четвъртък, 24 юни 2010 г.

24 юни - Еньовден

Еньовден е.



Еньовден е един от най-важните летни празници в народния календар. Чества се на 24 Юни по нов стил, когато, по църковен канон е рождението на Св. Йоан Предтеча и Кръстител Господен , Еньовден (Еньов - ще рече Йоанов).

В българската традиция Еньовден стои по значение редом с Коледа, Великден и Гергьовден, но от всички тях като че ли той е с най-силно езическо влияние. С него са свързани множество вярвания за слънцето, водата и лечебните растения. В различните географски области името се произнася по различен начин — в Област София името на празника е Яневден, в Струга — Иванден, в Охрид — Ивъндън, във Великотърновско — Иван бильобер или Драгийка.
Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него.
Според народа на Еньовден започва далечното начало на зимата — казва се Св. Еньо, който "облича калшника (кожуха) и отива да донесе зима", "Свети Еньо започва да си кърпи кожуха и се стяга за зима". Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, Слънцето „трепти“, „играе“ и който види това, ще бъде здрав през годината. Точно по изгрев, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина-ще боледува.


Посветен на слънцето, на борбата между доброто и злото, на надеждата за здраве и добруване. Вярва се, че преди да "тръгне към зима" слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се умие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.За лечение и гадаене, при залез слънце се взима от чист сладък извор „мълчана вода“ (налята при пълна тишина, за да не се погуби от човешки глас магическата ѝ сила). През нощта срещу празника не бива да се пие вода, нито да се налива, а в самия ден не се пере, за да не се поболее член на семейството. Има също така поверие, че в нощта срещу Еньовден там, където има заровено имане, от земята излиза син пламък.
В нощта срещу Еньовден билките имат най-голяма сила. Вярва се, че след изгрева на я губят и не трябва да се берат. Затова се събират рано сутринта, преди да се е показало слънцето.Според народните вярвания болестите по човека са 77 и половина. За 77 болести има цяр, само за половината болест - няма. Впрочем и за нея има половин билка, която обаче само определени билкари /не мога да пропусна Лечителят - Петър Димков/ могат да намерят и използват.

На този ден своя имен ден празнуват всички с имена Еньо, Енчо, Йоана, Йоан, Яни, Яна, Янка, Янко, Янчо.
Разрешава се и риба.
Еньовден е най-дългият ден в годината, изпълнен с надежда и вяра в добрите сили на природата, ден за прозрения и равносметка. Този ден е с половин година зад себе си и с половин година надежда пред себе си. На Еньовден, най-виталния ден през годината, съветва Иванка Лилова-
"да спрем надпреварата с времето,
да откъснем стръкче росна билка,
да се усмихнем на Слънцето и
заредени с енергия да извървим пътя до края на годината."



Снимките са взаимствани от интернет галерия.

8 коментара:

Dimitrana S. каза...

Честит празник, Диани!
Здрав, усмихнат, щедър на хубави емоции и положителна енергия да е Еньовден! И всеки иден ден :-)
Всичко най-добро за теб и близките ти!

:-)))

di_ani каза...

Честит да е, Дими!
Здраве и светли надежди,
много слънце и усмивки -
за всички ни.
Целувки, Диана

Unknown каза...

Честит празник Диана! Билките са неоценим дар от природата, но човек трябва да има мъдрост и последователност при използването им. Тази сутрин лавандулата, която отглеждам на терасата е нацъфтяла в хармония с празника! Желая ти слънчеви усмивки и крепко здраве!

Краси каза...

Да е светъл и мил днешния ден за теб, Диди!
И нека ти донесе здраве през цялата година!
Благодаря ти за поредната доза емоция и информация!
Усмихнат празник! :))

rusanka каза...

Честит празник, Диди!
Нека Еньов ден донесе на теб и семейството ти много здраве, добруване и зареждане с положителна енергия през цялата година!
Поздрави и положителти емоции!

pep-4o каза...

При теб винаги може да се научи всичко за празника , Дианка!
Светъл и усмихнат да е :)

Fazemos de Conta каза...

Very interesting, Diana.I also liked the post and photos about the first day of summer. And of course the chips Oates :)
Lúcia

di_ani каза...

Катя,
какъв чудесен подарък ти е приготвила твоята лавандула.
Здраве, много слънце и щастие да усмихват теб и семейството ти, Диана

Краси,
Благодаря - нека вървим със
здраве, щастие, радост и много надежди през останалите дни от годината,Диана

Благодаря, Русанка!
Честит и за теб да е!
Много щастие, радост и здраве да съпътстват дните и начинанията ти, Диана

Благоадря Пепи,
наистина този празник е наситен с много позитивизъм и символика.
Поздрав и усмивки, Диана

Lúcia,
This holiday is known for Solstice. All cultures have their own traditions about it. With us is associated with many symbols, hopes and wishes.
Thanks for your interest, Sincerely, Diana