Последният ден преди Великия пост е широкоизвестен като Сирни заговезни – неделя на опрощението, "сирница", "сирни поклади".
Източно–православните християни празнуват "Прошка", Заговезни винаги в неделя, 7 седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни.
Източно–православните християни празнуват "Прошка", Заговезни винаги в неделя, 7 седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни.
На този ден се четат Христовите думи:
"Ако не простите на човеците съгрешенията им и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви." (Мат. 6:15).
Празничната вечер започва като млади и стари си опрощават греховете с молба и целуване на ръка. Важна част от Сирни заговезни са ястията на специалната вечеря. Приготвят се храни на млечна основа, защото с тях се заговява най-добре преди най-продължителния пост в годината – великденския. Трапеза има обреден характер и според обичая включва баница със сирене, риба, различни ястия с яйца и бяла халва с ядки, както и забавното "хамкане" или "ламкане".
Някои идеи за яйчена салата,
Все още се разрешава и риба,
тази е паниран котлет акула с горчица.
Е, баницата със сирене е почти задължителна.
Избрах този път малки триъгълни банички и ароматно сладко.
Хляб, пити и хлебчета се подразбират ...
С тези храни се заговява, оттам идва и името на празника (от говея - постя, въздържам се). Яде се и се пие като за последно, защото празникът е начало на най-дългия пост през годината - великите пости.
Денят е известен още и като „Неделя на Всеопрощението“ или просто „Прошка“, защото всеки член на семейството иска и получава прошка от по-възрастния за изминалата година.
Според народните вярвания на този ден небето и земята си прощават. А щом те могат да го направят, могат и хората.
Някои идеи за яйчена салата,
Все още се разрешава и риба,
тази е паниран котлет акула с горчица.
Е, баницата със сирене е почти задължителна.
Избрах този път малки триъгълни банички и ароматно сладко.
Хляб, пити и хлебчета се подразбират ...
С тези храни се заговява, оттам идва и името на празника (от говея - постя, въздържам се). Яде се и се пие като за последно, защото празникът е начало на най-дългия пост през годината - великите пости.
Денят е известен още и като „Неделя на Всеопрощението“ или просто „Прошка“, защото всеки член на семейството иска и получава прошка от по-възрастния за изминалата година.
Според народните вярвания на този ден небето и земята си прощават. А щом те могат да го направят, могат и хората.
Да простиш и да ти бъде простено!
Това е начинът, по който се завръщаме от отчуждението към сближението, от враждебността към любовта.
Това е начинът, по който се завръщаме от отчуждението към сближението, от враждебността към любовта.
На Сирна неделя да простим ...
и да ни бъде простено…
и да ни бъде простено…
15 коментара:
Простено да ти е!
И моля за прошка!
Страхотни вкуснотии пак си ни приготвила.
Благодаря ти!
Голям си естет, прекрасно!
Просто да ни е, Диани!
Прошката е избавление от това, което те изяжда отвътре, което те лишава от радост и способност да обичаш пълноценно и открито.
Изборът да простиш на някого е проява на истинска обич!
Аз мисля, че Бог винаги ни прощава,
но по-важното е ние да се научим да си прощаваме, за да живеем в любов :)
Хубав ден, Дианка!
Траяна,
простено, прости...
Желая ти всеопрощение и хубав празник, Диана
Марта,
простено, прости...
Желая ти всеопрощение и хубав празник, Диана
Дани,
както винаги чудесно написано!
Идеята е, че преди началото на този най-важен за християнството пост, човек трябва да е простил и да е получил прошка от ближните си. Всъщност традицията, свързана със Сиропустната неделя е преди всичко знак – опрощението трябва да е неотменима част от духовния живот на християнина във всеки един момент.
Прегръдка и хубав празник, Диана
Нека простим и да ни бъде простено, Диди!
Прекрасни изкушения, аранжирани и поднесени с естетика и любов!
Поздрави и хубав празник, Диди!
Дианка, простено, прости!
Освен на невероятна естетика и кулинарно майсторство ти учиш в блога си и на доброта, това ценя много у теб...
Прекрасна трапеза си спретнала вече, да отивам и аз, че времето лети:)
Благодаря Роси,
всеопрощение и прости.
Поздрав,прегъдка и хубав празник, Диана
Веси,
простено и ти прости на мен!
Много благодаря, аз вярвам, че всеки носи много доброта в себе си.
Убедена съм, че и вашата трапеза е топла, много уютна и великолепна. Сърдечен поздрав, прегръдка и хубав празник, Диана
Ди, простено, прости!
Чудесни изкушения ни опредлагаш отново! Истинска феерия от цветове и вкус :)
Диди, простено да ти е и прости!
Невероятно красиво и вкусно е отново при теб! Обичам да те посещавам, винаги научавам по нещо ново, а и удоволствието от перфектно приготвената и поднесена храна е радост за очите и душата.
Сърдечни поздрави с пожелания за успешна нова седмица, Диди!
Ина,
простено и прости...
Благодаря ти, много си мила!
Цветна, усмихната и много щастлива седмица ти желая, Диана
Ева,сърдечна благодарност!
Нека пожелая и на теб всеопрощение и прости...
Много се радвам, че ти допада моето "място", а знаеш че, аз с удоволствие чета и разглеждам твоите великолепни кулинарни идеи.
Е, сега през времето на пости- изявите и посещенията ще бъдат значително по-малко.
Поздрави и много усмивки, Диана
Дианка, простено и прости!
Прекрасна трапеза си наредила!
Лек да бъде пътя ти в тазгодишните Велики пости!
Прекрасна трапеза за Сирни заговезни!
Простено, прости!
Прости! Простено да ти е!
Вкусно, уютно и задушевно е при теб, Диани!
Спорна и усмихната нова седмица!
Поздрави, Милена :-)
Простено и ти прости, Зори!
Благодаря,
топла прегръдка и хубава нова седмица, Диана
Благодаря, Цвети!
Простено и прости...
Ще очкавам твоите ценни и полезни съвети, поздрави Диана
Миленка,
простено, прости...
Благодаря ти от сърце,
сърдечен поздрав и много усмивки, Диана
Спасибо, Ирина.
Я с удовольствием следовать ваши кулинарные идеи.
С уважением, Диана
Публикуване на коментар