Бисквити със синьо сирене - зад тази изкушаваща почитателите на по-остри сирена идея, стоят две имена на кулинарни виртуози: Джулия Чайлд /Julia Child/ и Дейвид Лебовиц /David Lebovitz/. След тяхното цитиране се обезсмислят всякакви пояснения. Представянето видях в блога на David Lebovitz, който следя и вече имах удоволствието да приготвя една фантастична негова шоколадова торта. Все пак, автор на рецептата за тези бисквити е легендата Мисис Чайлд. Когато преди година правих по нейна рецепта popovers, се опитах за опозная повече богатото й кулинарно творчество. В нейно изпълнение готвенето изглежда като едно от най-приятните и лесни неща, дори при овладяване изкуството на френската кухня. Харесвам нейната философия -
"Умереност. Малки порции. Опитайте от всичко по малко. Това са тайните за щастие и здраве..."
Е, по съветите на Мисис Чайлд си позволих да импровизирам с оригиналната рецепта. Ореховите ядки и синьото сирене са доказана великолепна и допълваща се комбинация.
Така включих и една идея на Марта Стюарт за добавка на смлени орехи към тестото, а няколко лъжици маково семе, би трябвало да дават визуална препратка към синьото сирене. Подсладих леко със захар и добавих за порьозност малко бакпулвер. За аромат се спрях само на бял черен пипер. В краен резултат се одорми следния списък
Продукти за около 3 дузини бисквитки:
120 гр. синьо сирене, със стайна температура/най-добре Roquefort/
120 гр. масло, на стайна температура
120 гр. брашно
1 -1½ с.л. заквасена сметана*
1 яйчен жълтък
60 гр. орехи
1 щ. сол
1 ч.л. захар
½ к.л. бакпулвер
¼ ч.л. бял черен пипер или чили
1-2 с.л. маково семе
1 белтък, леко разбит за намазване
*Замених с кисело мляко и 1 ч.л. сухо мляко
Изваждат се и охлаждат на решетка.
Вкусни са леко хладки, могат и да се претоплят в МВ.
Маслени бисквити и ядки, синьо сирене и чаша плътен мавруд.
Опитайте...
"Умереност. Малки порции. Опитайте от всичко по малко. Това са тайните за щастие и здраве..."
Е, по съветите на Мисис Чайлд си позволих да импровизирам с оригиналната рецепта. Ореховите ядки и синьото сирене са доказана великолепна и допълваща се комбинация.
Така включих и една идея на Марта Стюарт за добавка на смлени орехи към тестото, а няколко лъжици маково семе, би трябвало да дават визуална препратка към синьото сирене. Подсладих леко със захар и добавих за порьозност малко бакпулвер. За аромат се спрях само на бял черен пипер. В краен резултат се одорми следния списък
Продукти за около 3 дузини бисквитки:
120 гр. синьо сирене, със стайна температура/най-добре Roquefort/
120 гр. масло, на стайна температура
120 гр. брашно
1 -1½ с.л. заквасена сметана*
1 яйчен жълтък
60 гр. орехи
1 щ. сол
1 ч.л. захар
½ к.л. бакпулвер
¼ ч.л. бял черен пипер или чили
1-2 с.л. маково семе
1 белтък, леко разбит за намазване
*Замених с кисело мляко и 1 ч.л. сухо мляко
В кухненски процесор се смилат орехите със захарта. Добавя се брашното със солта, бакпулвера и черния пипер. Пулсира се до обединяване. Прибавят се маслото, синьото сирене и жълтък, сметаната - на края. Разбиват се смесване на продуктите, и получаване на хомогенна маса. Добавя се 1 с.л. маково семе и набързо се оформя топка тесто.
Завива се с фолио и оставя за няколко часа в хладилник.
Разточва се тънка кора, като се поръсва с 1 с.л. маково семе и заглажда до дебелина около 5 мм., и изрязват формички.
Както повечето маслени теста могат да се охлаждят за 10-ина минути /хладилник или фризер/. Намазват се с разбит белтък и поставят на разстояние една от друга в тава, покрита с пекарска хартия.
Пекат се на 175С - 200С за 10-15 мин. до златисто.Завива се с фолио и оставя за няколко часа в хладилник.
Разточва се тънка кора, като се поръсва с 1 с.л. маково семе и заглажда до дебелина около 5 мм., и изрязват формички.
Както повечето маслени теста могат да се охлаждят за 10-ина минути /хладилник или фризер/. Намазват се с разбит белтък и поставят на разстояние една от друга в тава, покрита с пекарска хартия.
Изваждат се и охлаждат на решетка.
Вкусни са леко хладки, могат и да се претоплят в МВ.
Маслени бисквити и ядки, синьо сирене и чаша плътен мавруд.
Опитайте...
12 коментара:
Дианка, много хубави бисквитки :) Обичам синьо сирене.
Много красива декантиера :)
Прегръдка и хубави почивни дни :)
Благодаря, Зори!
Аз промених рецептата по мой вкус, вариантите са много, а и обичаме червено вино...
Поздрав и хубави почивни дни, Диана
Изглеждат страхотно, макар да не си падам по синьото сирене:)Хубав уикенд!
Прекрасни са Диди
Обичам синьо сирене ще ги опитам :)
Поздрави
Дианка, защо не съм по-близо :)
На сладка приятелска приказка и бисквитки с любимото ми сиренце!
И червено вино от този прекрасен декантер!
Ех, размечтах се!
Прегръдки и хубав ден!
И моята първа асоциация беше, че тези бисквити чудесно се връзват с червено вино :-) Изглеждат превъзходно, Диани!
Весел уикенд :-)
Диди,
много интересни и оригинални сладки!
Синьото сирене ми е любимо!
Много красиви снимки!
На вкус сладки ли са или леко солени?
Поздрави и хубави почивни дни!
Диана, страхотна рецепта! :) Записвам си я и с удоволствие ще я пробвам! Много харесвам синьо сирене и сигурно тези бисквитки ще са чудесни за мезе към вино!
Поздрави и хубави почивни дни!
Траяна,
Вики,
Дани,
Милена,
Роси,
Мира,
много се радвам, че тази идея по Джулия Чайлд и Дейвид Лебовиц ви харесва. Убедена съм, че оригиналната рецепта би била страхотна, но аз исках да импровизирам.
Моето синьо сирене не беше рокфор, но също се получиха вкусни бисквити. Добавката на малко захар ги направи неутрални на вкус - нито много солени, нито прекалено сладки.
Наистина чудесни към чаша вино и хубава компания, заповядайте...
Благодаря ви от сърце,
поздрави и усмихнат ден, Диана
Ммм, че вкусно... набелязах си вече няколко неща от твоите, които да опитаме вкъщи. Ще докладвам после :))
Ди, направих ги тези соленки, но с кашкавал и шунка, за да хапне и малчо, който ми помагаше. Станаха чудесни. Ще пусна по-късно снимки.
Възнамерявам да опитам и варианта със синьото сиренце.
Благодаря за чудесната рецепта :)
Аз ти благодаря, Ина!
Много се радвам,
убедена съм, че ти си направила свой чудесен вариант,
Поздрави и
целувки за малките помагащи ръчички, Диана
Публикуване на коментар