събота, 26 март 2011 г.

Часът на Земята 2011 / Earth Hour 2011

Да подкрепим Часът на Земята!

Денят е днес, 26 март, а часът – 20:30 часа българско време.




Тази година за четвърти пореден път ще се проведе инициативата “Часът на Земята”.



”Часът на Земята” стартира като кампания, която приканва жителите на австралийският град Сидни да угасят осветлението си за един час. Днес мероприятието се разрасна до световни мащаби и представлява една от сериозните инициативи при борбата с климатичните промени.

За първи път „Часът на Земята“ се отбелязва през 2007 година в Сидни, Австралия, където над 2.2 милиона домакинства и фирми са се присъединили към призива и са угасили осветлението си за един час, за да покажат своята съпричастност и готовност за предприемането на реални постъпки срещу промените в климата. Следващата година, 2008, това вече е световна инициатива и в нея се включват над 100 милиона участници в 35 държави. През 2009 година вече се включиха един милиард души в 4189 града в 88 държави. През миналата, 2010 година, инициативата би своя рекорд, като отбеляза поддръжници в лицето 126 държави и територии и близо 1,3 милиарда души в повече от 4000 града, 56 столици, 8 от 10-те най-големи метрополиса. Градове като Париж, Лондон, Ню Йорк, Пекин и др., бяха част от “Часът на Земята”.

Организаторите на инициативата си поставят целта тази година да насърчат всеки жител на Земята да предприеме своите първи стъпки в природосъобразен начин на живот, от 26 март 2011, когато ще се състои “Часът на Земята”, като целта разбира се това да се превърне в ежедневие за всички и след тази дата.


10 града в България са заявили, че ще се включат в "Часът на Земята 2011" на 26 март от 20.30 часа - съобщават от природозащитната организация WWF. София, Бургас, Перник, Враца, Добрич, Разград, Асеновград, Своге, Белоградчик и Трявна потвърдили официално участието си в инициативата. От природозащитната организация WWF очакват към тях да се присъединят и други градове.

Едно просто действие. Едно огромно послание.
"Изключи светлината, включи се"!
Отнякъде трябва да се започне...

5 коментара:

Dani каза...

Дианка, вече две години се включвам в тази инициатива, макар че това е най-малкото нещо, което можем да направим, за да спасим Земята :)

И да не забравите да преместите тази вечер стрелките на часовника с 1 час НАПРЕД!
Хубава вечер!

di_ani каза...

Наистина Дани,
малка крачка, но с мисъл и послание.
Аз вярвам в тази идея и нейното развитие е близко бъдеще.

А за преместване на часовника е чудесно напомняне, но тази нощ ще поспим по-малко...
Хубава вечер и от мен, Диана

vesela каза...

Ние, честно казано за първи път се включихме/тоест, изключихме тока/. И да не си кривя душата "виновник" за това беше дъщерята. Малко засрамени, че младото поколение гледа по-мъдро /или по-наивно все още/ изпълнихме безропотно инициативата. Малко ни беше досадно, но си измисляхме разни игри, а аз правих и лицеви опори, хи-хи. За жалост в отсрещните блокове почти навсякъде светеше...
Но, в крайна сметка всеки отговаря за себе си.
Колкото до смяната на часа, просто си поспахме до по-късно днес.

Fazemos de Conta каза...

Hi Diana, here in Brazil, many people attended the event. I was at home with my husband and we did our part. We take for a romantic dinner by candlelight. :)
Lúcia

di_ani каза...

Веси,
много се радвам, че младото поколение гледа така - дали е по-мъдро или по-наивно ... Хубаво е!
Чудесно си измислила позабравени форми за домашно забавлене и съм убедена, че е по-забавно.
Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

Lúcia,
in Bulgaria this initiative is growing in popularity. Young people are much more concerned and this is very nice!
Glad to read that you combine great idea and romatnichna dinner for two.
Greetings and smile, Diana