сряда, 9 септември 2009 г.

Наложен качамак с домати

Хубав качамак вари свекър ми. При него това е по- скоро ритуал, отколкото процес на приготвяне - с уважение, внимание и старание. За "класическата граовска" рецепта използва фино царевично брашно и “укръчкване”, в продължение на час чрез малки “кратерчета” в сместа. Следва енергично разбъркване с точилка до пухкава хомогенна смес и “налагане” – ред тесто, ред сирене и запържено масло с червен пипер … Обичам този качамак.
Днес правя бързи смеси от грис с вода и мляко, по- далечно подобие на неговия. Опитвам се да компенсирам и разнообразя с различни добавки и вкусове. Въпреки всичко се получава, явно качамакът е една благодатна суровина. Последният вариант е


Наложен качамак с домати

2 ч.чаши грис за качамак
4 ч. чаши вода
1 ч.чаша мляко
50 гр. масло
чесън на прах, сол и черен пипер на вкус

250 гр. сирене
1 с.л. пармезан
1 ч.л. мащерка

За запичане
3-4 домата тип “рома’
150 гр. сирене
100 гр. кашкавал
1 с.л. пармезан
1 с.л. пресен босилек
1 скилидка чесън

Качамакът се приготвя според упътването на опаковката, като се заменя около 1 чаша вода с мляко в съотношение 3:1 /вода-мляко./След завиране на течностите се добавя маслото, чесъна, солта и черния пипер. Изсипва се и царевичния грис.
Ври до сгъстяване. Маха се от котлона и добавя натрошеното сирене, пармезана и мащерката. Разбърква се и излива във тава или купички.
Оставя се да изстине и стегне.

Фурната се загрява на 250С.
Нарязват се доматите, натрошава се сиренето, стрива се скилидката чесън и нарязва босилека. Разбъркват се заедно с пармезана и поставят върху стегнатия вече качамак. Отгоре се рендосва кашкавала и запича до разтопяването му.


Сервира се хладък или студен. Оформлението може да бъде различно - купи, плоски парчета или други.
Идеята е сходна, но по-бърза и различна от запечени "сандвичи" с гриловани зеленчуци, като също може да се изпълни и сервира в подобен вариант.


14 коментара:

Еoc каза...

Вкусно предложение, Диани :) Но разказът за качамака на твоя свекър ме върна в детството ми, когато баба ми и дядо ми заедно приготвяха качамак, после наложен /както и в твоето описание/ в огромна тава и наръсен с пръжки :) Любимото ми занимание беше да си прокопавам кладенчета с малка лъжичка в качамака :) Хубав ден от мен :)

Dimitrana S. каза...

Брей.. !!

Никога не съм опитвала качамак, а ми се е искало. Копирам си рецептата и ще я пробвам, да знаеш, Диани!

Да е жив и здрав свекър ти и сърдечен поздрав за теб: какви чудеса от качамак.. хей! :-)

Nena3110 каза...

Wonderful!
But, I am on a diet, sorry:)
Thank you for visiting my blog.

Milena каза...

Твоят качамак ме върна в детските ми години, кога се нареждахме около масата за качамака на баба. Много мили спомени!
Харесва ми твоето предложение с домати и съм сигурна, че се получава неповторим вкус. И знам, че го казвам всеки път, но не мога да не спомена прекрасните ти снимки! Голямо удоволствие е да им се наслаждавам!

Поздрави, Милена
хохох

di_ani каза...

Зорница,
Милена,
благодаря ви, момичета.
Радвам се, че успях и вас да върна към мили спомени. Това е хубаво.
Хубава вечер и за вас, Диана

Дими,
Благодарност за поздравите към моя свекър. Той е много добър кулинар, много неща съм научила от него.
А рецепти за качамак има много, по-важното е да ти харесва този тестян вкус.
Целувки,Диана

Nena,
yes, delicious but very calorie ...
Greetings, Diana

Dani каза...

МНого съм любопитна да пробвам рецептата.Един път купих готова смес за качамак и вкуса му беше...От тогава не посягам към приготвяне .Сега ще ме накараш отново да опитам.Поздрави

di_ani каза...

Дани,
и аз не харесвам особено вкусът на инстантния качамак. Затова и се опивам да го обогатявам с други, доминиращи вкусове.
Хубава вечер, Диана

Nanita каза...

Вкусно предложение!С удоволствие ще го опитам....остана ли парченце...
Спокойна вечер Дианка!

Nanita каза...

Чудесно представяне!Не съм правила качамак,но от този ще се изкуша да взема парченце.Цяло изкуство си е да направиш от качамак такова изкушение.
Поздрави и спокойна вечер!

di_ani каза...

Нанита,
благодаря от сърце.
Аз обичам царевично брашно и често го използвам.
Хубава вечер и за теб!Диана

mi sello personal каза...

Hi dear how are you .Oh wow you are magnific ,yor food is really fantastic...laura

di_ani каза...

Laura,
Thank you, good!
I want you to be fine.
Lots of smiles and kisses, Diana

Nanita каза...

Сега виждам,че съм писала два пъти в една вечер.Този качамак ми е взел ума.....Поздрави и много усмивки!

di_ani каза...

Нанита,
а ...
драго ми е, че си "гостувала " два пъти.
Съжалявам, че не успявам своевременно да редактирам и публикувам коментарите.
Усмихнат, слънчев и за теб ден, Диана