понеделник, 4 март 2019 г.

Бурата с песто и домати конфи


Това предложение, с препратка към популярната салата капрезе, в италиански стил и с мартенско настроение, е още едно потвърждение, че простата, но добре приготвена храна е истинска наслада за очите и небцето. Идея за пролетна комбинация от млечна бурата, печени чери домати в зехтин и подправки, в компанията на ароматно песто с босилек. За начало - основен елемент е топящата се в устата бурата /burrata итал. масло/. Този вид сирене моцарела, оформено  на торбичка, напълнена с гъста сметана,  създава различен,  нетрадиционен, плътен и маслен вкус. Следват дълго печените в ароматен зехтин и уханни подправки чери домати – т. нар. домати конфи /фр. confire/, като бавното готвене в мазнина създава бариера, не позволяваща изтичане на течности, а оттам и до загуба на тегло и обем на храната и позволява да се запазят естествените аромати на продуктите. Последно, но не по присъствие е пестото - дъхавия зелен сос от Генуа, известен като песто дженовезе със свеж, плътен вкус, класически босилков аромат и наситен цвят. А след като от началото на неговото създаване /1865г./ все още няма крайно мнение относно най-добра рецепта в пропорции и съставки, начин на приготвяне, сила и аромат - всеки може да го приготви според собствения вкус и предназначение, така че е възможно да се използва и готово. Препечени филийки селски хляб, няколко маслинки и филенце аншоа създават цялостен вид и завършват композицията. Ето я:


Бурата с песто и домати конфи 
/Burrata à la tomate cerise confit/ 
 

Продукти:
Сирене бурата
Песто, домашно приготвено или готово
Домати конфи
За гарниране:
препечен хляб
маслини 
филе аншоа
черен пипер, меланж
листа свеж босилек

Продукти за печени домати "конфи":
   500 гр.  чери домати
    1 ч. чаша зехтин
    3 скилидки чесън
    1 ч. л. сол
    1 ч. л. захар
    1 ч.л. едро счукан черен пипер
    3 стръка прясна мащерка
1 ч.чаша =240 ml. 

Фурната се загрява на 150-160C градуса.
В тава за печене се поставят на един ред предварително измитите домати, добавят се зехтин, чесън, мащерка, поръсва се със сол, захар, и черен пипер, след което се разбъркват добре. Пекат се в продължение на около 1 час, като се разбъркват от време на време. Доматите трябва да бъдат печени, но не и преварени. Изваждат се от фурната и прехвърлят в буркан заедно с мазнината, като могат да се съхраняват до 2седмици  в хладилник.


Един вариант за подреждане - 
в чиния за сервиране се поставя основа от пестото, следва сирене бурата, 
около тях или отгоре печени домати.


Препечени филийки селски хляб, 
няколко маслинки и филенце аншоа създават цялостен вид и завършват композицията.


Когато се разреже обвивката на бурата, 
 изтича гъст, сметанов крем с лек присладък вкус.
Може да се сервира и с паста:


Опитайте...



3 коментара:

Екатерина каза...

Това предложение, Дианка, с препратка към вкусовите ми рецептори е толкова неустоимо! От приготвянето, през поднасянето, красивите снимки и твоят естетически начин на презентиране. Поздрави, с пожелания за вълшебен месец март!

Elena Dimitrova каза...

Ех,Дианка,
толкова простичко и толкова лесно и красиво.Наистина простата храна е по - вкусна и по - красива.Но при теб поднасянето на каквото и да е е уникално.Удивлявам се и се възхищавам най - искренно.
Поздрави и усмивки !

pep-4o каза...

Какво колоритно предложение! Страхотно мартенско начало си направила, Диди! На това изкушение не бих устояла :) .
Със сигурност ще го опитаме в къщи :)
Прегръдки и хубав, слънчев март!