понеделник, 10 май 2010 г.

Хлебни топчета с извара

За да приключа с темата за пастета от репички и "фета", последното допълнение - пържени хлебни топчета с извара.


Хлебни топчета с извара

1 ч.чаша суха извара /използвам кашкавалена/
2 филии хляб
1 с.л. галета
1 ч.л. микс от сушени подправки / риган, босилек, целина/
¾-1 ч.чаша настъргани сирена по избор / пармезан, гауда, твърда фета/
1 с.л. пресен магданоз
1 яйце
сол, черен пипер и кимион/самардала на вкус


Обичаме панировката от хлебни трохи, използвам я и тук - паниране:
1/2 ч.чаша свежи хлебни трохи
1/2 ч.чаша галета
сол, сухи подправки на вкус
Хлябът се смила на трохи в пасатор. В купа се поставят всички съставки и разбъркват.
Сместа трябва да е рохкава и лесна за формоване – ако е леко сухо се добавят още сирена.
Оформят се топчета с големина на голям орех.
Овалват се в хлебната панировка и пържат в сгорещено олио или на маслена баня.Отцеждат се върху кухненска хартия.


Сервират се топлички, със студена бира;


харесаха ни със салата и млечен пастет.


Рецептата е адаптирана по идея на Ricotta Cheese Fritters.

6 коментара:

Dani каза...

Дианка,
много вкусна комбинация :
изварените топченца и пастетчето :)
И с тази студена биричка, ми се отразиха добре :))
Би ли ми казала за твърдата фета -
все ми се струва, че всичката е мека.

Слънце, усмивки и прегръдки!

rusanka каза...

Много симпатични хлебни топчета! Сигурно са много вкусни с този букет от подправки! Много оригинална идея Диди!
Хубава вечер!

di_ani каза...

Благодаря Дани!
С биричката наистина е добре...
Защитеното оригинално наименование Фета сирене е от козе и овче мляко /70%/. Има леко зърнеста текстура и може да варира от меко към твърдо, с остър, солено ароматизиран вкус. Популярно е и производството му от краве мляко, както и меката кремообразна текстура. За да бъда точна в изписването на рецептата, направих уточнение.
Хубав и усмихнат празник днес, Диана

Русанка,
благодаря ти!
Сега пресните подправки са буйни и с много свеж аромат, харесвам ги.
Хубав и усмихнат празник днес, Диана

mi sello personal каза...

WOW,delicius my dear...hugs laura

fimere каза...

elles ont l'air vraiment délicieuses ces boulettes j'aime bien tous les ingrédients utilisés
bonne soirée

di_ani каза...

Dear Laura,
thanks so much.
Greetings and Hugs, Diana

Fimère,
thanks so much.
Glad you like this idea.
Greetings and Hugs, Diana