понеделник, 2 декември 2013 г.

Пъстърва на пара със зеленчуци и лимонов ориз



Първата седмицата на декември по традиция се свързва с почитането на Св. Николай, покровител на моретата, на моряците и рибарите. Преди подробно да пиша за самия празник, с особеност за тази година, една изключително бърза, лесна и много здравословна рецепта за риба, приготвена на пара в Philips Multicooker
STEAM - много удобен режим за варене на пара и диетични ястия. Принципът на работа е: плътно затворено пространство, изпълнено с пара, която равномерно обгръщайки всички страни на продуктите се кондензира върху повърхността и постепенно прехвърля топлината навътре. Храната се загрява бързо, равномерно и с бързо запушване на порите от повърхността позволява запазване на формата, сочността, хранителните вещества и естествения вкус. Тази технология в процеса на нагряване се превръща в още един плюс: миризмите на запарените продукти не се смесват. Ето защо, с помощта на специалната купа за готвене могат да съчетаят няколко ястия едновременно. Следващият път ще направя двойка от ориз или картофи с риба на пара. Устройството позволява в съда /решетка/, за  готвене на пара да се постави алуминиево фолио или хартия за печене и така да се приготви рибата отгоре, а гарнитурата – долу. Ще споделя… Мисля си, че това би била идеалната функция за варене на кнедли, равиоли и пелмени, и още една възможност на програмата за подгряване ястия на пара, както и затопляне на мляко, напр.
В моя случай избрах прясна пъстърва и сезонни зеленчуци: моркови, броколи, зелен фасул, но може и други, по желание. Гарнитурата е от "лимонов" ориз, също сварен в Philips Multicooker, на специализираната програма за ориз /RICE.
Отново залагам на малко време за приготвяне и един отличен кулинарен резултат за рибата на пара със зеленчуци и сварения ориз за гарнитура.


Пъстърва на пара със зеленчуци в Philips Multicooker


Необходими продукти:
350 гр. пъстърва
3-4 с.л. зехтин
2-3 резена портокал
2-3 резена лимон
1 голям морков
5-6 съцветия броколи
½ ч.чаша зелен фасул, замразен
други зеленчуци по желание
сол и черен пипер на вкус

4 мерителни чашки вода
1 мерителна чашка /пълна /Philips Multicooker  = 180 мл.


Пъстървата се почиства и овкусява по желание /сол, черен пипер, лимонов сок/ и оставя да престои за около 30-минути – час.
В основният съд на уреда Philips Multicooker се налива водата. Решетъчният съд за готвене на пара се намазнява  и върху него се подреждат цитрусовите резени. Отгоре се поставя рибата, а около нея се разпределят зеленчуците, също овкусени /сол, черен пипер и зехтин/.
Натиска се бутона MENU и избира програма за готвене STEAM. Натиска се COOKING TIME и задава време за задушаване на пара 30 –минути. Следва натискане на бутона START и изчакване, а когато програмата приключи, автоматично се преминава в режим KEEP WARM.


Моят коментар – рибата има отличен вкус и крехко „месо”, морковите и зеленият фасул са със свеж цвят и маслена мекота. Броколите - за това време са запазили своят вкус и цялост, но са загубили от яркостта на цвета си, и съобразно моите предпочитания са малко по-меки. Следващият път ще ги поставя в едни по-късен момент от процеса на готвене. 
 

И едно уточнение – опасенията ми, че след приготвянето на риба, гуменият уплътнителен пръстен на капака ще запази характерната й миризма, за моя радост не се сбъднаха и след почистването му, Philips Multicooker бе изрядно готов за следващо зареждане.

 Следва гарнитурата: Лимонов ориз в Philips Multicooker

RICE /RASTA режим е предназначен за готвене ястия от зърнени култури - паста, просо, елда, ориз, ечемик и бобови растения (грах, фасул, които трябва да се накиснат предварително). Проектираният принцип на работа е свързан с изпарението на вложената течност, той е автоматичен и времето в него не се регулира. След като водата се абсорбира в продукта, програмата продължава на режим подгряване. По такъв начин, с вариране на количеството течност, може да се регулира плътността и степента на сваряване /ал’денте/ (както при паста, напр.) на полученият продукт. За удобство в основния съд на уреда има изобразена указателна скала за съотношението - ориз вода 1:2.


Лимонов ориз в Philips Multicooker

 Необходими продукти:
2 мерителни чашки орис, дългозърнест, напр. басмати
4 мерителни чашки вода
1-2 с.л. зехтин или олио,
1 с.л. лимонов сок
кора на ½  лимон или лайм
1 скилидка чесън, по желание
1 с.л. черен пипер на зърна, най-добре меланж
1 ч. л. морска сол

1 мерителна чашка /пълна /Philips Multicooker  = 180 мл.

Оризът се измива до чиста вода, поставя се в основния съд на уреда и залива със студената вода, съотношение 1:2/ориз:вода/. Ароматизира се с лимона и кората, чесъна, овкусява се със сол, черен пипер и мазнина /може и без нея, опитах и се получи добре/. 
Затваря се капакът и избира чрез бутона MENU програма за готвене RICE /RASTA и стартира, чрез бутона START. Програмата е с автоматично определяне на времето и не се изписва на екрана. Вече писах за заложения технологичния процес на поемане течността и последващо поддържане на топлината. Последните 10-минути от програмата се отброяват на дисплея. Когато програмата приключи, автоматично се преминава в режим KEEP WARM
Моето наблюдение съвсем видна е рехавостта и въздушността на ориза, остава да споделя за неговият хубав вкус и фин лимонов аромат. Вече споменах, че приготвих и само ориз - без мазнина, също с задоволителен и не слепен резултат.


Има и клипче, мое първо редакторско оформление, което ще кача скоро:)
И още идеи с  Philips Multicooker
Опитайте... 

9 коментара:

Ivana Krasteva-Pieroni каза...

Напоследък ме впечатлява много този уред! Още една отлична рецепта и чудесно поднесена!
Благодаря, Диана!
Поздрави!

traiana каза...

Каква свежа и пъстра порция, Дианка! С удоволствие бих я хапнала:)

Екатерина каза...

Чудесно приготвена и поднесена рибка! Впечатляващи произведения твориш, вдъхновението ти е забележително, Дианка! Комплименти!

Иглика каза...

Много свежо предложение, Дианка, впечатляваща презентация на уреда правиш! Хубава вечер!

Unknown каза...

Не обичам риба, ама се нахраних с красивите ти снимки Ди! Прегръдки*)

Мъх каза...

Няма да мога да я приготвя така, но със сигурност ще хапна рибка в петък;) Приказни снимки, предлпоагам и вкус;) Хубава вечер, Дианка!

Люси каза...

Диди, благодаря ти за рецептата! Аз отдавна се наглеждам на различни уреди за готвене на пара, тъй като е по-здравословно :) представила си едно наистина полезно и нискокоалорично ястие! Поздрави!

Роси каза...

Отново много цветна,вкусна и радваща окото композиция,Дианка!С пожелание за весел празник утре!

Irma каза...

Отдавна съм му хвърлила око и аз на този уред, Дианка, но ти направо ми даваш такъв форс за вземане на окончателно решение, че като нищо бих се сдобила с подобен коледен подарък. :)
И тази ти идея много ми харесва и да ти призная, всичките ти рецепти си имат специално местенце на моя хард. Така че, някой ден и тази ще сервирам на нашата маса. Благодаря ти за споделянето, мила! Ще следя за клипчето :)
Поздрави сърдечни и хубав празник довечера!