четвъртък, 12 март 2009 г.

Дип от бял боб


По време на пости бобът е една от основните храни, заради голямото си съдържание на белтъчини, аминокиселинният състав на които е близък до този на яйцата, месото и рибата. Варивата са богати на минерални соли – особенно на фосфорни, калиеви, магнезиеви и железни, както и доста богати на витамини от групата В.
Още една идея за сервиране на боб.

Дип от бял боб




2 чаши бял боб /сварен и отцеден /
1 ч.л. смляна морска сол /или на вкус
½ ч.л. прясно смлян черен пипер
¼ ч.л. индийско орехче
¼ ч.л. кимион
1 с.л. лимонов сок
2 с.л. вода
1/3 чаша ароматен зехтин
1-2 с.л. микс от пресни подправки /босилек, магданоз, джоджен,розмарин/
Може да се добави и червен пипер /сладък или лют/


Миксират се съставките в блендер и сервира с френска багета или препечен хляб, салата по избор, маслини.






С благодарност за идеята
...

4 коментара:

t_ilieva каза...

Диди, страхотен дип - не предполагах дори, че един бял боб може да се сервира по толкова фин начин! Страхотно!

di_ani каза...

Таня миличка,
така са ми скъпи твоите думи -
благодаря ти!

Анонимен каза...

Пробвах рецептата. Получи се страхотно вкусно нещо.
Благодаря, че споделяте такива красоти и вкуснотии.

di_ani каза...

Много благодаря за доверието и коментара, Анонимен!
Още повече се радвам се, че вкусът ви е допаднал:)
Поздрави, Диана