събота, 30 януари 2010 г.

"Ликувай по Сурва" - магия на традициите

Със "Скъпи съграждани, гости от близо и далеч, радвам се, че заедно ще дадем старт на 19-тия Международен фестивал Сурва 2010 година", - се обърна кметът Росица Янакиева към множеството на площада. - Да се потопим в магията на традцията и днес на площада в Перник да направим всичко необходимо, за да изгоним злото от всеки пернишки дом, призова тя и пожела "Успех на всички участници!". На журито пожела търпение и много обективност, за да се справи с трудната задача да открои най - добрите. С "Добро утро" на български поздрави перничани и гостите на фестивала председателят на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ) Хенри ван дер Кроон. "Всички трябва да се гордеете с това, което се случва в Перник!", каза той и си пожела фантастично време през следващите два дни. Програмата традиционно започна с коледуване на децата от Обединен детски комплекс, последва феерията - групите дефилираха, разиграваха своите сценки и създаваха настроение на всички зрители.

Зимните и предпролетните игри с маски се свързват със смяната на старата и новата година, с наближаващото събуждане на природата. Те носят пожелания за богата реколта, здраве и плодородие по хора и животни. Символиката им е насочена към прогонване на злите сили и подготвяне за ново начало.България са най-популярни като “сурвакари”, участниците в предпролетните игри с маски в други региони на България – като “кукери”, "дервиши" в Пазарджишко, "бабугери" в Разлошко. Особено и характерно за кукерите /от Южна България, по Заговезни/ е ритуалното заораване, а за Западна - ритуална сватба.

Основната и най-многобройна част в маскарадната група се състои от мъже с маски и звънци, които се придвижват специфично, като дрънкат в такт водени от болюбашията. Така се нарича водачът и най-опитният от групата. Почти всички разиграват "сурвакането". Всеки стопанин е приготвил дарове за скъпите гости: орехи, брашно, месо, сланина, ябълки - от всичко, което е произвела ръката на трудолюбивите стопани. Като влязат вкъщи, гръмват хлопките. Заиграват момците и тръгват пожеланията:
"Да е честита и здрава годината,
да е пълна с ягнета, прасета,
да е благодатна с всичко!..."

Във всеки дом е сложена трапезата със специалните обредни ястия - вариво, баница със сирене, тиква, ябълки, орехи. Гощават се за берекет.

Най-характерно за сурвакарите е да пресъздават ритуала сватба. В групата на сватбарите са участват: булка и младоженец, свещеник, доктор и цигани мечкари.Не отсъства и премятането и боричкане на "мечки" - за здраве.

В Западна българия сурвакарските ликове са внушителни. Те достигат до 2-2,60 м височина и 1-1,50 м ширина.

По форма са разнообразни - тристенни във вид на пирамида, четиристенни, елипсовидни, звездообразни, многоъгълни. Направени са също с разнообразен материал - перушина, царевична шума, конски косми, кожа (заешка, ярешка, агнешка), дантели, природни материали и др.

Апликираните материали, обикновено перо, са или в естествен цвят, или са допълнително оцветени.

Всички маски са направени собственоръчно от участниците. Всяка една маска е нова, защото по традиция, може да се използва само веднъж.


Фестивалните шествия са възхитителна фолклорна феерия. 14 групи са пристигнали от чужбина, сред които Франция, Италия, Китай, Сърбия, Македония, Гърция, Румъния, Беларус, Хърватска, Словения. Участниците в СУРВА 2010 се състезават за 75 награди

Над 80 са сурвакарските и кукерските групи от Пернишка област и от цялата страна.

Кратко, но с много колоритно участие впечатли китайската група;

Веселите сурвакари от Беларус, чийто представители участват в най - големите руски телевизионни предавания - пееха и танцуваха от сърце.

Изключително колиритна е и групата от Хърватия.


При явен интерес преминаха гостите от Италия,

Гърция,

Франция,

Словения,

Македония.


Да не пропусна Кладнишките баби в изложбата -базар на обредни хлябове и сурвачки. И питката от Общински младежки дом.

"Като в странен калейдоскоп се въртят, танцуват животни, птици, рога, опашки!" Всъщност трудно е да разбереш за кого е по-вълнуващ празникът. За тези, които се предрешват и нощи не спят, за цялото село, което ги очаква с нетърпение и радост или за всички здрители, ставащи участници в това шоу.


И както се пожелава:
Дано сурвакарите изгонят всичкото зло от българските домове!
Дано те донесат здравето и берекета,
които всеки дом и семейство очаква!

Официален сайт Сурва. Още снимки /професионални/.

