С приближаването на дългоочакваната пролет най-после синоптиците прогнозират по-трайно затопляне на времето. Освен слънце и приповдигано настроение, пролетта изиска и още витамини. Обмяната на веществата става по-интензивна, като ни е нужно да получаваме повече хранителни вещества и витамини. С помощта на тях да се борим със сезонната умора и в същото време да бъдем в унисон със свежестта и жизнеността на природата. Естествено е, че това се знае, но ги потърсих отново и избрах като въведение, с подобаващото им внимание да припомня къде са витамините …
Необходимостта от тях е била
открита още от древните египтяни, търсена и обоснована през годините /1880 г. от руския учен Н. И. Лунин/ и доказана
по-късно от още много лекари и изследователи. Днес са известни около 30 витамина, като някои
от тях нашият организъм не може сам да създава и затова трябва да му бъдат
доставяни чрез храната, съдържащи се предимно в растенията.
Витамин A - Бета каротен: има влияние върху растежа, доброто зрение,
предпазва кожата - броколи,
моркови, зеле, брюкселско зеле, тиквичка, цикория, спанак, маруля, киселец,
магданоз, глухарче, грах, тиква, соя.
Витамин B1, B2, B3, B6: отговарят за правилното функциониране на нервната и мускулната система - патладжани, спанак, боб, маруля, леща, киселец, глухарче, грах, картофи, соя, домати.
Витамин B9: подпомага за репродукцията на червените кръвни телца, улеснява усвояването на протеина - фасул, броколи, зеле, спанак, зелен фасул, маруля, картофи, праз, боб, леща
Витамин C: подпомага устойчивостта срещу инфекции, борбата с умората, абсорбиране на желязото - целина, броколи, брюкселско зеле, карфиол, киселец, цикория, спанак, маруля, ряпа, магданоз, глухарче, чушка, репички, домати.
Витамин D: подсилва костната система, предотвратява рахит и подобрява устойчивостта на организма - гъби
Витамин E: предпазва клетките от свободните радикали и добре влияе на тъканта - фасул, маруля, спанак, боб, соя.
Витамин H: забавя процеса на сивеене на косата и косопада, подобрява съсирването на кръвта - гъби, моркови, домати, спанак
Витамин K: подпомага съсирването на кръвта, предотвратява остеопорозата - броколи, моркови, зеле, карфиол, фасул, маруля, картофи.
Витамин P: подпомага лечението на кървящи венци, действа противоалергично - глог, зеле, домати, салата, спанак, картофи
Витамин B1, B2, B3, B6: отговарят за правилното функциониране на нервната и мускулната система - патладжани, спанак, боб, маруля, леща, киселец, глухарче, грах, картофи, соя, домати.
Витамин B9: подпомага за репродукцията на червените кръвни телца, улеснява усвояването на протеина - фасул, броколи, зеле, спанак, зелен фасул, маруля, картофи, праз, боб, леща
Витамин C: подпомага устойчивостта срещу инфекции, борбата с умората, абсорбиране на желязото - целина, броколи, брюкселско зеле, карфиол, киселец, цикория, спанак, маруля, ряпа, магданоз, глухарче, чушка, репички, домати.
Витамин D: подсилва костната система, предотвратява рахит и подобрява устойчивостта на организма - гъби
Витамин E: предпазва клетките от свободните радикали и добре влияе на тъканта - фасул, маруля, спанак, боб, соя.
Витамин H: забавя процеса на сивеене на косата и косопада, подобрява съсирването на кръвта - гъби, моркови, домати, спанак
Витамин K: подпомага съсирването на кръвта, предотвратява остеопорозата - броколи, моркови, зеле, карфиол, фасул, маруля, картофи.
Витамин P: подпомага лечението на кървящи венци, действа противоалергично - глог, зеле, домати, салата, спанак, картофи
Подбрах идеи за супа и салата,
основно в зелено – постни, пролетно свежи и зареждащи, някои от тях, подходящи
за консумиране с/или без мазнини. Не искам да гледам на тях като глезотии в храната по време на пости, а опит за по-пълноценно и разумно хранене не само за мен, но и за семейството ми.
Лимонова грахова супа и Ягодова салата с авокадо
Лимонова грахова супа
* по-мазният вкус на авокадото, позволява салатата може да се приготви и без мазнина и горчица, а само с лимоново - маков дресинг.
Зеленчуците се накъсват на едро, авокадото се нарязва на кубчета, а лука на ситно Оставят се няколко резена авокадо за декорация и поръсва с лимонов сок, за да не потъмнее.
Лимонова грахова супа
/постна - без или с мазнина/
Продукти:
½ кг. замразен грах (или пресен)
¼ глава целина, нарязана на кубчета
2 ч.чаши вода /зеленчуков бульон*
¼ ч.чаша магаданоз, нарязан
1 к.л. захар
1 к.л. лимонова кора
1 ч.л. лимонов сок
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. зехтин, по желание
* в оригиналната рецепта се използва и бяло вино, но за постния вариант го
изключих
Във врящия зеленчуков бульон или вода се поставят парчетата целина си след
нейното омекване и граха. Добавя се захарта и оставя да се свари. Накрая се
поръсва с пресния магданоз и маха от котлона. Пасира се до желаната едрина и
овкусвява се с подправките.
Сервира се с още резен лимон и запечени без мазнина и овкусени пълнозърнести
крутони.
Ако ще се използва мазнина се полива преди поднасяне, тогава може да се
гарнира и със соленки с маслинова паста /рецептата някога по-късно/.
Комбинацията на ягоди и спанак е вече утвърдена, като класика, правя я в различни варианти. Салатите с авокадо също вече трайно се настаниха на трапезата, а сега ги обединих в салата за по-специален празник в постния период.
