събота, 9 ноември 2013 г.

"Баща им е картоф от Самоков"

Тази  публикация бе предвидена като продължение на една неделна разходка до възстановената римска крепост „Цари Mали град“, но изостана във времето. Някак логично ми се стори да предложа типично ястие от самоковския район  и още по-логично бе, да е свързано с популярните тамошни картофи. Самоковските картофи са емблематично залепени за града, като знак за качество на самия продукт, но в исторически план не са с продължително самоковско присъствие и се познават от първата половина на 19 век. Една тематична история: 
„Много са арни брамбойките, ке ги садиме…”:
Самоковският възрожденец Димитър Смрикаров донася първите картофи в града през 1835 г. Консервативните самоковци посрещат на нож непознатия плод, пренесен няколко века преди това от Америка. С думите „оно е отровно” те категорично отказват да го засаждат. Смрикаров търси подкрепата на грамотния, високообразован и прогресивен за времето си самоковски управител Хюсреф бег /Хюсрев паша/. Той разпоредил да сварят един казан картофи. След което привикал самоковските първенци в конака, раздал на всички по паница варени картофи и ги предупредил – който не си изяде картофите, ще му бъдат ударени по 20 тояги на голо. Двадесет тояги не били малко дори и за навикналите на бой самоковци, затова се прежалили и изяли картофите. Хюсреф бег влизал през час при първенците и ги питал: „Има ли отровени?”. Отначало те отговаряли: „Още нема”. След това започнало да се чува „Не са отровни, пусни ни”, докато накрая дружно извикали: „Много са арни брамбойките, ке ги садиме".
Още един друг извор е и написаното в дневника на Димитър Смрикаров, като търговец: „Презъ 1835 година, месецъ априлий, за пръвъ пътъ въ българско засадихъ картофи – червени и жълти, въ градината си надъ града. Същите донесохъ отъ сръбско и гръцко, дето ми ги хвалиха и азе ядохъ отъ тяхъ”. 
В онова време са започнали с червени и жълти картофи, а сега вече са познати много сортове, които се различават по размер, форма, цвят, съдържание на нишесте и аромат. Всеки вид имащ различен цвят и качества, го правят най-подходящ за съответна кулинарна обработка - за яхния се ползват жълтите картофи, червените картофи /обикновено с по-ниско съдържание на нишесте, се използват за варене, печене, супи, салати и огретени/, а белите /с висок процент нишесте/ за супи и пюрета, защото се разваряват добре.


След чудесната разходка си купихме чувалчета с картофи - червени и жълти, а това са моите предложения с тях:

Картофи по Самоковски*


Продукти за 2 порции:
500 гр.картофи
4 яйца
150 гр. сирене
сол
чубрица/ аз ги харесвам с магданоз и лук

Картофите се сваряват, обелват и нарязват. Слагат се в намазнен тиган и запържват докато хванат златиста коричка. Прибавя се сол, чубрица на вкус и натрошено сирене. Счупват се две яйца и пържат до готовност. Овкусяват се и поднасят горещи.

*Рецептата е на Анелия Терзиева, от баба й, родом от Самоковския край.


Изпълних рецептата в два варианта: за него, по-точно към рецептата - микс,


а за нея, по свободно изпълнение - редени:

Втората рецепта или по-скоро идея е френска- картофи фондан:


Хрупкави отвън и сочно меки отвътре - вълшебен контраст, с богат вкус на масло и мащерка…
Червените картофи са чудесни за тази рецепта на картофена гарнитура, но за мен и самостоятелно ястие. За нея четох една рецензия: толкова вкусни, че  веднъж приготвени, няма връщане назад. Има различни изпълнения в оформление и технология, аз се доверих на тази:


 Картофи фондан

3 бр. едри картофи
2 с.л. олио
3 с.л. масло /около 45-50 гр./
½ ч.чаша бульон /пилешки или зеленчуков/, може още ¼
мащерка
сол и смлян черен пипер на вкус


Фурната се загрява на 200-220С.
Картофите, /сурови, добре е да бъдат с приблизително еднаква големина/, се обелват, изрязват и оформят като високи цилиндърчета /пънчета/ - изрезките могат да се използват за супа или също да се изпържат. Измиват се много добре в студена вода за около 5 мин., за да отпадне нишестето и подсушават с кухненска хартия.
В тиган /, който може да се използва и за печене/, силно се затопля олиото и в него се запържват картофите /след поставянето се намалява на средна температура/, до златисто само от едната страна за около 5-6 мин. Обръщат се от другата страна, добавя се маслото, овкусяват се със сол и черен пипер, клончета мащерка и пържат още няколко минути – също да зачервяване и стопяване обема на пяната от масло.  Налива се бульон, който да ги покрие наполовина и след неговото завиране се прехвърлят в затоплената фурна. Пекат се около 30 мин., до извиране на течността и кулинарна готовност за омекване вътрешността на картофите. Ако картофите не са готови, се добавя още  ¼ ч.чаша бульон и се пече още 10 минути. По време на печене могат да се поливат с течността.


