понеделник, 15 юни 2009 г.

Петрови /апостолови/ пости

Вчера Православната църква отбеляза Неделя след Петдесетница (Петрови заговезни).
Денят е известен също като Празник на всички светии. На този ден свети апостол Петър произнесъл първата християнска проповед. Пояснил на множеството, че апостолите не са пияни, а изпълнени от Дух Свети, и ги приканил към покаяние. Думите му проникнали в сърцата на слушащите го юдеи. В този ден приели вярата в Христа, кръстили се и се присъединили към първата християнска общност около три хиляди души.

А от днес започва Петров пост -
преди празника на св. апостоли Петър и Павел.


Петровият пост е установен за подражание на апостолите, които постели, когато се готвели за проповедническа дейност (Деян. 13:3), а също и заради особена почит към светите първовърховни апостоли Петър и Павел.

Началото на Петровите пости се определя според деня на Св. Петдесетница и затова неговата продължителност е различна всяка година. Ако Великден се случи през месец март, Петровият пост може да се доближи по продължителност до Великденския пост. И обратно, в години, в които Св. Петдесетница е чак в края на юни, постът е много кратък и затова дори не се изчаква да измине първата неделя след Петдесетница.
Петровият пост започва след вечерното богослужение в деня на Първата неделя след Петдесетница - на Всички светии (Виж датата в текущата година).
Постът продължава до края на вечерното богослужение преди Петровден (който е винаги на 29 юни), но ако този ден се падне в сряда или петък постният период се регулира съобразно с това.

Режимът на Петровия пост е облекчен - пости се от яйца, млечни продукти и месо, но в дните различни от сряда и петък се разрешава риба. Задължителен строг пост се полага в деня преди празника, на 28 юни, но ако се случи в събота или неделя, строгостта на поста се облекчава и в този ден се разрешава олио и вино. Ако 29 юни, празника на Първовърховните апостоли, се случи в сряда или петък, се разрешава риба, а ако 30 юни съвпадне със сряда или петък, се разрешава само да се яде постна храна с олио и вино.
...

4 коментара:

Вера каза...

Predivan post.i mi slavimo!

Milena каза...

Поздравления за чудесният блог! Бих искала да споделя с теб една слънчева награда! Би ли се отбила на блога ми за да си я получиш :-)

Слънчеви поздрави, Милена

Краси каза...

Привет!
Идвам с една награда за теб!
Чакам да си я вземеш!
Поздрави

di_ani каза...

Vera, Милена, Краси - благодаря Ви!
Радвам че, че сте мои "гости!
Слънчев и хубав ден от мен!
Диана