Програма.
Спектакълът продължава и в неделя! Закриване.
Награди, награди, награди!

14 коментара:

Rayna каза...

твоя ли е питката?
браво и за снимките!

Rayna каза...

Много хубав фестивал!

Maria Pepeldjiyska каза...

Дано,дано, дано..
здраве и берекет за всички ни!
Изключително интерсно ми беше, Диани!Чак съжалих, че не дойдох да гледам на живо! Но, благодаря ти, че все пак покрай теб се докоснах до празника!
Хубав завършек на уикенда!
Мария

pep-4o каза...

Диди,
много интересен разказ, следя го вече няколко дни. Грабва ме всяка снимка, всеки жест, който си запечатала. Но кукерите са несравними, колоритни и загадъчни. Като някаква магия е и звъна, който се носи в странен ритъм.

Благодаря за прекрасната разходка из твоя град в тези празнични дни!

Nanita каза...

Благодаря Диани,че ме правиш съпричастна на това преживяване!Невероятни снимки...!
Хубав уикенд!
P.S.Питката е превъзходна!

fedora каза...

Хехе, развесели ме... особено с бабите :)))
Много харесвам такива празненства, пък и не само, на сърце ми е надпявка на баби.
Благодаря за разказчето, с което ни правиш очевидци и разкошните снимки.
Поздрави на кукерите :)
Здраве и берекет и на твоето семейство :)

di_ani каза...

Момичета,
много ви благодаря!
Райна,
драго ми е, но питката не е от мен...
/споменах - от Младежкия дом/,
но ми хареса за начало!

Райна,
Мария,
Пепи,
Нанита,
Федора,
Нека, макар и виртуално,
кукерите да изпратят благопожелания
и във вашите домове!
Бъдете здрави и щастливи, Диана

toni_n каза...

Приказно е било там, Диди! Благодаря, че сподели всичко това и с нас.
Здраве и берекет за всички хора по света!

Топла и усмихната неделя :-)

Illina каза...

Благодаря от сърце за този разказ придружен с чудесни снимки, Диани!!! Страхотни кукерски костюми видях! Чудесен празник!
Дано да е изпълнена с много здраве и плодородие настоящата година!!! Само здраве, късмет и любов в семействата ни!
Прегръдка и усмивки от мен!

Вера каза...

Great photos,greats post!

Еoc каза...

До преди две години, преди първата и единствена истинска Сурва на която съм била, отношението ми към фестивала в края на януари беше доста особено. Харесвах идеята, тъй като представя обичай, с проявление в много райони и различни култури. Но тъй като живея над самия му път /в блока над книжарница Росини и магазина за домашни потреби/ шума, миризмата на скари и гледката на доста пийнали мъже направо ме влудяваше. Всичко се промени, когато видях същите тези мъже в друга светлина. Горящи в традицията. Семейство, в което се предрешават всички от 75 годишния дядо до 2 годишния правнук. Цели села, които цяла година събират рога, кожи и в последните месеци преди Сурва – пера за огромните ликове. Това е време, труд и средства, които се влагат единствено от страст. Единствената отплата е удовлетворението. Сурвакарството наистина се предава по кръвен път. А нощта на 13-ти януари е истинска магия. Огромен огън – като клада на селския мегдан. Огънят, хорото, ритуалите, маските, ликовете, „звонците”. Чувстваш се като прикован.
От тогава ликувам по Сурва и в трите дни на фестивала и сърцето ми скача в ритъма на сурвакарите.

Andrea каза...

Wonderful post with great photos Diana, I really enjoyed reading it.
I'm glad to see our famous Croatian groups called "zvončari". This is wonderful event and thank you for posting about it. :)

Daria каза...

Благодаря Диани!

di_ani каза...

Тони,
Илина,
Дария,
идеята на този празник е
изгонването на злото от дома и
наричания за здраве и берекет.
И както казвате вие -
Само здраве, късмет и любов в семействата ни!
Прегръдка,усмивки и от мен, Диана

Vera,
Andrea,
I knew that would defile group from Croatia.
I waited for it and I was very impressed - an impressive, interesting and colorful.
I am happy that I could see your players as if I saw you
Big hug, Diana

Зорница,
впечатли ме с твоя коментар.
Така искрено и чувствено си описала кукерския ритуал.
Изминах аналогичен път на откриване смисъла и магията на тези празници - търсих, четох и гледах. Сега отношението ми е различно и се радвам. Тези дни ме заредиха с позитивизъм, енергия и много настроение.
Благодаря ти и сърдечен поздрав, Диана

Хубава, успешна и усмихната нова седмица!