Изваждат се,  оставят да изстинат около 5 минути и сервират топли, като се поръсват с останалата мазнина и гарнират с подправки. С някои допълних печено билково филе от сьомга.


Опитайте...

16 коментара:

Gergana Lazarova каза...

Дианка, и двете предложения са страшно вкусни! Ама май ще предпочета българското... ;)
Пожелавам ти винаги да имаш възможност за подобни интересни пътувания и истории, а аз ще очаквам след това да ги прочета тук. Бъди здрава, Диди! :)
Поздрави и хубав ден!

Eva Toneva каза...

Прекрасни картофени предложения, Диана! Опитвала съм картофи фондан с пресни картофи и много ми харесаха, ще опитам и със стари. Сърдечни поздрави с пожелания за прекрасни почивни дни! :)

Iliana каза...

Ох, какви вкусни картофки! Неустоими са, Дианка.

Мария каза...

Ооо, истинско вълшебство!
И двата варианта много ми допадат, Дианка, даже още този уикенд ще спретна картофките по самоковски - изглеждат направо... умопокъртително!
Прегръдка и слънчев уикенд!

Irma каза...

Дианка, казваш "арни са" самоковските картофи :)
Преди години, минавайки често от там си купувахме и ние, докато на няколко пъти все попадахме на сортове (купени, разбира се от различни самоковски търговци)с повече водно съдържание и се отказах от тамошните. Сега сме на родопски - Нова махала или Якоруда, "по-сухи" са и някак си, маслени - ножът минава през тях като през масло - не се чува онова хръс, хръс.
Много ми харесват рецептите, особено първата - богата, колоритна и ароматна. Ще опита и по този начин, макар да ги редя подобно в гювечета.
Благодаря ти!
Поздрави, прегръдки и пожелания за прекрасен уикенд!

pep-4o каза...

Всичките ти картофи днес са много апетитни, Дианка! Да се чуди човек кое по-напред да започне :)
Поздрави сърдечни и хубав неделен ден!

Йоланта Делибозова каза...

Е, не мога да си обясня как така картофките ти стават толкова апетитни и златисти!Защо на мен не ми се получават? Много внимателно ще прочета какво пишеш,но предпочитам да ми обясниш лично,става ли Диди?

Dani каза...

Дианка, много апетитни предложения!
Второто ме впечатли с технологията!
Прегръдка и усмихната неделя!

Pavlina Petkova каза...

Ди, аз за тия картофи си умирам, но до Варна за съжаление не стигат, абсолютно уникални са и не могат да се сравнят с друг сорт! Преди няколко години прекарах няколко месеца в Родопите и ядох само картофи и кашкавал! Прекрасни предложения /сега да имаше малко картофки/. Прегръдка!

traiana каза...

Много ми харесват и двете предложения! Хубава седмица, Дианка!

di_ani каза...

Много ви благодаря и много ми е драго, че ви харесват тези картофени предложения:
Гери,
Ева,
Илианка,
Мария,
Ирма,
Пепи,
Йоли,
Дани,
Павлина,
Траяна,
Не подценявайте картофите фондан, технологията е малко по-различна и е с много вкусен резултат. Ще се радвам да ги опитате и вие,
поздрави, хубав и успешна нова седмица, Диана

gogolina каза...

Великият картоф :)
Аз поне не познавам човек който да не го обича!
Дианче, предложенията ти са чудесни!
Самоковски картоф скоро няма да кусам по разбираема причина, но с удоволствие бих си спретнала и двата варианта с каквито има на пазара :)
Много апетитни снимки!
Поздрав с усмивка :)

Роси каза...

И двете рецепти са блажено вкусни,Дианка!
Особено втората-ах,какви кадри само,да ти проговорят от монитора!Превъзходно представяне!

daniela64 каза...

Deliziose le patate preparate a questo modo. Un abbraccio, buon pomeriggio Daniela.

Kokona каза...

Чудесни рецепти, Диана! Толкова апетитни и вкусни ястия си направила.
Обичам картофи приготвени всякак. Ще опитам и твоите рецепти - обезателно :)

di_ani каза...

Благодаря много,
Дани,
Роси,
Daniela,
Дари,
драго ми е, че ви допадат тези идеи - спопред мен са чудесни за любителите на картофи.
Сърдечни поздрави,
хубав, слънчев и усмихнат ден, Диана