Първите ми сладки за Коледа тази година. Много лесни и бързи, в класически коледни цветове - зелено, бяло, кафяво и червено за акцент. С дъх на мента … Ментата
е един не толкова популярен у нас, /за разлика от лятото/, но много фин спътник към класическите
коледни аромати. Асоциациите за оставяща прохлада в
устата, сняг и лед, усещане за настроение, спокойствие и уют, нежна свежест в
зелено.
Ментата е една от онези билки, които просто стават за
всичко. Споменавана в Библията, в гръцката и римската митология, е била
използвана като ритуално растение, а римляните ароматизирали залите при
тържества и пирове. В държавите на Европа, девойките за женене се закичвали с
това растение зад ухото и легнали да спят, мечтаели за сънуват онзи, за когото
ще се омъжат. Представителки от много народи и етноси вярвали в силата на
аромата на тази билка и са закичвали връзки от него в дома си, за да прогонят
злите духове. Освен безспорни лечебни и полезни качества има видно има и много
митологични: ментата разгаря емоцията на любовта, защитава, стимулира
просперитет и късмет. Според една от легендите, ментата е получила името си от римската
богиня Мента, която е богиня на мъдростта и разума.
И миналата година правих коледни сладки с ментов аромат, но тези са по-различни - с крем сирене, масло и захар. Количеството е задоволително, при цялото изобилие от разнообразни сладкиши, а оформлението може да бъде различно. Е, няма да бъдат ментовки, но ароматът може да се замени с ванилия например. Ето ги:
Коледни ментовки
/по идея, с изменения от Cream Cheese Mints/
Продукти за около 4 дузини
120 гр. крем сирене, /не сирене тип "крема'/
30 гр. масло, меко120 гр. крем сирене, /не сирене тип "крема'/
4 ч.чаши пудра захар
½ к.л. ментов екстрат, количеството зависи от силата на концентрата
зелен цвят хранителна боя
още ¼ - ½ ч.чаша пудра захар и 1-2 с.л. нишесте за разточване
за декорация
кокос, коктейлни череши, шоколад
Мекото маслото
се разбива с крем сиренето до гладкост и въздушност. Започва добавянето на
пудрата захар, на части и разбиване с миксер, до поемането й. След последната
част се ароматизира с ментовия аромат и
хранителната боя, по желание. Аз избрах
да запазя и част от белия цвят. Получената смес се поставя за 20-30
минути в хладилник.
Следва желаното оформление: Може сместа да се
шприцова, докато е още по-пластична; може да се оформят топчета, в които да се
направи вдлъбнатина и запълни с крем или
друго; може с още малко пудра захар и нишесте да се разточи кора и изрежат
формички – снежинки, елхици или друго. Оставят се да изсъхнат за няколко часа на стайна температура.
За окончателното
декориране чудесно си пасват хубав
шоколад,
кокосови стърготини и коктейлни череши.
Слънчевото време тази година ме провокира към по-ярки, контрастни и цветни решения.
Нежно изглеждат дори и в по-семпло оформление:
Няма да пропусна и тази година съпричастността към една благотворителна инициатива - “Българската Коледa "- ПОДАРИ НАДЕЖДА НА ДЕТЕ В БЕДА! - SMS 1117
Опитайте...
23 коментара:
Дианка, много свежест си събрала в тези сладки, чудесни са! Прекрасен старт на коледната еуфория. :)
Поздрави!
Всички бонбонки са чудесни, Дианка!
Коледната подготовка при теб върви с пълна сила; сигурна съм, че малкото човече ще бъде очаровано от красивите бисквитки и украса на баба :)
Поздрави и хубав неделен ден!
Ето това е нещо ново и интересно за мен! Харесва ми много идеята, изглеждат много свежо! Прегръдка, хубава и топла неделя!
Невероятна красота! И типично коледни цветове - бяло, зелено, червено, шоколадово!
Прегръдки!
С този ментов аромат са неустоими.
Поздрави,Дианка!
Дианка, обожавам ментата и съжалявам, че не намирам ментов екстракт!
