Това, че напоследък имам проблеми с компютъра, ме лишава от контакт с голямото интернет семейство. В същото време ми даде възможност за дълги контакти със моето семейство, близки и приятели, за повече четене на хубави книги и гледане на актуални филми.
Естествено приготвях храна и малки глезотийки, но без бързане, "задължителни" фотосесии, писане и проверяване на рецепти. Така осъзнах някаква степен на пристрастеност към интернет публикациите и ми се иска да намаля "темпото". Хареса ми, дано успея...
За "кулинарен старт" на новата 2010 година избрах нещо сладичко, много сладичко - шоколадови 'трюфели" в комбинация с бадемов марципан.
Правя различни варианти, но тези са с подчертано нежен и фин вкус.
Кафеени "трюфели" с марципан
За около две дузини бонбона 'трюфел":
180 гр. тъмен шоколад (най-малко 50% какао)
50 мл. течна сметана /използвах 30%/
30 гр. масло
1 супена лъжица кафеен ликьор (аз използвах Бейлиз)
една малка щипка сол
1 ч.л. инстантно еспресо кафе /на прах/
1/2 с.л. мед
за овалване 100 гр. марципан, готов или от бадемова паста.
или 100 гр. шоколад за глазиране.
Шоколадът се нарязва на дребно и оставя на стайна температура, заедно с маслото се разтопява на водна баня. /Купата с шоколадът да не допира до водата./
Загрява се сметаната до завиране и излива над шоколада, разбърква се до хомогенизиране и добавят ароматите. Хомогенизира се, докато се получи гладка и лъскава смес.
Оставя се отворена, докато се охлади напълно, след това се прибира в хладилник за около 2-4 часа до пълно стягане.
Оформят се сферички и отново прибират в хладилник за стягане за около час.
От марципана се сплескват дискчета и в тях загъват шоколадовите сферички.
Могат леко да се поръсят със захар или с разтопен шоколад.
"Трюфелите" могат да се залеят с разтопен шоколад, както и само марципанова смес - също.
Рецептата е по идея, с благодарност и изменения на "Смокини и бри" /има и илюстрации/.
Опитайте!
11 коментара:
Диани... както винаги ме оставяш с широко отворени очи и облизваща се пред вкусотиите в блога ти :-)
Както винаги и сега - напълно в твой стил: вкусно, приготвено със сръчност и любов, интересно, изящно аранжирано и очарователно представено!
Бъди здравa, мила Диани!
:-)
Прекрасни са ,Дианка,а пък ни липсваш....Но за теб явно се е получило :всяко зло за добро...Прегръдки:)
Диани :) липсваш :) Мммда, не е лесно, когато човек има реално и виртуално "семейство" ;) Аз си мисля, че с публикациите се радват и двете, реалното ги оценява направо от извора, а виртуалното по малко по-различен начин. Но си права, че е прекрасно да почетеш, да отделиш малко повече време на най-близките и любими хора :)
Поздрави!
P.S. Бонбоните са върховни :)
Чудесен новогодишен кулинарен старт, Дианка!
Прекрасни трюфели! Двойно по-прекрасни, ако ги виждаш рано сутрин :)
И.... така е, всички сме пристрастени, много е хубаво да се усетим навреме, че може би крадем от времето с близките си.
Усещам се понякога.....Понякога не....
Хубав ден и прегръдка :)
Диди, добре завърнала се :-)
Трюфелите изглеждат страхотно! Но как иначе, щом са направени от теб :)
Колкото до зависимостта от интернет, и аз го усещам и гледам да намалям времето прекарвано на компютъра. Има много книги, които искам да прочета и филми, които да гледам, но все не ми остава време :(
Усмихнат ден ти пожелавам.
Дими,
Дани,
Зорница,
Пепи,
Тони,
Благодаря ви!
Наистина ми липсвахте,
явно всяка една от нас се опитва да балансира - дано вие успявеате повече!
Снежен и усмихнат ден, Диана
Диани, разкошни са! Много стилно поднесени, а снимките са толкова подканващи!
Прекрасен "кулинарен старт" на новата 2010 година!
Интернетът за мен е "необходимо зло" :-) Но усетох колко ми липсват близките, когато им бях на гости за празницте и ми се иска да можеше не се лишавам и от тяхното присъствие и от Нета :-)
Спорна седмица!
Сърдечен поздрав, Милена
Милена,
благодаря ти,
всички сме единодушни -
и двете!
Вкусна и творческа нова 2010 година, Диана
Мммм...изкусителка!Изглеждат невероятно...вкусни и красиви!Поздравления Диани!
Great,great the best rrecipes!
Нанита,
благодаря ти!
Vera,
thank you!
Публикуване на коментар