неделя, 6 юни 2010 г.

Ден на Всички български светии

Неделята на Всички български светии
е най-новият, подвижен празник в нашия църковен календар. Празнува се след Неделя на Всички светии -
първата след Петдесетница.


На него Църквата отдава почит към всички исторически личности, живели по нашите земи, които са канонизирани за светци. Те са се отличавали с благочестив живот, изповядвали са в пълнота Христовата вяра и са били предани на светото православие. Били са хора на вярата и духа и всеки с делата си е заздравявал спойката между църква, народ и държава. Българските светци олицетворяват националната ни съдба, защото всеки период от доосвобожденската ни история има своите мъченици.

Първият известен по име български светец е едновременно княз и мъченик. Той е св. Енравота или Боян, пострадал за християнската вяра през 30-те години на IХ век. Този най-голям син на хан Омуртаг е екзекутиран в Плиска по заповед на брат си Маламир. Но преди да се прости със земния живот, Енравота изрекъл следните думи: "Вярата, за която сега аз умирам, ще се разпространи по цялата българска земя...". Действително не изминали тридесет години и цяла България се покръстила.
Да споменем св. равноапостоли Кирил и Методий, които родиха духовно славянските народи и им предадоха златния ключ към вратата на знанието и мъдростта. Канонизирани за светци са и техните ученици, които разпространяват Христовото слово и православната култура сред нашия народ. Почитаме ги заедно като Свети Седмочисленици – Климент Охридски, Наум Охридски, Сава, Горазд и Ангеларий.
За разлика от сърбите българите са канонизирали малко владетели. На първо място сред тях стои неустрашимият княз Борис I, внукът му цар Петър, княз Йоан-Владимир и други.
В галерията на българската святост не липсват образите на епископи като св. Климент Охридски, Иларион Мъгленски, Патриарх Евтимий, който героично защитава Търновград от азиатските пълчища, Софроний Врачански, който просвещава българите във време на хаос и безправие.
Включват се и много светци-монаси. Редицата им се води от всебългарския закрилник св. Иван Рилски чудотворец, който основава най-големия и най-красивия манастир на Балканите. Негови духовни последователи са тримата отшелници в македонските предели ­ Гавриил Лесновски, Прохор Пшински, Йоаким Осоговски, също св. Петка Търновска, исихастите Теодосий Търновски, Ромил Видински. Колоритен светец е св. Димитър от русенското село Басарбово, живял през ХVII век.

Българската църква е първата славянска църква в света, а денят на Всички български светии е уникален празник. Патриарх Кирил отслужва първата литургия за празника в столичния храм "Свети Седмочисленици" през 1954. Това е една от първите големи инициативи на Българската патриаршия, която възстановява своето патриаршеско достойнство само една година по-рано – на 10 май 1953 г. Канонизираните за светци българи са 104-ма.

4 коментара:

Dani каза...

Дианка,
отново научих от теб нещо
свързано не само с църковните
празници, но и с нашата история!
Благодаря!
Хубава неделя!

Nada каза...

Уважаеми Диана, Пожелавам ви щастлив празник на вашия! Nada!

Cool Chic Style Fashion каза...

grazie :)

di_ani каза...

Дани,
благодаря много!
Наистина, този празник е уникален - хубаво е да се почитат личности, свързани с вярата и историята на страната ни.
Много усмивки, Диана

Nada,
Stefania,
thanks a lot!
Greetings and hugs, Diana