сряда, 18 февруари 2015 г.

Нежни „пияни” блини



В срядата сме на Сиропустната седмица (Сирна седмица), която е посветена на християнската прошка и примирението - последната седмица преди Велики пости. В много християнски страни, това време се празнува весело и шумно, в някои католически страни народните веселби през седмицата преди Поста се наричат карнавал (от carne vale – "сбогом, месо"), а в Русия – Масленица и се отбелязва с угощение с различни видове блини (палачинки). Чела съм за традициите на Масленица, да се се празнува богато и ... вкусно - във всеки дом да се нареждат богати трапези с вкусни  солени или сладки палачинки - обикновените блини се ядат с хайвер или сьомга, сладките са с мед, конфитюр или друго. Знае се и за езическия произход на Масляниця – като фестивал на  слънцето по случай предстоящия края на зимата /според славянската митология/ и съчетаването му с християнските обреди преди началото на Великия пост, предшестващ Възкресение Христово (Великден). Много жизнерадостни народни обичаи на Масленица са се запазили и днес, други са потънали във времето, останало е обаче вярването, че трябва да прекараш весел и щастлив времето преди Поста и настъпването на пролетта, за да ти върви през годината. 
Харесвам тази традиция, правила съм блини с портокал и извара, миналата година избрах арабски палачинки Катаеф, днес предложението също е тематично - Блинчики «Нежные». Фини и нежни блини, „пияни” от използването на водка, ликьор, коняк /някои са изпробвали с текила/, в тестото. Като резултат - в готовите блини няма остатъчен вкус от алкохола, но те правят тестото по-ронливо и порьозно. Все пак, във форума за мнения и разисквания по рецептата на много места се споменава за успешен вариант и без използване на алкохол.
Тук е моментът да подскажа и един класически начин на прегъване на блините във вид на стегнати рулца, по технологията на Блинчики-рулончики.


Нежни „пияни” блини


Продукти: за около 12-16 блини, според големината
500 мл. кефир или кисело мляко 1%
1 яйце
1ч.л. сода бикарбонат /без връх/
1-2 с.л. захар
3 с.л. водка (ликьор,коняк, текила)*
100 мл. много гореща вода **
1 ½  ч.чаша брашно

* във форума за разисквания  на много места се споменава за успешен вариант и без алкохол.
** може да е необходимо още малко
1 ч.чаша =240-250 мл.

Яйцето се разбива със захарта, налива се алкохола, след него и кефир или киселото мляко. Брашното се пресява и разбърква, до хомогенна смес. Поръсва се содата и оставя да престои около 10 минути. Подготвя се горещата вода, налива се в сместа и започва печенето на блините. Технологията е: средна температура, тиган с незалепващо покритие, или с фин слой мазнина, тънички или по-плътни, въпрос на желание и вкус, блини и  двустранно изпичане.

 Сладки или солени - въпрос на избор:


Сгънати във вид на стегнати рулца, по технологията на Блинчики-рулончики.


С шоколад и плодове:


Със сьомга и крем сирене с билки:


И една идея за любителите на бекон:  Блинчики в беконе с картошкой.
 Опитайте...

15 коментара:

Milena Poptoleva каза...

:)Аз съм за солените....:)Но и двата варианта са сервирани прекрасно!Лека вечер и прекрасно утре,Ди!

Hristinka Koleva каза...

Така примамливо си ги навила и подредила тези блини, Дианка, че трудно се устоява на това изкушение!
Поздрави и благодаря за чудесната рецепта!

Dani каза...

Дианка, опияни ме с тези красиво поднесени блини :)
Чудесни са!
Сърдечна прегръдка!

gabrielatsulin каза...

Очарователни са! Ще ги направя уикенда за закуска! Бързо и лесно!
Усмихнат ден :)

Elena Dimitrova каза...

Прекрасно направени и представени блини, Дианка.На мен лично повече ми харесва соления вариант, но и сладкия си заслужава приготвянето.Изкушаващи снимки и представяне, както винаги в твоето прекрасно местенце.
Поздрави !

pep-4o каза...

За мен една със сьомга, моля :)
Много обичаме палачинки и още следващите почивни ще пробвам твоите алкохолни, Диди :) интересно ми звучи.
Прекрасни аранжименти си им направила, поздравления!

vesela каза...

Дианка, при теб човек се храни с очите само. Симетрията е във всичко! Дори имам чувството че и цветово гледаш да си отиват продуктите...Опасна работа си:))
Иде ми да грабна всичките чинийки, дори без да съм прочела още рецептата.

Gergana Lazarova каза...

Тези рускини правят чудеса в кухнята и то все вкусни! :)
Дианка, прекрасни блини, май никога не съм опитвала, но твоите изглеждат страшно апетитно! Благодаря за идеята за стегнатите рулца, ще се възползвам задължително. :)
Прегръдки и леки пости!

tillia каза...

Ау, какви са златисти! Както винаги поднесени много оригинално и с вкус!
Интересен и красив начин на завиване на блинчиките.
Спокойна вечер, Диана!

Роси каза...

Много симпатични,а и практични са руленцата,можеш да скъташ каквото ти душа иска без опасност да изтече.Страхотни блинчики,Дианка!С гореща вода не съм опитвала,трябва да опитам каква е разликата във вкуса,благодаря ти!Отново много изискано поднесено!

Екатерина каза...

Ах, тези рулца са ми много по вкуса. Точно тази визия на семейство палачинкови винаги ме е изкушавала. Чудесни са! Прекрасни почивни дни, Дианка!

Maria Pepeldjiyska каза...

Ах че апетитни и красиво подредени.....
С усмивка
М

Тики каза...

Уникално апетитни снимки! Имам усещането, че съм едва ли не в самата чиния... Много красиво аранжирани и поднесени блини, Ди! Перфектно снимани! Непременно ще опитам тази пияна версия, защото много ми допада идеята :)
Благодаря ти за красотата и отварянето на апетит!
Усмивка от мен :)

Luchiya каза...

Направих ги без водка и станаха мнооого вкуснички. Единствено им добавих повечко водичка, защото ми се сториха много плътни и първия блин ми стана доста дебеличък.
Благодаря за хубавата идея!

di_ani каза...

Благодаря ви:
Миленка,
Хриси,
Дани,
Габи,
Елена,
Пепи,
Весе,
Гери,
Тили,
Роси,
Кате,
Мария,
Тики
и много се радвам, че харесахте това предложение - както споменах идеята ми бе и да покажа варианта за завиване на палачинките като стегнати рулца, а и не само ...
Благодаря за доверието, Лу,
още едно потвърждение, че биха могли да се приготвят и без алкохол.
Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана