събота, 7 януари 2017 г.

Шоколадово „паве” със сушени сливи и канелено - ванилов сос



Празници продължават... Първата рецепта /като не броя трюфелите/ за тази година е естествено шоколадова, но с типични зимни вкусове и аромати. Шоколадово „паве” със сушени сливи и яйчен пунш сос... Dried plum chocolate pave. Десертът тип шоколадово „паве” е на основа шоколадов ганаш - наситен, кадифено гладък, по френски елегантен, с по-плътна, позволяваща стабилност структура и характерна паралелепипед форма. Семпъл и лесен за изпълнение, подходящ за празници-с предварително подготвяне и удобно технологично време за стягане. Позволява много разнообразни възможности за нюанси, гарниране и поднасяне. В случая, комбинацията е от черен шоколад и сушени сини сливи - двойка почти класика в съчетанията, а алкохолният елемент /арманяк/ е чудесно допълнение, но и въпрос на желание. Празничният зимен елемент е заливането с канелено - ванилов сос от яйчен пунш с бял шоколад. Няколко хрупкави бисквитки и запечени ядки завършват идеята и вкусовия баланс. Вече споменах, че възможностите окончателно оформяне могат да бъдат различни – в оригиналната рецепта се поднася с малинов сироп, харесахме го гарниран със сусамови макарони придаващ индивидуалност, цветен колорит и ароматен чар.


Шоколадово „паве” със сушени сливи и канелено - ванилов сос
 /по идея от Dried plum chocolate pave/


Продукти за 4 порции:
1 ч. чаша течна сметана, без 2 с.л. /около 200 мл./
250 гр. тъмен шоколад, едро нарязан
1/3  ч.чаша сушени сливи, без костилка
1 ванилия /канела
1 с.л. арманяк или коняк (по желание)

Вариант I  - Шоколадово „паве” със сушени сливи и канелено- ванилов сос
яйчен пунш сос:
1 ч.чаша яйчен пунш
1 с.л. нишесте
50 гр. бял шоколад
ванилия
ромова есенция, портокал, канела за поръсване


Вариант II - Шоколадово „паве” със сушени сливи и малинов сос
Малинов сос за гарниране


Подготвя се силикон или друга форма с размери 15х15см, като дъното и стените се омазняват и гладко покриват с хартия за печене или фолио.  Нарязаните сушени сини сливи се заливат с 1 с. л. арманяк или коняк и оставят да доомекнат.
В малка тенджера се налива течната сметана и оставя само да заври и към нея се прибавя едро нарязания шоколад, маха се от огъня и разбърква до хомогенизиране. В кухненски робот или пасатор, се разбиват гореща сметана със шоколада, нарязаните сушени сини сливи с арманяка. Получената гладка смес се изсипва в приготвената форма и заглажда равномерно. Покрива се с найлон и охлажда в хладилник за една нощ или докато стегне.
Преди сервиране, внимателно се отстранява хартията и с тънък нож , затоплен в гореща вода /нож за сирене/ се порционира в паралелепипедна  форма. Отново се поставя в хладилник, за да стегне окончателно.
Поднасянето е по желание ... канелено- ванилов сос; малинов сос или друг.


Канелено-  ванилов сос на основа яйчен пунш:
Продукти за 2-3 порции яйчен пунш и още за гарниране:
Канелено- ванилов сос:
1 ч.чаша яйчен пунш се размива с 1 с.л. нишесте в малка тенджера на котлона и на слаб огън се уплътнява до леко сгъстяване. Следва нарязаният 50 гр. бял шоколад и се отстранява от котлона, а разбъркването продължава до разтопяване на шоколада и поемане му. Ароматизира се с  ванилията, ромова есенция, канела за поръсване и се съхранява в хладилник.
 Бисквитки, сметана и ядки да добро вкусово допълнение.


Празничният зимен елемент може да се подчертае с бисквитени "снежинки" и 




Опитайте...

9 коментара:

Stamen Nikolov каза...

Ехааа, каква красота! Нахраних се с очи!

Dani каза...

Страхотна презентация, Дианка!
А вкусът е от любимите ми :)
Прегръдка!

Светлана каза...

Харесаха ми всички варианти на това шоколадово паве, Дианка! Много оригинален, нетрадиционен и стилно поднесен десерт!
Поздрави!

Elena Dimitrova каза...

Чудесен десерт Дианка,
прекрасно изглежда.Ще го изпробвам, великолепно предложение за тези студени зимни дни .
Поздрави !

Екатерина каза...

Честита Нова година, Ди! С пожелания за здраве, щастие и късмет! Пожелавам ти и през цялата година да ни радваш с красота!:) Неустоими изкушения, елегантни и прекрасно презентирани!

Таня Донева каза...

Честита Нова Година, Дианка!
Бъди здрава, много вдъхновена и все така вдъхновяваща за всеки, които се докосне до твоето кулинарно изкуство!
Отново си ни поднесла съвършени произведения :)

vesela каза...

Ама, че паве:))

traiana каза...

Уникат, нямам други думи, Дианка! Поздрави!

di_ani каза...

Много ви благодаря и от сърце...
чудесни пожелания и мили думи за началото на Новата 2017-
нека и за вас тя бъде успешна, удовлетворена и много щастлива!