Един от най-нежните десерти е шоколадовият мус. Така и вариантите за неговото приготвяне са многобройни, но в повечето случаи в съставките има термично необработени яйца. Писала съм, че това не ми допада и имам своя любима рецепта.
Опитах и друга идея - на Alice Medrich, считана за шоколадов експерт, в съдържанието на която има яйца, но кремът се пече на водна баня.
Резултатът ни очарова и го представям в ретро стил
"First Lady of Chocolate".
Печен шоколадов мус
за 4-6 порции
180 гр. шоколад 55 % какао
60 гр. масло
1 ½ с.л. кафеен ликьор /по желание/
60 мл. капучино/кафе с мляко или само мляко
3 големи яйца
5-6 с.л. пудра захар, според сладостта на шоколада
Скарата за печене се поставя в долната една трета от фурната и загрява на 160С.
Стопява се на водна баня млякото, маслото и шоколада, след което се прибавя и ликьора.
Разбиват се /с миксер/ на плътна, обемна и много пухкава смес яйцата и захарта.
Поставя се 1/4 от яйчената смес към шоколада, който леко се е охладил, смесва се внимателно. След тяхното поемане и изравняване на температурата се налива цялото количество. С леко разбъркване се хомогенизира.
Шоколадовия мус се порционизира в чашки за печене на водна баня. Поставят се в съда за печене и налива гореща вода около тях с обем до средата на височината им.
Пекат се около 15 -18 мин. до леко стягане на повърхността.
Изваждат се от фурната и охлаждат още 10 мин., а може и повече.
Сервират се топли или студени с още пудра захар, шоколад, плодове, сметана или сладолед.
Може да се пече и повече, като се получава нещо средно между крем и шоколадово суфле.
С ягоди си допълват чудесно. Опитайте...
18 коментара:
Мусът изглежда жестоко вкусен, а сервизът много му отива!
Благодаря Кали!
Радва ме твоя коментар,
хубав и усмихнат ден, Диана
Диди, много хубаво кремче си направила!
Аз лично много харесвам как изглеждат кремчетата в кафени чашки (в къщи крем карамела задължително се прави в кафени чашки - но от по-големите)...
Този твой сервиз е прекрасен и редставянето на крема в него е страхотно!
Още веднъж поздравления, имаш "вграден" усет закрасота!!!
Хубав и усмихнат ден Диди!
Прекрасен, нежен мус!
А в допърнение с тези ягодки и сметана ммм...разкош!
Сервизът е много хубав!
Поздрави и хубав и усмихнат ден Диди!
т.е. като се правят нямат желатин така ли?
много изкушаващи!
Мария,
благодаря много!
Избрах тези съдинки,за да бъдат "в тон" с авторката на рецептата, но и аз харесвам разнообразие при сервирането.
Хубава вечер, Диана
Русанка,
радвам се, че ти допада тази идея за муса и представянето.
Благодаря и хубава вечер, Диана
Райна,
Няма желатин и двете рецепти.
Благодаря и поздрав за теб, Диана
Дианка,
изпаднах в захлас от сервиза...
Имам такива много стари чашки и умирам за тях!!
Иначе този вкус на шоколад ми е любим.
Прегръдки и усмихната седмица!
Диана, страхотно изглежда, невероятна майсторка си. А рецептата ми изглежда много лесна и ще я пробвам през почивните дни. Каква сметана си използвала за гарнитура? Не знам защо но на едната снимка ми изглежда като натрошени бели парченца шоколад или нещо подобно, заинтригуваме какво е.
Диана,
ех какъв прекрасен ретро стил си сътворила. Размечтах се... Сервизът страшно много ми допадна, а мусът...ммм, изглежда невероятно. Обичам това леко френско-италиано-испанско излъчване в интериора, порцелана и начинът на представяне на храната. Подходът ти ме завладя.
Поздрави,
Дани
Чудесен е Диани!Сега вече се колебая кое да е първо, суфлето или шоколадовия мус.И двете изглеждат прекрасно!Хубава вечер!
un dessert bien gourmand la texture de cette mousse est divine, j'adore
bonne soirée
Диана,муса изглежда фантастично,много ми допада рецептата!
За сервиза ти и аз ще кажа - чуден е:)
Поздрави от мен!
Divno, ovo se mora probati.
Inace, volim tvoj blog, ali na zalost, ne stizem uvek da pratim sve, ja gubim.
Srecno!
Wow.this is amazing,delicius,you are awsome!..i want make you one question,i use good the awards,was 1 award or was all?..if i take more awards please tell me for i fix it...lotsa love!thank you so much for my awards!!.....Laura.
Дани,
Благодаря!
Идеята за такъв стил чашки дойде от корица към една от книгите на Alice Medrich. Тези са мил подарък от моята свекърва.
Хубав и усмихнат ден, Диана
Краси,
когато четях за Alice Medrich, си предствях и теб - нашия шоколадов експерт.
Използвах люспи бял шоколад за поръсване и закавасена сметана.
Хубав и усмихнат ден, Диана
Дани,
благодаря ти!
Писах за идеята, но е истина, че обичам и разнообразието при сервиране. А вариантите са много.
Хубав и усмихнат ден, Диана
Нанита,
Вкусовете, структурата и ароматите са различни на и двата десерта. Благодаря за доверието - който и да избереш, ще се радвам да ти допадне.
Хубав и усмихнат ден, Диана
Fimère,
Thanks a lot.
This dessert can cook more and density of the cream.
Good Day, Diana
Nena,
very glad, that you like this idea.
Nice day and hugs, Diana
Dear Laura,
publication of the awards is that
http://trydiani.blogspot.com/2010/05/blog-post_03.html
There you have a 6 / six / awards, which are all for you.
They should give to your friends blogs.
Greetings and hugs, Diana
Диди,
благодаря ти!
Радва се много твоя коментар.
Хубав и усмихнат ден, Диана
Ди, прекрасен е! А и презентацията е повече от стилна!
Перфектни снимки!
Чудесна си, Ди!
Прегръщам те :)
Wonderful and very elegant dessert. :)
Ина,
благодаря ти,
топла прегръдка и от мен!
Хубава вечер, Диана
Andrea,
thanks ever so much!
Hugs, Diana
Публикуване на коментар