понеделник, 7 март 2011 г.

Великият пост - въздържание от животински храни и смирение

Понеделник, тази година на 7 март, след Неделята на всеопрощението (Сирни заговезни) започва същинският Великденски пост и приключва на Възкресение Христово.


Великият пост е най-строг и най-продължителен. Започва седем седмици преди Великден. Нарича се Четиридесетница, понеже трае 40 дни, но с него се съединява и седмицата на Христовите страдания, в която се спомнят последните събития от земния живот на Господа, особено Неговите страдания, смърт и погребение. Затова тя се нарича Страстна седмица, т.е. Седмица на страданията.


Светата Четиридесетница е най-важният период от църковната година, в който християните се подготвят духовно и телесно да посрещнат достойно най-древния християнски празник Възкресение Христово - Пасха.


През целия пост риба се разрешана два пъти - на Благовещение (ако не се пада през Страстната седмица) и на Връбница. След Неделя Месопустна се преустановява яденето на месо, а след Неделя Сиропусна - и на мляко, млечни продукти и риба, и постът продължава така:

Първа седмица: *
От понеделник до събота включително - строг пост
(растителна храна без олио и вино) В събота (Тодоровден) се взема Св. Причастие.

Втора седмица:
Сряда и петък - строг пост.
Събота и неделя - олио и вино. На Благовещение се разрешава и риба.

Трета седмица
(Кръстопоклонна):
От понеделник до петък включително - строг пост.
Събота и неделя - олио и вино.

Четвърта седмица:
Както втората

Пета седмица:
Както втората

Шеста седмица:
Както втората. На (Връбница) - риба, хайвер или други безгръбначни животни.

Страстна седмица:
От понеделник до събота включително - строг пост.
Ако здравето позволява, на Разпети петък не се яде нищо, не се пие и вода.

Удобен и много полезен календар тук. Благодаря, Цвети!

Освен отказ от определени храни човек трябва да се раздели и с лошите мисли и дела. Великите пости не са диета, а въздържание … от греха. Истинският пост е отчуждаване от злото - св. Василий Велики.

Някои идеи за постни ястия

Леки, спасителни и спокойни...

неделя, 6 март 2011 г.

Сирни заговезни – неделя на всеопрощението

Последният ден преди Великия пост е широкоизвестен като Сирни заговезнинеделя на опрощението, "сирница", "сирни поклади".
Източно–православните християни празнуват "Прошка", Заговезни винаги в неделя, 7 седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни.

На този ден се четат Христовите думи:
"Ако не простите на човеците съгрешенията им и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви." (Мат. 6:15).


Характерни и атрактивни традиции. Един древен български обичай, за гонене на злите сили са кукерите, големите огньове, "оратници" .
Празничната вечер започва като млади и стари си опрощават греховете с молба и целуване на ръка. Важна част от Сирни заговезни са ястията на специалната вечеря. Приготвят се храни на млечна основа, защото с тях се заговява най-добре преди най-продължителния пост в годината – великденския. Трапеза има обреден характер и според обичая включва баница със сирене, риба, различни ястия с яйца и бяла халва с ядки, както и забавното "хамкане" или "ламкане".
Някои идеи за яйчена салата,


Все още се разрешава и риба,


тази е паниран котлет акула с горчица.


Е, баницата със сирене е почти задължителна.


Избрах този път малки триъгълни банички и ароматно сладко.

Хляб, пити и хлебчета се подразбират ...


С тези храни се заговява, оттам идва и името на празника (от говея - постя, въздържам се). Яде се и се пие като за последно, защото празникът е начало на най-дългия пост през годината - великите пости.

Денят е известен още и като „Неделя на Всеопрощението“ или просто „Прошка“, защото всеки член на семейството иска и получава прошка от по-възрастния за изминалата година.
Според народните вярвания на този ден небето и земята си прощават. А щом те могат да го направят, могат и хората.
Прошката се взема с думите Прощавай отговора обикновено е
Простено да ти е от мене и от Бога"

Да простиш и да ти бъде простено!
Това е начинът, по който се завръщаме от отчуждението към сближението, от враждебността към любовта.

На Сирна неделя да простим ...
и да ни бъде простено…

събота, 5 март 2011 г.

Портокалови блини с извара

Към края сме на Сиропустната седмица (Сирна неделя). Празнува се през последната седмица преди Великия пост. Тя е посветена на християнската прошка и примирението. През тези вярващите не ядат месо, но може да хапват риба и млечни продукти. За нашите традиции се знае повече. В Русия тази седмица се нарича Масленица /масляница/ и се отбелязва с пиршества от различни видове блини (палачинки). Масленица те празнуват богато, щедро и обилно. Масляниця има двоен произход: езически и християнски. В славянската митология, Масляница е фестивал на слънцето, по случай предстоящото края на зимата. Най-характерните храни са блините, популярно взети като символ на слънцето. Кръгли и златисти, те са направени от храни, все още разрешени от православната традиция: масло, яйца и мляко.
Аз обичам да приготвям блини, катми и палачинки - също. Сега опитах нов вариант

Портокалови блини с извара


Продукти за около 30 малки блини /ф 7см./
/адаптирано, с изменения от Orange ricotta pancakes/

3 яйца,с разделени жълтъци и белтъци
¼ ч. чаша /от 240 мл./ портокалов сок
1 ч. чаша сирене рикота или извара
½ ч. чаша брашно
¼ ч. чаша мляко
2 с.л. масло или маргарин, разтопено
¼ чаена лъжичка сол
1 с.л. захар
1 к.л. бакпулвер
настъргана кора на 1 портокал

В голяма купа се поставят яйчените жълтъци, портокаловата кора и сок, сиренето рикота/извара, мляко и маслото. Разбъкват се брашното със захарта, солта и бакпулвера. Двете смеси се обединяват. Белтъците се разбиват на пяна и прибавят към тестото.


Пекат се върху затоплен тефлонов тиган, намазан с малко масло малки блини за около 2мин. на страна или до зачервяване.
Поднасят се топли с мед, сироп или шоколад.

Аз добавих и портокалово масло.


Плътни и засищащи - една идея за пълноценна закуска.


Опитайте...