петък, 11 юни 2010 г.

Св. Богородица - Достойно ест

На 11 юни Православната църква чества празника
"Св. Богородица - Достойно ест",
посветен на чудотворната икона от българската кeлия на Света Гора и песнопението "Достойно есть", възпяващо Божията Майка в св. Литургия.


Преданието разказва, че в келията живеел един стар и добродетелен монах, на име Гавриил, с послушника си. Късно през нощта старецът се отправил в манастира на всенощно бдение, а младият послушник останал сам да се моли в келията. През нощта някой потропал на вратата. Дошъл непознат монах и останал цялата нощ. По време на утринната служба пеели последователно и когато стигнали до песента „Честнейшую Херувим...“, чужденецът запял друго начало:
„Достойно ест яко воистину блажити тя, Богородицу“ -
“Достойно е наистина да те облажаваме, Богородице...“

Послушникът се удивил на това пеене, непознато за тях и помолил госта да я напише. Чужденецът поискал мастило и хартия, но ученикът не намерил. „Донеси ми тогава каменна плоча“. И с пръста на ръката си написал като на восък думите на песента и казал: „Отсега нататък така пейте всички православни“. И като казал това, нарекъл се смиреният Гавраил, станал невидим, а иконата още известно време продължавала да излъчва чудна светлина. Това се случило през 982 година. Гостът бил ангел, изпратен от Бога да открие на човеците тази ангелска песен, достойна за Света Богородица.
Когато старецът се върнал, послушникът му показал каменната плоча с надписа. Старецът се удивил от станалото чудо. Отнесли плочата в Карея, по-късно в Цариград, и тогавашният Патриарх написал до всички патриарси и оттогава тази ангелска песен се пее от всички православни по време на всяка Божествена литургия по целия свят.

3 коментара:

Краси каза...

Благодаря ти за поредната интересна история ,Диди!
Усмихнат ден и спокоен уикенд!

Dani каза...

Дианка,
благодаря :)
Не бях я чувала в такова изпълнение!
Хубав петък и усмихнати почивни дни!

di_ani каза...

Благодаря, Краси!
Хубава петъчна вечер и уикенд, Диана

Дани,
на мен много ми допада това изпълнение!
Хубави, усмихнати почивни дни и за теб, Диана