Би ли ми напомнила откъде го взимаш?
И такива сладурчета си направила, че галят очите и небцето :)
Прегръдка и много усмивки!
Зашеметяващи са, Диана - ярки, вкусни, ароматни. Сърдечен поздрав! :)
Колко свежест лъха от тях, Дианка! Прекрасни са, не знам кой вариант по-ми харесва, но определено вярвам във чудесният им вкус! Поздравления отново!
Весели празнични дни ти желая!
Прегръдка!
♡♡⊱°•.¸
Amo suas receitas.
O que mais gostei foi dos biscoitos de hortelã, recheados de chocolate, combinação perfeita.
Por aqui hortelã é comum e gosto de colocar folhas de hortelã nos sucos naturais como abacaxi e manga.
Ótimo domingo, amiga! ♬♫° ·.
Beijinhos do Brasil.
º°♪✿✿° ·.
Mного са нежни, Дианка :) ще ги направя, ако имам време :)
Прегръдка от мен и хубава нова седмица!
Ами знаех си, че като минеш на Коледна вълна, няма да мога да се откъсна от това място. Приказни снимки, Дианка! Пренесе ме там някъде при добрия белобрад старец;)
Диана, с тези кладки грабна сърцето ми! Много обичав аромат на мента и веднага си записвам рецептата! :)
Приятни коледни приготовления и хубава седмица!
Прекрасен цвят се е получил, Дианче! Удивително изглеждат, а такъв вкус още не съм опитвала и ми се прииска да се заиграя на коледна вълна. Снимките са страхотни! Поздрави и хубаво настроение!
Страхотни, коледни и много свежи! Очаквай моята интерпретзция/ нали знаеш, че като ме грабне нещо при теб, веднага го правя:)/ Хубава седмица!
Много свежо и празнично е при теб Диди.Прекрасни сладки!
Дианка, истинска коледна феерия от цветове и аромати, благодаря за споделеното, достави ми невероятно удоволствие! Хубава седмица!
Диани, много колоритно и красиво е тук, и празнично вече! Майстор си ти на сладките, независимо с какво са.
Празнично настроение ти желая!
Мария
Празник за окото е да вляза тук,Дианка!Перфектна,както винаги!Прегръдка от мен и хубав ден да ти е!
Благодаря ви, от сърце, мили момичета,
вашето одобрение и позитивни коментари са ценни,
защото всяка една от вас е кулинарна вълшебница и се наслаждавам на прекрасните неща, които сте сътворили за тази приказна Коледа...
Гери,
Пепи,
Поли,
Тили,
Живка,
Дани,
/купувам ментов аромат от аптеката, дала съм зад кадър снимка, ако не успееш бих ти изпратила с удоволствие :),
Ева,
Ирма,
Ines,
Зори,
Мъхче,
Мира,
Снежи,
Траяна,
Йоли,
Иглика,
Мария,
Роси,
Голяма прегръдка за вас, здраве и много любов,
вдъхновение и успехи, споделени и щастливи празнични дни!
Thanks for visiting! Happy holidays! Kisses!
Много ги обичам тези сладки! И мента също! Правила бях преди години, но напълно съм ги забравила! Благодаря ти, че по този неустоим начин ми напомни за тях!
Диани, с толкова перфекционизъм изпипващ нещата, много ти се възхищавам!
Здравай и поздрави и от мен.Един въпрос----Какво е сиренето ---???--Като не е крема ?-какво сирене си използвала?
Sara,
Thanks & Happy holidays! Kisses!
Благодаря, Бети,
наистина сладките не са нови като рецепта, но пък лесни и бързи, чудесни за коледно подслаждане.
Здравей, Михаела,
уточнението за сиренето в следния смисъл:
сиренето тип 'крема" има по-едра и зърниста структура,
а крем сирената - по-кремообразни, мазни и гладки, напр.Филаделфия или друго, може и и с по-нисък клас.
Поздрави, споделени и щастливи празнични дни, Диана
Публикуване на коментар