сряда, 23 април 2014 г.

Пролетни белтъчни гнезда



Гнездото винаги е бил символ на пролетта, възраждането на природата и новия живот, на сбъднати мечти и надежди, на новото начало и домашен уют. Лястовичките вече усилено гнездят, строят ги майсторски под стрехите, като че не се плашат от хората, а сякаш търсят съжителството с нас. От древни времена се вярва, че ако лястовичка свие ново гнездо на къщата, това ще ни донесе много щастие, благополучие и мир в дома. Има много поверия, според които лястовичката е олицетворение на всичко добро на Земята и е посредник между хората и бога. А те, лястовиците винаги се връщат, прелетели хиляди километри, но се връщат у дома...

И преди да се започне с рецептите за оползотворяване на варените великденски яйца, време е за едно предложение тип пролетно гнездо /Egg in Cheese Meringue Nest/: Идеята е развита на основа на популярната рецепта за яйце в облак /Nuvolone/, но не в чашка, а запечено в плоска форма, а и допълнително е обогатен белтъкът с кашкавал. Гарнирането със сотиран спанак, гъби и картофи го правят чудесно предястие към празнична трапеза или леко основно, за вегетарианците. 
Лесно, бързо и вкусно... Ето ги:


Пролетни белтъчни гнезда

Продукти за 2 порции:
2 яйца, разделени белтъци и жълтъци
1/4 ч.чаша настърган кашкавал
сол и черен пипер на вкус
още:
1 с.л. масло 
за гарниране крехък задушен или сотиран спанак, картофи

Моето изпълнение е с 3 разбити белтъка и 1/2 ч.чаша рендосан кашкавал
Рецепта с етапни снимки

Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци, като се внимава да не се пукне жълтъкът. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол.  тача са покрива с хартия за печене, която се намазва с малко масло. Белтъците се разбиват с капка лимон и щипка сал на сняг. Към тях се добавя рендосаният кашкавал и сместа се хомогенизира, с внимателно разбъркване за да не спаднат разбитите белтъци. Допълнително се овкусява с още сол, ако кашкавалът не е много солен и малко черен пипер. От получената смес с лъжица в тавата за печене се оформят „гнезда”, в центъра на които се прави малка вдлъбнатина за жълтъка.  Белтъчните гнезда се поставят в загрята фурна 200С и пекат за около 3 мин. Изваждат се и във вдлъбнатината се поставя жълтъка – следва ново печене за още 3-5 минути, според желаната стегнатост за жълтъка.
Сервират се горещи:
 

Споменах за пролетната компания от сотиран спанак, гъби и картофи.


 Някои предпочитат по-течен жълтък, 


но за мен стегнатият е повече по вкуса ми..

 
Опитайте...

11 коментара:

traiana каза...

Чудесно и апетитно предложение,Дианка! Щом изядем сварените яйца, непременно ще пробваме и тези:)

pep-4o каза...

Чудесна идея и изпълнение при теб, Диди!
Със сигурност ще опитам :) яйца обичаме всякакви.
Поздрави и много усмихнат ден да ти е!

Irma каза...

Интересна идея предлагаш, Дианка, чудесно изглеждат гнездата ти!
Мисля, че и с варени яйца би се получило добре, а и след празника остават винаги от тях, така че ще имаме нещо ново, по-различно и също много вкусно. Благодаря за подсказката! :)
Поздрави най-сърдечни и прекрасни пролетни дни!

Gergana Lazarova каза...

Дианка, чудесно изглеждат! Определено ще красят пролетната трапеза и ще създадат празнично настроение. ;)
Прегръдки с пожелания за прекрасен ден!

П.П. Аз също не обичам рохки яйца...

Zornitsa Nikiforova каза...

Ах, че цветно и вкусно! Много обичам яйца с картофки! Прекрасно предложение, Диани!
Поздрави!

Dani каза...

Ох, това рохко яйце:)
Обожавам го и затова не съм любител на твърдо сварените яйца по Великден!
Чудесно предложение и поднасяне, Дианка!
Сърдечна прегръдка!

di_ani каза...

Благодаря ви и много се радвам, че тази идея ви допада -
това предложение би могло да бъде част от празнична трапеза, за тези, които не я свързват само с присъствието на месо...
Траяна,
Пепи,
Ирма,
Гери,
Зори,
Дани,
В Светлата седмица пожелавам здравето, благополучието, позитивните емоции и чувства да бъдат ваш постоянен спътник, Диана

Екатерина каза...

Колко Пролет си събрала тук, Дианка! Интересно е как едно ястие може да бъде поднесено по различен и красив начин, с едни и същи продукти да се приготвят разнообразни и различни ястия. Поздрави!

Роси каза...

С известно закъснение,честит Великден и от мен,Дианка!
Пожелавам на семейството ти здраве и благополучие!
Върнах се назад и прегледах всичко пропуснато и думи нямам да изразя колко много съм впечатлена,ама за кой ли път вече,то е винаги,когато съм тук!
Козунаците ти са прекрасни,равномерно сплетени,изобщо отдалеч личи,че майсторска ръка ги е правила,а по пеперудите ти се прехласнах жестоко!Искрено съм възхитена,супер оригинални,красиви и оформени толкова прецизно!
Ето и това ястие,лико,цветно и толкова оригинално поднесено,браво!Да не забравя и панделките-невероятна идея!
Прегръдка с пожелание за отпочиващи и много усмихнати майски празници!

Pavlina Petkova каза...

С малко закъснение честит празник, много здраве за цялото семейство! Прекрасна идея, още утре ще ги направя за вечеря! Много ми хареса! Поздрави от мен!

di_ani каза...

Благодаря ви от сърце за чудесните пожелания, много се радвам, че тази идея за белтъчни гнезда ви допада.
Кате, Роси:), Поли,
много сте мили и на свой ред аз адмирирам вашите празнични предложения!
Светли, благословени и усмихнати Великденски празници, Диана