събота, 21 май 2016 г.

Празничен календар в края на май

В богатия празничен майски календар за тази година е време да се отбележат още няколко големи  християнски празника. Започва се с днешния 21 май - специален ден за почит на император Константин и майка му – Елена.  Свети Свети Константин и Елена, на­ри­ча­ни “рав­но­а­пос­тол­ни” за­ра­ди из­к­лю­чи­тел­ни­те им зас­лу­ги за ут­вър­ж­да­ва­не­то и раз­п­рос­т­ра­не­ни­е­то на хрис­ти­ян­с­ка­та вя­ра. 

„С това ще победиш!" - Цар Константин Велики известен с тези думи и видение на сияещ кръст в небето, се свързва въвеждането на християнството като официална религия във Византия и е първият християнски римски император. Константин пожелава да прослави самото Живоносно Дърво, на което бил разпнат Христос. Св. Константин Велики (324–337 г.) е една от най-популярните личности сред канонизираните светци в историята на християнското Средновековие. Времето на неговото царуване бележи края на трите столетия преследване на християнството в границите на Римската империя. По мол­ба на цар­с­т­ве­ния си син бла­го­чес­ти­ва­та ца­ри­ца Еле­на за­ми­на­ва за Све­ти­те зе­ми, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус.Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци. 

И още:.. 

Именници: Константин и Елена, още Динко, Ели, Еленка, Елица, Елин, Елина, Елка, Илона, Койчо, Коста, Костадин, Костадинка, Костадинко, Констанса, Констанца, Кунчо, Алена, Алейна, Лена, Ленко, Станимир, Станимира, Станка, Стоил, Трайко





Следва всенародният 24 май, Денят на просвещението 




 
Български всеучилищен химн. Текст: Стоян Михайловски. Музика: Панайот Пипков Русе, 15 април 1882г 

"Върви, народе възродени, към светла бъднина върви,
с книжовността, таз сила нова, съдбините си ти поднови!
Върви към мощната Просвета! В световните борби върви,
от длъжност неизменно воден -и Бог ще те благослови!
Напред! Науката е слънце, което във душите грей!
Напред! Народността не пада там, дето знаньето живей!
Безвестен беше ти, безславен!... О, влез в Историята веч,
духовно покори страните, които завладя със меч!..."
Тъй солунските двама братя насърчаваха дедите ни...
О, минало незабравимо, о, пресвещени старини!
България остана вярна
на достославний тоз завет -
в тържествуванье и в страданье
извърши подвизи безчет...
бъдете преблагословени,
о вий, Методий и Кирил,
отци на българското знанье,
творци на наший говор мил!
Нека името ви да живее
във всенародната любов,
речта ви мощна нек се помни
в Славянството во век веков!
Русе, 1882, априлий 15
  

Тази година на 25-ти май Православната църква чества празника Преполовение, който е между Възкресение Христово и Петдесетница. Преполовение – това е средата на светата Петдесетница, разположен е между два големи празника – Великден и Петдесетница и като чели ги съединява в едно. На този ден по традиция в Асеновград се изнася чудотворната икона на Пресвета Богородица - Елеуса (Умиление), известна като „Златна ябълка”, и с тържествено литийно шествие се отнася до Бачковския манастир. Традицията се спазва от 1896 година. 


В края на месеца, на 30 май, Православната църква почита и паметта на Света Емилия - имен ден празнуват всички с име Емилия, Емил, Емилиян, Емилияна. Емилия.


 Светли, благословени и щастливи празнични дни!

4 коментара:

Екатерина каза...

Много празници, много светлина! Прекрасни празнични дни, Дианка!

di_ani каза...

Благодаря, Кате,
а днес: честит 24 май - светъл, вдъхновен и пребъдващ!
Сърдечни поздрави, Диана

vesela каза...

Честит празник и тук, Дианка!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
честит празник на патерици.Тези апостоли във вярата - Елена и Константин / майка и син / са построили много храмове с прекрасни мозайки в Израел.Посетих някои от тях - страхотна старинна архитектура.Защитници на Православната вяра , от които трябва да вземем пример.
Поздрави !