четвъртък, 29 октомври 2009 г.

Чеснова фокача с босилек

Такъв тип фокача правя често. Харесваме тънки пити с повече кора. Дебелината може да е различна, топингът също, но водещи са ароматът на босилек и чесън. Може да се консумира самостоятелно, с дипове и пастети или вместо хляб.


Чеснова фокача с босилек


Продукти:
1 ½ ч. чаши брашно
½ ч. чаша пълнозърнесто брашно
½ чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка мед/захар
1 чаена лъжичка активна мая /10 гр. прясна
1 ½с.л.зехтин
175 мл. топло мляко и вода /50:50/
3-4 пресни листа босилек, ситно нарязан
1 скилидка чесън, наситнена

Топинг:
груба морска сол
3 с.л.зехтин
няколко листа босилек
2-3 нарязани скилидки чесън

В купа за миксер се поставят заедно на брашно, мая, сол, захар, босилек и чесън в смесване купа. Добавя се на зехтинът и млякото и след това всичко се разбърква, като се използва кука тесто за формиране на груба топка тесто. Увеличава се на средна скорост и миксира тестото за около 10 минути /аз около 5/. Изважда се тестото се върху работна повърхност, размесва с ръце, за 5-10 минути, докато тестото е гладко и еластично.
Поставя се тестото в намазнена купа, поръсва се леко с мазнина и покрива с фреш фолио да втасва за 1,5 часа, може и повече, докато удвои обемът си.
Пренася се тестото се върху намазан тава или хартия за печене, поръсена с 1 с.л. царевично брашно, без да се размесва. След това постепенно се разтегля равномерно като кора. Покрива се и оставя да втасва още 45 мин.
Загрява се фурната до 200C. Натиска се тестото с върха на пръстите достатъчно дълбоко.Намазва се с 2 супени лъжици зехтин, след което се поръсва с морска сол и украсява с босилек и филийките чесън.


Може да се аранжира с маслини и/или други продукти, да се поръси с червен пипер и пармезан, както и босилекът да се замени със салвия или розмарин.
Може да се оформи и като много тънка питка, тип пица.


Пече се в предварително загрята фурна за 20-25 минути.


Оставя се да се охлади в тавата за около 5 минути, след което се изважда, още малко охлажда и сервира - разчупена или нарязана.





Рецептата е адаптирана от Foodista. Дозата може да се удвои!

6 коментара:

Вера каза...

Great recipes!

Dimitrana S. каза...

Чудна е!

Аз мога само да се облизвам пред монитора.. толкова рядко меся.

Сърдечен поздрав и пожелание за лек, успешен петък!

Iliana каза...

Дианче,
знаеш ли колко съм гладна и как обичам тестени?
А днес няма вероятност да си направя, но утре... и утре е ден :)

И да знаеш, че не съм забравила кроасаните и си ги чакам :Р

di_ani каза...

Vera,
thank you & hugs, Diana

Дими,
Илианка,
Ароматът на домашно печиво наистина, е несравним.Обичаме и ние месенко.
Илианка,
Ще напиша рецептата за кроасаните скоро!
Хубави и приятни почивни дни, Диана

pep-4o каза...

Само мога да си представя как ухае!

Е, по това време на нощта няма да замеся, но скоро ще направя :)
Хубави почивни дни!

di_ani каза...

Пепи,
ние харесваме питки с повече кора,
а също и чесън - допада ни.
Хубави почивни дни, Диана