Независимо че вече е време за коледни приготовления, едно сладко допълнение в категорията: Постни
ябълкови кексчета с канелена глазура: малки десертчета, с нежен ябълков вкус и топъл канелен аромат, в същото време лесни
и бързи за приготвяне. Както е видно от заглавието за доминиращо ухание е заложено
на двойката ябълки и чувствена канела – доказаната класика за коледни и зимни
сладкиши. Оформлението е типично сезонно в топли земни цветове и богата бяла захарна
глазура. Постните сладкиши, които са без
яйца и млечни продукти в повечето случаи не отстъпват на класическите, защото
имат и своите заместители на яйцата /когато
ролята им е свързваща, а не набухвателна/. От различните възможности, в този
случай се използва като заместител ябълково пюре, в съотношение 1/4 чаена чаша /1 ч.чаша =240 мл./ ябълково пюре се ‘равнява” на 1 яйце. Оригиналната рецепта е за печени канелени
понички Baked Cinnamon Doughnuts с ябълково пюре, замених растителното мляко с ябълков сок, добавих и
захарна глазура с фин канелен привкус. За финал, още едра канелена захар за поръсване –
ето ги:
Постни ябълкови
кексчета с канелена глазура
Продукти за 9-10 бр.
11/3 ч. чаша брашно, пресято
2 ч.л. бакпулвер
½ ч.л сода за хляб
½ ч.л канела
1 щ. сол
1/3 ч. чаша захарен сироп или мед
1/3 ч. чаша ябълков сок*
1/4 ч.чаша ябълково пюре /печена и пасирана ябълка/
1 ½ с. л. кокосово масло, разтопено или олио
ванилия или още аромати с джинджифил и инд. орехче
11/3 ч. чаша брашно, пресято
2 ч.л. бакпулвер
½ ч.л сода за хляб
½ ч.л канела
1 щ. сол
1/3 ч. чаша захарен сироп или мед
1/3 ч. чаша ябълков сок*
1/4 ч.чаша ябълково пюре /печена и пасирана ябълка/
1 ½ с. л. кокосово масло, разтопено или олио
ванилия или още аромати с джинджифил и инд. орехче
Захарна глазура:
1 ч чаша пудра захар
1 ч чаша пудра захар
1 ч.л. сладкарска глюкоза
1 – 1 ½ с. л. ябълков сок
1 – 1 ½ с. л. ябълков сок
½ к.л. канела
Канелена поръска:
½ ч. чаша гранулирана захар
2 ч.л. канела или на вкус
1щ. индийско орехче
½ ч. чаша гранулирана захар
2 ч.л. канела или на вкус
1щ. индийско орехче
* или малко повече ябълков сок,
за получаване на гъсто кейково тесто
1 ч.чаша =240 мл.
Загрява се фурната до 175С и се
омазняват леко формички за печене.
В купа се пресяват брашното с бакпулвера и содата за хляб, подправки и сол. В друг съд се смесват захарния сироп или мед с ябълковото пюре, ябълковия сок, кокосовото масло и екстракт от ванилия. Добавят се течностите към брашнената смес и разбърква, докато се съчетаят. Готовата смес се разпределя в подготвените формички за печене, като обикновено се запълва около ¾ от обема. Пекат е в затоплената фурна за около 12-15 минути, с проба за суха клечка. Изваждат се от фурната и оставят да изстинат за няколко минути, преди да се освободят и прехвърлят е върху стойка, за да се охладят напълно.
В купа се пресяват брашното с бакпулвера и содата за хляб, подправки и сол. В друг съд се смесват захарния сироп или мед с ябълковото пюре, ябълковия сок, кокосовото масло и екстракт от ванилия. Добавят се течностите към брашнената смес и разбърква, докато се съчетаят. Готовата смес се разпределя в подготвените формички за печене, като обикновено се запълва около ¾ от обема. Пекат е в затоплената фурна за около 12-15 минути, с проба за суха клечка. Изваждат се от фурната и оставят да изстинат за няколко минути, преди да се освободят и прехвърлят е върху стойка, за да се охладят напълно.
За захарна глазура, разбъркват се заедно пудрата захар, сладкарска глюкоза и ябълковия сок в плитка купа. В отделна купа се смесват съставките за поръската канела със захар.
След като кексчетата се охладят, им се потапят върховете в захарната глазура и поръсват със захарната канела. Оставят се глазурата да се стегне и са готови…
Ето и разчупени:
Опитайте...
4 коментара:
Неизчерпаем източник на постни и вкусни сладкишества си ти, Диди!
И тези ти кексчета изглеждат много апетитни, сочни и примамливи :)
Прегръдка и хубаво утре :)
Прекрасни ябълкови кексчета Дианка.Страхотно предложение за наближаващите празнични дни.Ябълката в съчетание с канела е класика и всички вариации в тази посока са много , много вкусни.
Приятна предпразнична подготовка ! Поздрави !
Много са симпатични:)
Публикуване на коментар