петък, 21 декември 2018 г.

Коледни лешникови подкови с кафеен аромат


Неизменната част на маслените сладки към коледните сладкиши тази година се заема от едни традиционни унгарски коледни кефеени бисквити с лешници. Маслено крехки, шоколадово уханни с лек кафеен щрих и лешников привкус, както повечето печива от този тип са бързи, лесни; чудесно допълнение за следобедни събирания на кафе, какао или чай. Тестото не е класическо маслено /shortbreads/ с масло, захар, брашно и ароматизатор, защото в него има и яйце, както при сладкишите, което освен свързващ елемент има лек набухващ момент. Не е тайна, че за добрия вкус на този тип печива, съществена роля има използването на висококачествено масло, носещо не само аромат на масло, а и възпрепятстващо образуването на еластични връзки (глутен), като по този начин се обуславя крехка структура, тип "пясъчно тесто". По-популярната рецепта /Kávés kiflik/е без ядки,  но добавката на смлени лешникови ядки омекотява плътността и подпомага този ефект, създаващ по- фина структура, а и създава допълнителен нежен ядков вкус. Е, вече споменах, че компанията на ароматно кафе ,какао или горещ шоколад се подразбира:


Коледни лешникови подкови с кафеен аромат
/по идея от Diós-kávés patkó/


Продукти за около 2 дузини, според големината
100 гр. брашно
50 гр. фино смлени лешници
5 гр. смляно кафе
15 гр. какао на прах
50 гр. пудра захар
100 гр.студено масло
1 яйчен жълтък
60 гр. бял шоколад
½ ч.л.кокосово масло
захарни перли за декориране
Брашното се поставя в купа за смесване и  заедно със смлените лешници, пудра захар, кафе и какао се стрива до хомогенизиране. Добавя се яйчен жълтък  и всичко се омесва до получаване на меко еластично тесто.Тестото се оставя да се охлади за 1-2 часа в хладилник и след това се разделя на равни части /големина около орех, или по-малки/, които се оформят с ръце като подкови.  Пекат се в затоплената фурна на 180С в тава покрита с хартия за печене за около 8-10 минути, според големината. Изваждат се от фурната и след охлаждането им се потапят в разтопен бял шоколади поръсват със захарни перли. 



След  пълното изстиване и стягане на глазурата се прехвърлят в кутия за съхранение и са готови за компания на чаша ароматно кафе.


И разчупена:

Опитайте...

 

3 коментара:

Dani каза...

Подкови за щастие!
Весели празници, Дианка!
Прегръдки!

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ "ЖЕЛЕЗНИК" каза...

Разкошни са, Дианка! Весели празници!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
красиво и интересно предложение за Коледната трапеза.Много отдавна не съм ползвала кафе в сладкиши и торти.Благодаря за подсказката.
Поздрави и весели празници ! Мирни и честити празнични Рождественски дни !