събота, 6 юни 2015 г.

Двойно печено суфле с моцарела




Харесаме нежната структура на суфлетата, фини френски десерти и предястия, с единственият проблем - необходимост от моментно поднасяне, за да не спадне ефекта на обема в суфлето. „Едно суфле може да бъде чакано, но то никога не чака" - това е основното правило, което трябва да се спазва, когато се иска хубаво суфле. Леки и деликатни, достатъчно изпечени, за да придобият форма, но и да запазят  нежна, кремообразна сърцевина, както и капризни, да се сервират в точния момент. Е, и този проблем има свое подходящо решение – Twice Baked Soufflé, технология за двойно печене. Идеята е, да се избегне необходимостта от бързото поднасяне и нежелано последствие на потъване. В този случай, се цели свиване на суфлето - поставя се в хладилник до момента на сервиране, това може да бъде и на следващия ден/. Следва второто им печене, което да ги върне към по-обемен вид. Не е тайна, че  жълтъците допринасят най-вече за вкуса на суфлето, белтъците – за пухкавата консистенция, а добавките, вкусовете и вариантите са въпрос на различни интерпретации. Както повечето солени суфлета и това се приготвя на основата на яйца и сос „бешамел“, сирене моцарела или замяна с козе,  микс от сирена. При второто печене може да се полеят с малко течна готварска сметана и да се запекат отново в гореща фурна, което да ги повдигне. За финал – горчичен сос със свежи подправки и орехови ядки, а прясната салата се подразбира.



Двойно печено суфле с моцарела
/по идея, с изменения от Twice Baked Goat’s Cheese Soufflé/


Продукти за 4 броя:
    120 грама сирене моцарела, може козе или друго фино
    200 мл. течна сметана /готварска/    
    1бр. дафинов лист, малък
    4-5 зърна черен пипер
    сол, черен пипер и индийско орехче, на вкус
    25 гр. масло
    25 гр. брашно
    2 големи яйца, разделени жълтъци и белтъци
    1 белтък
    1 с. л. див лук, нарязан на ситно
     2 с.л. пармезан*
*може и да се полее с малко течна готварска сметана и да се запече отново в гореща фурна, което ще ги повдигне още веднъж.

Фурната се загрява на 180С и намазняват индивидуални съдчета /4 бр./
Налива се сметаната в малка тенджера, добавят се  дафинов лист и черен пипер на зърна и оставя да заври, след което се прецежда.
В касерола или  тенджера, на слаб огън се разтопява маслото и постепенно се разбърква с брашното, като сместа се запържва до златисто. Следва бавно добавяне на сметаната и непрекъснато разбъркване, до получаване на  гъст бял сос. Маха се от котлона и към сместа се добавят на едро рендосаната моцарела, яйчните жълтъци, наситненият див лук и подправките.  Отделно се разбиват белтъците с щипка сол на сняг и внимателно,на части се обединяват двете смеси.
Разделя се суфленият микс  между четири съдчета и поставят в по-дълбок съд за печене. Налива се вряла вода в тавата на около 2.5 см. от дъното. Пекат се в продължение на 15-20 минути, докато увеличат обема си и пружинират при докосване.
Изваждат се от фурната и могат да се сервират веднага – по традиционния начин, придружавани с или без салата.


Идеята на технологията за двойно печене е да се избегне необходимостта от моменталното поднасяне и последващото спадане на обема. В този случай, се изчаква пълното охлаждане на суфлетaта в съдчетата за печене, изваждане върху поднос и поставяне в хладилник, до момента на сервиране – може и на следващия ден.  
Преди да се сервират суфлетата, фурната се загрява до 200 ° C.  Поръсват се, предварително извадените от формите и обърнати суфлета с пармезан и пекат в продължение на около 15 минути, докато пармезанът леко покафенее. При второто печене суфлетата могат да се полеят с малко течна готварска сметана и да се запекат отново в гореща фурна, което да ги повдигне.
 

Следва един сос, който се препоръчва в оригиналната рецепта ни хареса в допълнение /подходящ и за салатата, и за суфлетата/.
     2-3 с. л. зехтин
     1 с. л. оцет
     1 ск. чесън, смачкана
     ½ ч.л. дижонска горчица
     1 ч. л. босилек / магданоз, пресни и нарязани
     4-5 ореха, начупени едро
Технологията за приготвянето на дресинг соса е много лесна, всички съставки се поставят в буркан и разклащат добре.


Сервира се горещото суфле със студен сос и свежа салата.


И разрязано.


Гарнирах с банички "пурички" и салата с червеното цвекло, която си партнира много удачно, 
а при мен и с микс от кълнове на ряпа.


Опитайте...

10 коментара:

Dani каза...

Чудесно предложение за двойно изпичане!
Прекрасно е поднесено, Дианка!
Чиния за финал на Мaster Chef :)
Прегръдки и много усмивки от морето!

Йоланта Делибозова каза...

Прекрасна рецепта, прекрасно изпълнение, прекрасни снимки! Какво да каже човек повече ... Понякога наистина няма думи!

gogolina каза...

Двойно печено и тройно вдъхновяващо Дианка :)
Сосчето ме впечатли ... ще опитам ;)
Поздрави и слънчево лято мила!

Роси каза...

Диди,много подробно си поднесла информацията,благодаря за което и за поредната доза наслада за очите,брилянтна презентация!Хубава нова седмица!

gabrielatsulin каза...

Много полезна информация и много добре поднесено. Наистина е достойно за мастър шеф, както е написала Дани.
Поздрави!

Екатерина каза...

Двойно вкусно и съблазняващо! За мен двойна порция:))) Дианка, неустоимо поднесено, снимано, приготвено и презентирано. Както винаги публикацията ти е на високо ниво! Поздрави!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
винаги се удивлявам, когато посещавам твоя блог - от него лъха много аромат, неустоим вкус, чудно поднесена и презентирана храна.Веднъж само съм правила суфле, и то когато посещавах готварски курсове.Но твоето е разкошно, достойно за всеки кулинарен конкурс.
Поздрави !

Люси каза...

Спира ми дъха всеки път щом попадна на твои снимки и рецепти, Диди! Вече няма думи да описвам моите впечатлени и възхищението ми от твоя кулинарен талант! Всичко е просто прекрасно!

di_ani каза...

Благодаря ви, дами, много сте мили:
Дани,
Йоли,
Дани,
Роси,
Габи,
Кате,
Елена,
Люси
Радвам се, че ви допада тази идеи за двойно печене на капризното суфле
и ще ми бъде драго да го опитате...
Сърдечни поздрави за вас и хубаво лято, Диана

Kokona каза...

Много красиво суфле, Диани! Със страх подхождам към тези рецепти, но предполагам с опита и времето ще успея да направя такава красота, а и в твоя вариант сякаш ми се струва по-лесно. Може да опитам.