Тези нежни и фини кексчета са още една френска идея за оползотворяване на яйчени белтъци. Financier /фр. - финансисти/ са малки френски тортички - като пандишпан, но с бадемово брашно и аромат, кафявo масло, яйчен белтък, пудра захар и много малко брашно.
Името "финансисти" се свързва с първоначалната форма на изпичане като златно кюлче, както и предлагането им в района на фондовата борса Париж La Bourse du Commerce.
Те са популярни с още едно име "Friands", при които може да се вложи значението "нежен" или "вкусен" сладкиш. Разпространени са и в Австралия и Нова Зеландия, където обогатени с плодове, шоколад и ядки, формата им на изпичане е най-често овална.
Плодов вариант с череши, първите за сезона, избрах и аз.
Белтъчни бадемови кексчета /Friands/ с череши
Продукти за 9 кексчета
3 белтъка
1 щ. сол
90 гр. масло
65 гр. бадемово брашно /може много фино смлени бадми/
120 гр. пудра захар /1 ч.чаша от 200 мл./
40 гр. брашно /1/3 ч.чаша/
1 ч.л. лимонов сок /използвах портокалов и кори
1 ч.л. лимонова кора
½ ч.л. бакпулвер
1 с.л. филирани бадеми
1 с.л. шоколадов чипс /по желание/
Технологията е много лесна.
Почистват се черешите и се маха костилката. Аз избрах да оставя дръжките към плодчето.
Формички за мъфини или други се мазняват с масло и поставят в хладилник да стегне.
Разтопява се на слаб огън маслото и къкри няколко минути, като се внимава да не прегори, а леко да се запържи, до желания кехлибарен цвят. Оставя се напълно да се охлади.
Фурната се загрява на 180С.
Разбиват се белтъците - съвсем слабо, до запенване.
Смесват се брашното със солта и бакпулвера, бадемовото брашно и пудрата захар. В кухненски робот/процесор се пулсира на няколко пъти за изфинване на едрината и създаване на повече въздух в сместа. Добавят се сока и кората.
Над леко разпенените белтъци се ръси от сухата смес и леко разбърква. накрая се добавя и маслото. Всичко се хомогенизира.
Тази смес може да се приготви ден по-рано и остави в хладилник до нейното използване.
Пълнят се формичките до 3/4 от обема, като се едновременно се пускат и по няколко шоколадови "капки'. В средата се поставя почистена от костилката , но със запазена дръжка - череша. Отгоре се поръсва с филирани бадеми. Пекат за 20-25 минути, до суха клечка.
Изваждат се от фурната, оставят се още 5 мин. във формите да се охладят и вадят окончателно.
Сервират се топли поръсени с пудра захар. Аз ги харесах повече на следващия ден, когато бадемовият аромат и вкус е по-наситен.
Добре се допълват със сладолед или сметана и още плодове.
Идеални към чаша кафе, която не снимах, осъзнавайки, че в публикациите ми преобладава този начин на представяне.
Рецептата е съставена от различни предложения, но за база избрах Home gourmets.
Опитайте...
13 коментара:
Неустоимо предложение!
Невероянти са кексчетата - нежни, свежи, пролетни, а тези черешки така хубаво подканват!
Хубави и спокойни празници, Диани :-)
di_ani, прекрасни са!
Май сме на една вълна. Донесох си от пътуването бадемово брашно и сега си умувам рецепти за него.
Френските макарони са ми май висш пилотаж все още, та ще изумувам друго...
Твоята рецепта е страхотна!
Сърдечни поздрави!
Дианка,
изпитах невероятно удоволствие
от така представените снимки :)
Черешите са ми любимия плод,
а самото съдържание предполага едни ефирни, топящи се в устата, ароматни сладкишчета!
Сърдечни прегръдки и пожелания за слънчев и усмихнат празник!
Ирина,
благодаря ти!
Това е бърз и лесен вариант за оползотворяване на белтъци.
Хубави празнични дни, Диана
Лети,
благодаря!
Наистина френските макарони са висш пилотаж, но съм убедена, че ще успееш. Рецептите и обясненията на Ирина са чудесни-
знаеш, че удоволствието си заслужава.
Хубави празнични дни, Диана
Дани,
благодаря много!
И аз обичам череши, а в комбинация с бадеми ми допадна много.
Хубави празнични дни, Диана
Диана, много хубаво предложение за оползотворяване на белтъци. Тъкмо имам 3-4 в хладилника, а и от доста време гледам тези "финансисти" по блоговете, ще взема да изпробвам с черешки.
Много свежи снимки. Особено ми хареса как дръжката стърчи от кексчето. Това ще се оцени у дома :). Поздрави и приятни дни!
Много са нежни, Дианка :) Топящи се...
Имам замразени белтъци, благодаря за идеята :)
Хубав празник утре от мен :)il
Прелест!
Като видях снимките първата ми мисъл беше прелест, Диди!
Толкова нежни и ефирни кексчета!
А в комбинация с черешки са страхонти. Сега в сезона на черешите, ни предлагаш идна чудесна идея!
Поздрави и хубави и усмихнати празници!
ils ont l'air si doux et si moelleux ces petits gâteaux, j'adore
bonne soirée
Мира,
благодаря ти!
Радвам се, че тази идея ти харесва.
Хубав празник днес!, Диана
Зори,
благодаря!
Хубаво е, че може да се направи по-рано и да се изпече преди сервиране.
Хубав, светъл празник днес, Диана
Русанка,
много се радвам, че ти харесват.
Черешите са много хубав плод и чудесни към сладкиши.
Хубав, светъл и усмихнат празник, Диана
Fimère,
thanks for the positive comment.
Greetings and hugs, Diana
Ах, Диани, голяма си изкусителка! По здравословни причини станах веганистка и избягвам подобни вкусни изкушения, но е голямо удоволствие да се гледат твоите снимки и да се наслаждавам на неповторимият ти стил!
Сърдечни поздрави, Милена
Миленче,
така съжалявам да прочета, че имаш здравословен проблем. Зная какви строги са ограниченията при веганите и се надявам, това да е временен период.
Благодаря, бързо възстановяване и топла прегръдка за теб, Диана
Диана, вчера направих тези кексчета с едни ягоди, които имах и много ми харесаха. Вече сме ги преполовили. Моите само станаха малко по-тъмни. Предполагам заради това, че маслото престоя малко по-дълго на котлона в търсене на кехлибарения цвят. Много добро предложения са - напомнят ми за Коледа - сигурно заради съчетанието масло-портокалова кора. Вкусотия... Ще ги правим и за в бъдеще. Мерси за рецептата :).
Мира,
много ме зарадва, още повече, че си доволна от резултата. Наистина в повечето рецепти, цветът на маслото е по-наситен, което предполага и по-силен аромат. Убедена съм, че с ягоди са били чудесни.
Благодаря за доверието, хубав и усмихнат ден, Диана
Публикуване на коментар