В края на празничната великденска седмица е време за нови десерти, тематични ...
от вече позасъхнали козунаци.
Имах колебания с кое предложение за оползотворяване на след
великденските козунаци или яйца да започна – все пак избрах козунаците, защото
яйца могат да се сварят и с повод на конкретна рецепта. Тази идея е базирана на популярните руски пастички «Картошка», подобни на „скалички”
но и различни. Рецепта за първите сладкиши "Картошка" е
създадена във Финландия през 19-ти век, като за автор на оригиналната рецепта се
счита съпругата на един от култовите финландски поети Йохан Лудвиг Рунеберг. В основата
били стрити трохи от бисквитено тесто в хаван, смесени с конфитюр и сметана,
с добавка на малко алкохол и слепени във вид на малки кексчета, които били
украсени с плодове от сладко. Гостите ги харесали и скоро десертът става
популярен в цялата страна. С течение на времето, готвачите не само във
Финландия, започват да се опитват да разработват оригинална рецепта, в резултат
на което се получават руските пирожное «Картошка» и множество различни техни
разновидности. И като всяка традиционна рецепта има много варианти – с
кондензирано мляко, с масло и ром, с варен млечен крем, който избрах и аз, трохите са от сухари, бисквитен блат, вафли, често и готови бисквити, като
вместо бисквити, аз използвах вече поизсъхнал козунак. Не ги правя за първи път -
бързи, лесни и гарантирано вкусни…
Пастички „картошка” с
великденски привкус
Продукти за около дузина „картошки”*
1 ч.чаша прясно мляко
125 гр. масло
¼ ч.чаша захар или по- малко, на вкус
¼ ч.чаша захар или по- малко, на вкус
1 с.л. брашно
1 голямо яйце
ванилия, ромова захар д-р Йоткер
козунак около 350-400
гр., позасъхнал
¼ ч.чаша какао
50гр. шоколад
50 гр. орехи
1 ч.чаша =240 мл.
* рецептата в оригинал: Пирожное «Картошка» заварное
Продукти:
200 мл прясно мляко
100 г масло
2 с.л. захар
2 ч.л. брашно
100 г масло
2 с.л. захар
2 ч.л. брашно
1 яйце
ванилия
трохи от бисквити 300 г
ванилия
трохи от бисквити 300 г
2 с.л. какао
50 гр. орехи
Първо козунакът се смила на фини трохи и смесва с какаото,
към тях се прибавят по-едро смлените орехови ядки. Рендосва се и шоколада.
Подготвя се млечен крем: Смесват се захарта с брашното,
ванилията и с малко мляко се разбърква на кашичка. Слага се яйцето и разбива.
Останалото мляко се затопля на котлона и на тънка струйка се налива яйчената
смес. С постоянно разбъркване и на ниска температура се сгъстява.Добавя се
маслото и маха от котлона. В горещата смес се изсипват козуначените трохи с ядките,
какаото и настъргания шоколад, ароматизира се с ромовата захар. Оформят се
овални пастички, или други форми, които могат да се панират в смес от какао, пудра захар и малко
трохи, или след охлаждане и стягане в хладилник да се тункват в разтопен
шоколад. Може да се декорират и с крем ганаш.
За тункването с шоколад е необходим разтопен на водна баня
или в МВ около 100 гр. черен шоколад с 50% какао с 1 с.л. растителна мазнина.
За великденския декор /имах идея за ги направя с цяла основа от кексчета, но избрах козунак/ използвах шоколадов ганаш, шоколадови яйца и захарни
цветчета. За шоколадовия ганаш ще бъде потребно разтопен на водна баня или в МВ
около 200 гр. черен шоколад с 50% какао с 20 гр. масло и разреден с около 150
гр. растителна сметана. След охлаждане и уплътняване на крема се намазват
пастичките, които са оформени като пънчета /може да се използва формички за
мъфини/ и набраздяват.
Отвътре...
Декорирането с бонбони „яйца”, фондан, трохи и кокосови
стърготини е по желание.
И още идеи за нови десерти от поизсъхнал козунак :
Козуначен браунис;
Ябълковашарлота с козунак
Козуначен пудинг с "Нутела"
Опитайте...
Козуначен браунис;
Ябълковашарлота с козунак
Козуначен пудинг с "Нутела"
Опитайте...
12 коментара:
Ех, че са красиви тези пастички, Дианка- такива, каквито само ти можеш да сътвориш!
У дома, да си призная, думите "козунак" и "сух" в едно изречение никога не се събират, просто моментално го унищожаваме, но идеята за шоколадови яйца от козунак е просто разкошна и със сигурност ще я приложа още догодина.
Вълшебни ръце имаш, Дианка, вдъхновяващи!
Сърдечен поздрав от мен!
Дианка, толкова са красиви, че ще ми е жал да ги хапна! Страхотни са просто!
В презентациите нямаш равна, Дианка! Просто не мога да откъсна очи, а и апетита ми се засилва. Хубав уикенд!
Дианка, предлагаш отново много свежа и вкусна идея с "великденски аромат"
Тези дни направих с козунак, твоето брауни и стана чудесно.
Прегръдки и слънчев уикенд!
Много симпатични, Дианкаа!
Ех, та не ми остана козунак, веднага щях да ги направя. Изглеждат толкова симпатични и пънчетата, и шоколадовите яйчица. Грабващи снимки, Дианче! Поздрави и хубав ден!
Чудесни предложения. Много красиви и отварящи апетита снимки ни представяш.
Прегръдки и хубава нова седмица!
Определено ще зарадвам с това близките си, Дианка, сърдечно ти благодаря! Пък и с формата може да се импровизира много. Страхотна идея и със сигурност е много вкусна! :)
Прегръдки и сърдечни поздрави!
С огромно закъснение, Дианка, ти честитя изминалия Великден с пожелание за прекрасни дни, изпълнени с любов и доброта! Благодаря ти за пожеланията и топлите думи!
Както винаги си ни поднесла много елегантен и интересен десерт!
Поздрави!
Ди,
Страхотна си! Как фино си изпипала шоколадовата украса, сякаш си машина в шоколадова фабрика! Много красив десерт и много оригинална идея за използване на стар козунак :)
Христос воскресе, мила! Много здраве и любов у дома!
Дианка,
винаги правим козунак в малки количества, колкото да има за празника.Понякога остава и сух и ще се възползвам от чудесното ти предложение, толкова елегантен и фин десерт.А бонбоните са направо съвършени из под твоите златни ръце.
Поздрави !
Много ви благодаря, дами,
Мария,
Траяна,
Мъхче,
Дани,
Весе,
Снежи,
Габи,
Гери,
Светле,
Тики,
Елена,
Аз имах идея да направя великденски пънчета от шоколадови кексчета, не не успях.
А избрах да осъществя идеята от козунаци и популярните руски "картошки" с варен млечен крем.
Ще се радвам да ви допадне и на вкус...
Сърдечни поздрави, хубави и вдъхновени празнични и пролетни дни, Диана
Публикуване на коментар