути в рамките на около 3-3,5 часа.се изважда от фризера, разбърква се с вилица и отново се замразява. Може да се остави и за повече време.и големината на кристалите ще бъде по-голям.


Преди сервиране се нарязва красавицата на малки кубчета, 
поръсва се с лимоновия сок, малко сол.


Морковената гранита се гарнира с краставицата непосредствено преди поднасяне. 


Опитайте...

19 коментара:

Unknown каза...

Отново нестандартно ,красиво, ароматно и лятно предложение Дианче! Звучи и зглежда изумително красиво! Поздрави и хубав уикенд!

pep-4o каза...

Интересно и разнообразно при теб, Диди!
Но със сигурност ще ми хареса :) сладникавия вкус на моркова със свежия на краставицата :)
Неизчерпаем източник на идеи си ти, поздравления за поредната!

Екатерина каза...

Толкова освежаващо, така вкусно и наистина лятно предложение. Поредната страхотна презентация, Дианка. Комплименти!

Zorica Pavlovic каза...

This looks so good. I would love to try it. Regards:))

Dani каза...

Чудесна е тази солена гранита, Дианка!
Усмихнат уикенд!

Йоланта Делибозова каза...

О, колко свежо е това! Страхотно е Диди!

tkairakova каза...

Толкова свежо и неустоимо поднесено! Разкош!

Gergana Lazarova каза...

Дианка, никога не би ми хрумнало да направя солен "сладолед"... Ама ти си извор просто! :)
Хубаво (дано!) лято!

Maria Pepeldjiyska каза...

Чудесно предложение Диани - лятно и свежо!
С усмивка
М

Elena Dimitrova каза...

Благодаря ти Диана за всичко,което правиш за мен.Просто нямам думи и не знам как да ти се отблагодаря.
Предложението ти е чудно за горещите летни дни.Джинджифилът в съчетание с моркови е идеален за консумация.
Поздрави !

vesela каза...

Дианка, не съм почитател много на ледените и замразени питиета, храни, дори и на сладоледа донякъде, но не мога да отрека, че на вид изглежда чудесно!

Светлана каза...

Интересно и нестандартно предложение, Дианка! :)Снимките са много летни и цветни!
Поздрави!

Тики каза...

Някак не успявам да си представя вкуса, а и текстурата, защото никога не съм опитвала гранита. Силно силно ме заинтригува, Ди! Бих отмъкнала една чашка, за да видя как е, но по-лесно ще е да си направя.
Усмивка от мен и весела седмица!

Daniela Dineva каза...

Ох, това изглежда супер различно и същевременно неустоимо леко и прохладно, точно за настоящите жеги :)

Bety каза...

Чудесно лятно предложение, Дианка! Приготвяла съм морковена салата с джинджифил и си представям вкуса на тази гранита! Дори си мисля, че в този леден вид ще ми допадне още повече!

Eva Toneva каза...

Много свежо, стилно и вкусно лятно предложение, Диана! :)

di_ani каза...

Благодаря ви мили дами,
чудесни коментари сте написали и
се радвам, че ви допадна тази идея.
Сърдечни поздрави за вас и хубаво лято!

блиндирани врати каза...

Солен сладолед страхотна идея, определено ще го опитам!

пощенски кутии каза...

Това беше идеално за летните дни!! действаше ми много тонизиращщо!