Ягодова салата с авокадо и маков дресинг
½ -1 ч. чаша спанак
листа прясна салата
½ ч.чаша пресен магданоз
1 авокадо
1 авокадо
1 чаша ягоди
1 стрък пресен лук
Дресинг:*
2 с.л. пресен лимонов сок
1 ч.л. горчица дижонска, по желание
1 к.л. балсамов оцет
1 ч.л. мед
2 с.л. зехтин
2 с.л. пресен лимонов сок
1 ч.л. горчица дижонска, по желание
1 к.л. балсамов оцет
1 ч.л. мед
2 с.л. зехтин
1 ч.л. мак
сол и черен пипер на вкус
сол и черен пипер на вкус
* по-мазният вкус на авокадото, позволява салатата може да се приготви и без мазнина и горчица, а само с лимоново - маков дресинг.
Зеленчуците се накъсват на едро, авокадото се нарязва на кубчета, а лука на ситно Оставят се няколко резена авокадо за декорация и поръсва с лимонов сок, за да не потъмнее.
В чинии за сервиране се поставя като основа микс от спанака,
зелената салата и лука с магданоза. Отгоре се поставят нарязани ягоди и
късчетата авокадо.
Преди сервиране се полива с предвидения дресинг, който е по аналогия със спаначната салата.
Опитайте...
26 коментара:
Супичката е чудна,на цвят също,а колорита на салатата си съпечничи напълно с вкуса й-и в двете направления е великолепна и приветствам!Още повече,че сегашните ягоди са повече на вид,отколкото на вкус и захар,та за салати са по-подходящи от за десерти :)) !
Формата на соленките и аз много харесвам,пробвах я наскоро с едни сладки,ефектно се получава.
Чакам и твоята рецепта!
Прегръдки и хубав ден,Диди!
Много хубави предложения! И супата, и салатата много ми допаднаха и ще ги включа непременно в менюто си. Благодаря! Слънчев и усмихнат ден ти пожелавам!
Суперррр!!!!Както винаги-яна
Наистина много свежо и зелено,просто пролетно!Желая ти това настроение да не те напуска!Поздрави!
Салатата засега мога и да я пропусна, но виж, супичката,така прекрасно поднесена- за нищо на света!
Прегръдка, Ди и слънчево, пролетно да ти е на душата :)
che meraviglia!!!deve essere buonissimo!baci!
Прекрасни са и двете ти пролетни предложения, Диана! Цветни, витаминозни и много вкусни! Сърдечни поздрави! :)
Дианка, толкова цветно и вкусно!
Чудесни идеи!
Сърдечна прегръдка и слънчева седмица!
Тук е пир за окото ми! Чудесни предложения, Диани!
Пролетно настроение ти желая!
мария
Дианче, чудна супа, много свежо ми звучи, а салатата ми е с любими продукти- разкош в пъстри цветове!
Поздрави!
Дианка, страхотни витаминозни предложения :) много ми харесват :)
Супената снимка е жестока, както и посудата на нея :)
Поздрави от мен!
Динка, чудесно изглежда, супер свежо и апетитно... Само малко авокадото ми е странно... не знам, не можах да свикна с този неговия вкус... може би е време пак да го пробвам нещо ново. Поздрави, и благодаря за идеята.
:)
Колко свежест има тук! И цвят и пролет и красота! Благодаря ти за пъстрото и цветно настроение!
Прелестна феерия от вкусове и цветове! Радост за всички сетива!
Страхотни предложения Дианка!!! Поклон пред таланта ти, невероятни снимки и още по-добро изпълнение!
Поздравления и хубав ден!
Много добра комбинация!
Чудни вкусотии, че и диетични, Дианка!
Браво!
Чудни са и супичката и салатката, все любими продукти, здравословни и лесни, като за мен :)
Дано наистина познаят синоптиците, защото откровено ни дойде до гуша тази зима :)
Прекрасен ден Дианче :)
Ди, при теб, както винаги, е много цветно и красиво! Много интересни предложения и свежи при това. Чакам рецептата за соленките, макар и леко встрани, моментално ги фиксирах :))
С пожелание за хубава вечер :)
Каква свежест лъха от монитора, Дианка!
Толкова е зелено и пролетно при теб, а комбинациите , които си ни предложила трябва непременно да опитам, тъй като са непознати за мен!
Хубава вечер!
Голяма красота!
Започвам със сърдечна благодарност и пожелания за свежо и усмихнато предпролетно настроение:
Роси,
Емилия,
Яна,
Соня,
Ива,
Federica,
Ева,
Дани,
Мария,
Марияна,
Зори,
Ива,
Катя,
Цвети,
Диана,
Таня,
Тряна,
Ева,
Ина,
Мъхче,
Изключително много ме радвате с вашите мили и сърдечни коментари, приятелско отношение и симпатия. Драго ми е, че ви допадат тези заредени с повече витамини идеи.
Прегръщам ви,
много усмивки и хубави мартенски дни, Диана
Много колоритни и полезни рецепти!
Снимките са толкова пролетни! Повдигнаха ми настроението :)
Поздрави и пожелания за хубав уикенд!
Страхотна супичка, Диди!
Витаминозна и с прекрасен цвят!
И салатата е много красива и вкусна!
Свежест с дъх на пролет!
Поздрави и хубав ден!
Ели,
Роси, благодаря ви и се радвам,че ви харесва тази пролетна идея!
И честита пролет,
с много усмивки, слънчево настроение и пролетно вдъхновение, Диана
Красиво, зелено, цветно, пролетно... за мен граховата супа, моля! Снимките са чудесни! :)
Пролетта ни вдъхновява - заповядай, Дари!
Благодаря ти,
слънчеви и усмихнати мартенски дни,
сърдечни поздрави, Диана
Публикуване на коментар