сряда, 6 март 2019 г.

Шоколадови палачинки „тирамису”


Като очертала се вече традиция в последната седмица преди Велики пости - Сирни заговезни, посветена на християнската прошка и примирението опитваме нова рецепта за палачинки. В много страни, това време се празнува весело, богато и вкусно /карнавални (от carne vale – "сбогом, месо") народни веселби, руската Масленица, нашите Сирни поклади/, с преплитане на езически и християнски обреди и свързани с предстоящия края на зимата. Допълних колекцията за  палачинки и подобните тематични идеи за блини с портокал и извара, арабски палачинки катаеф, блинчики нежные,  миналата година с  пухкави японски палачинки, а сега с шоколадови палачинки "тирамису". Tiramisu crepes е предложение по подобие на Шоколадови палачинки с прасковена мелба, но с друга кулинарна класика: комбинация от нежни шоколадови палачинки, акцент от леки пандишпанови /savoiardi/ бишкоти за "тирамису", обединени с фин крем от маскарпоне, сметана и шоколад, носещи  характерните аромати на кафе, ванилия, какао, с деликатен амарето щрих. Лесни и бързи, една идея за празничен десерт, позволяващ различни нюанси, така като при рецептите за палачинки и класическо "тирамису" …ето ги:


Шоколадови палачинки „тирамису”

Продукти за 6 порции:
Шоколадови палачинки /рецепта по долу/
Крем с маскарпоне и шоколад /рецепта по долу/
Бишкоти savoiardi
Кафе силно, ароматно еспресо
Амарето, ром или друго бренди, може и аромат
Какао за поръсване
Разбита сметана за сервиране

Продукти за 6 бр. палачинки /ф24 см./
3 броя яйца
1 ч.чаша брашно
½ ч.чаша  мляко
¾ ч.чаша газирана вода*
1 с.л. олио
1 с.л. ванилова захар
1 с.л. какао
1 щ. сол
1 ч.л. есенция коняк 
*количеството може леко да варира; 1 ч.чаша =240 мл.
Приготвяне на палачинките: Едва ли е необходимо да се уточнява технологията за приготвяне на палачинки, но все пак: Комбинират се брашно, какао на прах и щипка сол в купа. Добавят се яйцата, ваниловата захар и ароматите, след което получената смес се разбърква  до изглаждане. Следват течните съставки: олио, мляко и ½ ч.чаша газирана вода, след което се хомогенизират. Получената палачинкова смес се покрива и поставя в хладилник да престои около ½ час, и преди пърженето, ако е необходимо се долива останалата ¼ ч.чаша газирана вода, до получаване на консистенция за палачинки. Затопля се тиган за палачинки с незалепващо покритие на средна температура и леко омазнява. Изсипва се тесто и бързо се накланя във всички посоки, така че тесто да облее тигана с тънък слой. Пече се около 1-2 минути. Внимателно се повдига краят на крепа с шпатула, за да тества за степента на готовност. Палачинката е готова да се обърне, когато може да се раздвижи свободно от дъното на тигана, а долната част е леко покафеняла. Пече се и от другата страна за 30 секунди или до готовност.
Крем: с бял шоколад по рецепта на Г. Рамзи /дозата може да се удвои/
½ ч.чаша маскарпоне
½ ч.чаша течна сметана
100 гр. бял шоколад, разтопен
1 с.л пудра захар или на вкус
1 ч.л. ванилия
Приготвяне на крема: Натрошава се 100 гр. бял шоколад на малки парченца и стопява на водна баня или в МВ, след което се разбърква до изглаждане и оставя да се охлади. Разбиват се сиренето маскарпоне и пудрата захар и ванилията до хомогенизиране и смесват с разтопения  шоколад. Отделно се разбива течната сметана, докато се сгъсти и започне да оформя меки върхове, след което прибавя към крема с внимателно и леко разбъркване, до обединяването им и оставя да се охлади  няколко часа или през нощта.
Оформяне: Всяка палачинка, охладена се намазва с тънък слой крем.Потапя се за кратко бишкота в овкусената с алкохол кафеена смес и поставя в единия край на палачинката. Следва загъване като плик и оформяне на руло.


Готовата палачинка "тирамису" се поръсва с какао, гарнира се с още сметана. Може да се сервира веднага, но охладена за около 30 минути, слоевете се открояват по ясно.  


Най-добре с чаша силно еспресо, 
но и още сметана, сос или сладолед биха се комбинирали чудесно.


Опитайте...


5 коментара:

Dani каза...

Чудесна идея, Дианка!
Прекрасна комбинация на вкусове!

Elena Dimitrova каза...

О, о, о тези палачинки са толкова красиви, не съм правила подобни.Но така поднесени са чудесен избор за прекрасен десерт.
Поздрави !

Elena Dimitrova каза...

Честит осми март Дианка ! Бъди здрава и сбъдвай мечтите си, продължавай да твориш в кухнята ! Възхищавам ти се най - искренно .
Поздрави и усмихнат празник !

di_ani каза...

Благодаря ви мили дами,
Дани,
Елена,
сърдечни позаздрави за вас
и усмихнати мартенски празници!

pep-4o каза...

Чудесно празнично предложение за десерт!
Нежно и кадифяно :)
Честит празник, Диди!
Здрава и щастлива да бъдеш; прекрасни моменти с любимите хора и много красиви, вкусни изкушения за нас, посетителите на блога ти!