Наскоро Ина предложи чудесна слоеста погача. Много бях изкушена от снимките /не само!/ с ясно отчетливи ивици пухкав хляб. Когато видях тези хлебчета, при които разрезите придават не само интересна? форма, а и допълнителна крупкава коричка - бях убедена, че ще ги направя. И така вече два пъти.
Слоести хлебчета
Продукти за 2 големи или 3 малки питки
Закваска:
50 гр. брашно
30 гр. вода
2 гр. прясна мая
Смесват се всички съставки и оставят да втасват, докато удвоят обема си.
Тесто:
250 гр. брашно /използвах типово и грахам 50:50/
125 гр. вода
1/2 с.л. зехтин
10 гр. прясна мая
5 гр. сол
още 20 гр. зехтин за намазване
Пресява се брашното със солта и прави "кладенче' в средата. Налива се водата, втасалата и другата част от маята, и зехтина. Започва се месене с малко брашно, докато се поеме и оформи меко и еластично тесто. Оставя се да почива около 20 мин., покрито с купа или кърпа.
Втасалото тесто се разделя на 2 или 3 части, които се разточват на тънък правоъгълен лист /напр. 10-12 см. на 35-40 см./. Намазва се средата със зехтин, като се внимава, да не излиза зехтина извън листа. Може да се приложи технологията за многолистно тесто. Или - завият веднага свободно /не стегнато/ на руло. Прорязва се средата, като се оставя по около 1 см. от двете страни плътна част.
Оставя се отново да втасват около час.
Фурната се загрява на 200С и пекат около 25-30 мин., до зачервяване и кух звук ,при почукване.
Сервират се топлички, но могат и да се затоплят, ако останат.
Моят коментар:
Използвах двойна доза и повече ми допадат, когато са разделени на по-малки питки, имащи по-голяма хрупкава повърхност. Могат да се оформят и в общ хляб, какато и да се сложи някаква плънка. Споменах, че ги правя два пъти - втория път оставих да втасва цялото количество мая заедно. Съществена разлика не установих. Едната "партида" разточвах както многолистно тесто.
Оригиналната рецептата, с благодарност е Pan de Hojaldre, изпълнена от бяло брашно.
25 коментара:
Дианка,
прекрасна и вкусна идея.
Харесвам хлебчетата малки,
така повече ги хапваме :))
Усмихната уханна вечер!
Фантастични хлебчета Диди, с много интересна форма, а сигурно са и много вкусни!Невероятна техника на оформяне! Каква красота!
Хубава вечер!
Много са ми по вкуса тези питчици. Ще ги направя със сигурност. Благодаря за хубавата идея, Дианка. Ще я сънувам тази коричка :D
Хубаво утре ти желая :)
Felicidades!
Una muy buena idea!
Tomo nota de la tejnica!
Изглеждат зашеметяващо!Няма да устоя и ще ги направя в скоро време.Вкусни и усмихнати пролетни дни
Много красиви са станали и доста изкушаващи. Бих казала, че блогът ти е място с здравословни и вкусни храни. Харесва ми как правиш хляб от по тъмни брашна. Добре познавам тестото от бяло брашно, но съм доста неуверена в тъмните теста. Тук намирам чудесни рецепти от които се възползвам с удоволствие! Поздрави!
Уауууу.. страхотни са!
Ще ги направя обезателно!
Изключително ефектни!
пп. А дали ще успея да ги издокарам хубавки като твоите, Диани..? Пожелавам си, пък ще видим.
Поздравявам те!
:-)
Дани,
Русанка,
Зорница,
Нанита,
Катя,
Дими,
Благодаря ви!
Идеята с бяло брашно е по-красива и апетитна. Убедена съм, че ще са по-вкусни, но ние предпочитаме тъмното брашно.
Формите за загъване, както и евентуален пълнеж са допълнителни варианти. Ще очаквам и вашите идеи за слоести питки.
Хубав и усмихнат ден, Диана
Daniela, thanks very much for the comment and welcome.
You'll be glad to here you like.
Have a nice day, Diana
Разкошни са, Ди :)
И красиви, и оригинални, а и сигурно много вкусни. Ще ги имам предвид.
Прегръдка: Ина
WOW, this is so wonderful. I'm definitely going to try this recipe. :)
И аз като Дими ... Уауууу!
Наистина са страхотни, Дианка!
Останало ми е само пълнозърнесто брашно, та отивам днес да се запася и с друго. Ще ги направя! Няма начин да пропусна, толкова са изкушаващи!
Поздрави сърдечни!
Много оригинално предложение и майсторско изпълнение, Диди!
Чудни са!
За днес няма да мога, но за утре вечер ще ги направя.
Вкусна и уютна вечер :-)
п.п. Имаш награда при мен.
Диди изумително изглеждат....
п.п. Имаш награда при мен.
Неверояна идея за оформяне на хлебчетата, а с употребата на грахам и типово брашно определено ми стават фаворит - ще ги опитам!
Сърдечни поздрави, Диана :-)
Ина,
Ирма,
Ирина,
Благодаря ви!
Ще се радвам да ви допаднат.
Хубав и усмихнат уикенд, Диана
Andrea, thanks very much.
You'll be glad you like them.
Nice weekend and smiling, Diana
Тони,
Мария,
Благодаря ви и за наградите. Много мил жест - с радост ще си ги взема.
Хубав и усмихнат уикенд, Диана
Отново изкушение!
Колкото и да се опитвам да не правя нищо от брашно...май не трябва да посещавам блоговете! :-)
Имаш награда при мен,Диди!
Прегръдки!
Ах,прелестни са Диди.Толкова майсторски си ги направила и така нагледно си обяснила всичко.Прегръщам те.
Диди, заповядай при мен! Имаш награда!
Ти си първата ми интернет приятелка, а това значи много за мен, затова твоят блог е поставен на първо място.
Хубав ден!
Много красиви питки!!! Страшно са ефектни!
Приятен уикенд!
Давам ти тази наградка http://ellyganova.blogspot.com/
Краси,
Йоли,
Русанка,
Ели,
благодаря и много ми е драго, че идеята ви допада.
Хубав и усмихнат уикенд, Диана
Краси,
Ели,
благодаря ви за наградата - с радост ще си я взема.
Хубав и усмихнат уикенд, Диана
Русанка,
много ми е мило, че така приемаш моята симпатия и виртуално приятелство. Благодаря ти от сърце!
Хубав и усмихнат уикенд, Диана
Ах,Диана,разкошни са тези хлебчета,само това мога да кажа в захласа си!
This is sooo pretty! I love all your breads! I am going to try to translate this hahaha.
see you,
Диди,
благодаря ти!
Много ми е мило, че така се изказваш за тях.
Хубави пролетни дни, Диана
Hilmar,
Welcome,
thanks for the positive comment. You'll be glad you like,
And I'm impressed by your blog - beautiful pictures, flowers, good-recipes -
my admiration! Diana
Hi Diana, I finally made this. I will publish it later today. It was great and delicious, not so beautiful as yours but I am very pleased :D
thanks,
Hilmar, That's great...
I am very happy that you like.
Thank you for your confidence, greeting and hug, Diana
Публикуване на коментар