неделя, 5 март 2017 г.

Постни круфини с мед и малиново сладко



Круфини /cruffin/ – една от новите тенденции в печивата, плод на въображението към съвременната кулинария. Ефектният хибрид между класическия френски кроасан и популярния американски мъфин, вече е с множество вариации на cruffin мания по целия свят. Кръстоската наполовина мъфин, наполовина кроасан се дължи на меко тесто с мая - еластично и податливо за работа, с много тънко разточване и фино намазване с мазнина, като при кроасаните. Различно е оформянето, с надлъжно разрязване, загъване в спираловидна линия и изпичане във форми за мъфини. След охлаждане обикновено се гарнират със сладко, лек крем или шоколад. За началото на това чудесно лакомство се спори, но може да се приеме Кейт Рийд /Kate Reid/, Мелбърн, за автор през 2013г., година по-късно популяризиран от 28-годишният сладкар Стивън Р. /Ry Stephen/, като търговска марка на пекарна в Сан Франциско. Следва престъпна кражба на оригиналната рецепта, макар че освен пропорции и съставки,  в основата на това изкушение особено значение има и техниката за изпълнение. "Това е един мит на сладкишите, това е еднорогът на сладкишите" гордо нарича творението си Р. Стивън, съсобственик и сладкар на пекарната.
Настоящата рецепта е по-обикновена, бърза и лесна, но технологията изисква почти прозрачно разточване /някои използват машина за приготвяне на паста/, загъване, надлъжно разрязване и оформяне. Пека ги вече неколкократно, а сега и в постен вариант с кокосово масло, което чудесно хармонира и вкусово допълва другите съставки, а гарнирането с ароматно малиново сладко е  не само финален щрих – ето ги:


Постни круфини с мед и малиново сладко


Продукти за12 броя:
300 гр. брашно
50 гр. олио
50 гр. захар
1 ч.л. мед
6 гр. суха мая*
½  ч.л. сол
140 мл. топла вода 

125 гр. меко кокосово масло 
още 1/2 ч.чаша малиново сладко/конфитюр

*използвах 7 гр. суха  мая на д-р Йоткер
Видео рецепта;   рецепта онагледена в стъпки и снимки
В купа се налива топлата вода и размива с меда, добавя се  олиото, захарта и маята, порива се кърпа и оставя за около 10-15 минути да се активира маята /да „шупне”/. Пресява се брашното със солта (от300 грама, може да се започне с 270 г.), като количеството зависи от влажността на брашното.
Замесва се тесто, може и миксер с бъркалки за тесто на ниска скорост за няколко минути, след това леко се увеличава скоростта и измесването продължава до оформяне на много мека и еластична топка. Покрива се със стреч фолио и оставя на топло да втаса за около час половина, в зависимост от температурата в помещението, до двойно увеличение на тестото.
Втасалото тесто се разделя на 6 равни части, като всяка една от тях се оформя на топка и покрити със стреч фолио се оставят за около 10-15 минути да отпуснат.
Върху леко набрашнена повърхност се разточват дълги около 65-70 см. и много тънки, почти прозрачни ивици тесто, които се намазват (най-добре ръка) с разтопено масло, за постния вариант - кокосово. Загъват се на ролка от към късата страна и полученото многопластово руло се разрязва надлъжно на две равни части. Тестото е меко, еластично и податливо за работа. Загъват се в спираловидна линия, със стремежа разрязаната страна да бъде външна и поставят в леко намазана с мазнина форма за мъфини. Отново се покриват с фолио и поставят за второ втасване около 60 минути. 
Пекат се на 200 °С в продължение на 20-25 минути, може би, в някои фурни го отнеме малко повече или по-малко за печене – при мен на 175°С за 15-20 мин. След леко охлаждане се изваждат от формите и оставят върху решетка за окончателното им изстиване.


Мекички, маслени и ароматни са в чист вид, но още по-вкусни напълнени със сладко или крем.


В повечето рецепти се препоръчва да се поръсват с пудра захар, аз ги харесах  с топинг от лек захарно-меден сироп, гарнирах с още малиново сладко и няколко замразени малини.


Разрязани:


Вариант не постни - с краве масло:


И по-близо, където отчетливо се открояват отделните слоеве:


И с меден топинг:


Опитайте...

10 коментара:

Dani каза...

Отдавна чета за тези "мъници" :)
Твоите са прекрасни, Дианка!
Прегръдки!

Екатерина каза...

Уау! Дианка, всеки път ме караш да се захласвам тук:). Все нови, интересни и различни рецепти. Много са красиви! Поздрави!

di_ani каза...

Много ви благодаря,
Дани,
Кате,
Радвам се, че ви допадат -
круфините наистина оправдават актуалността си и заслужават внимание,
/дори в постно изпълнение/; рецептите и вариантите вече са много и
има какво да се подбере, според личния вкус.
Сърдечни поздрави за вас и прекрасни мартенски дни!

traiana каза...

Наистина са кроасанени мъфинчета, Дианка! Много са сладурски, но аз няма да се справя с такова разточване. Все бързам и ще ги оплескам:) Затова ще се почерпя виртуално от твоите :)Поздрави!

Irma каза...

Да, много са симпатични и атрактивни и аз също им се каня от дълго време. Прекрасни са станали и твоите, Дианка! Усещам, че ще ме накараш да се заема вече с тях. :)
Успешна седмица и красив, предстоящ празник!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
много интересно оформление на тези тестени изделия.Изгледах клипа, чудесно предложени и в постен вариант.
Поздрави !

Йоланта Делибозова каза...

О, това е страхотно, Диди! Така са се разлистили! Златни ръце имаш!

Iliana каза...

Много, много са хубави, Дианка!
Трябва и аз да ги пробвам скоро.
Благодаря за рецептата!

di_ani каза...

Благодаря ви мили дами,
много се радвам, че това предложение ви се хареса -
отдавна са популярни, но не и в постен вариант, а си заслужават...
Траяна,
Ирма,
Елена,
Йоли,
Илианка,
Благодаря, поздрави за вас и хубав празник!

Milena Poptoleva каза...

Дианка ако щеш ми вярвай усетих аромата на твоите прелестни кифлички....А толкова са красиви!!!!!