вторник, 29 юни 2010 г.

29 юни - Св. апостоли Петър и Павел - ПЕТРОВДЕН

На 29 юни се празнуват
Св. славни и прехвални апостоли Петър и Павел (Петровден) -
стълбове на православната вяра.


Светата църква чествува едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, които тя нарича първовърховни първопрестолници и вселенски учители. Те много се потрудили за разпространение на словото Божие, претърпели много страдания и гонения и са ни завещали в своите послания основните правила на християнската вяра и живот.
Свети апостол Петър
Свети апостол Петър, брат на ап. Андрей Първозвани, бил неук и беден рибар от гр. Капернаум на брега на Галилейското езеро. Еврейското му име било Симон, а името Петър, което на гръцки означава "камък", му дал Сам Иисус Христос. Ревностен във вярата, когато Христос запитал: за кого Го мислят човеците, Петър отговорил, че Той е Син на Живия Бог. Апостол Петър бил един от най-любимите ученици на Спасителя и бил въздигнат от Господа до апостолско достойнство. Петър следвал неотделно Спасителя до деня на Възнесението Му. Преди залавянето на Спасителя Петър се отрекъл от Христа по време на съда, но и горчиво се разкаял.
Свети апостол Павел
Свети апостол Павел (от латинско паулус - малък), с кръщелното име Савел, не е от кръга на Христовите ученици.Обръщането му към Христос станало ненадейно, в резултат на необикновено видение. В книгата Деяния на на св. Апостоли (XI глава) се разказва, че на път за Дамаск Савел видял необикновена светлина и чул Божия глас от небето: "Савле, Савле, защо ме гониш? ... Аз съм Иисус, когото ти гониш". Това събитие било повратно в живота му. Излекуван, той се покръстил и станал най-ревностния разпространител на християнската вяра.
Денят на светите равноапостоли Петър и Павел е един от най-почитаните летни празници в традициите на българския народ. Според схващанията на хората на този ден не бива да се върши важна земеделска работа. В черквата се носят петровски хлябове и ябълки-петровки, освещават се и се раздават на роднини и съседи за здраве.


На Петровден се принася жертвено животно в чест на светеца - обикновено се коли "петровско пиле" .Разрешават се вече и млечните продукти - една шопска салата е чудесно допълнение към празничната трапеза.


Според народните вярвания Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая.
Празнуват носещите имена:
Петър, Павел, Камен, Петя, Павлина и Полина.

Макар в църковния календар да пише, че 29 юни е празник на двамата апостоли , за народа това е Петровден, а следващия ден - 30 юни, по църковному - Събор на 12-те апостоли, народът нарича Павловден.

Честит празник!

7 коментара:

fimere каза...

joyeuses fêtes

Rayna каза...

мерси за полезните текстове.
Днес без да знам направих пиле, радвам се, че е подходящо за празника!

Cool Chic Style Fashion каза...

Grazie e buna festa anche a te
Stefania

http://coolchicstyleconfidential.blogspot.com/

rusanka каза...

Диди,
Честит празник!
Благодаря ти за интересната беседа!
Поздрави и хубава празнична вечер!

Dani каза...

Дианка,
естествено много изчерпателно
обяснение.
Хубава празнична вечер!

mi sello personal каза...

hi dear,how are you ? i love your blog ...ihave an award for you ,,hugs laura

di_ani каза...

Fimère,
Thanks very much,
good evening to you, Diana

Райна, чудесно съвпадение или не...
Хубава и усмихната вечер, Диана

Stefania,
Thanks very much,
good evening to you, Diana

Благодаря Русанка,
хубава празнична вечер на теб и твоето семейство, Диана

Благодаря, Дани!
Хубави са тези празници, нека бъдат усмихнати и за теб, Диана

laura,
You are very kind friend.
Thanks very much,
good evening to you, Diana