И преди да продължа с други
коледни сладки и бонбонки,
едни сусамени подкови и плетени кравайчета за Игнажден.
С утрешния Игнажден, /20 декември/ в народния ни календар започват коледните и новогодишни празници. Нарича се още "Млада година", "Нов ден", "Полаз", "Полазовден". Като символика, която е насочена към бъдещето и идната година, Игнажден е сред най-популярните в нашата традиция. Първият гост, Полазник, който прекрачи прага на дома се счита за
особена важност, защото именно неговата същност ще определи
бъдещето на дома и семейството. "Сполезът"
- Това е късметът. В миналото имало забрана за изнасяне на каквото и да е
от дома – най-вече жар, огън или сол, за да не излезе с тях и
плодородието. Не се иска и дава на заем нищо.
Повече за празника - утре. Традициите, спомените и подготовката за такива светли празници, ги правят още по-хубави, вдъхновяващи и осмислящи.
По традиция се месят колачета, кравайчета за всеки член на семейството, като някъде в страната ги наричат "игнатови кравайчета". С такава питка се посреща и гостът Полазник, раздават се и на съседите – за здраве, а един колак остава за Бъдни вечер.
По традиция се месят колачета, кравайчета за всеки член на семейството, като някъде в страната ги наричат "игнатови кравайчета". С такава питка се посреща и гостът Полазник, раздават се и на съседите – за здраве, а един колак остава за Бъдни вечер.
Миналата година ги приготвих завити като кукли, така, като ги правеше моята баба – за момченца и
момиченца, като подкови, усукани гевречета, или завити като двойни
кравайчета.
Сега, със сигурност са различни от традиционните, но са от постно тесто, със запазена идея и едно по-ново оформление, като сусамени подкови и плетени кравайчета.
Сусамени подкови и плетени кравайчета за Игнажден
Продукти:
2 ½ ч.чаша брашно
1 ч.чаша вода, хладка
7 гр. инстантна мая
1 к.л. сода бикарбонат
1 с.л. олио
1 к.л. захар
1 ч.л. оцет
3 к.л. сол
1 ч.л. мед
още:
3 с.л. олио
1 с.л. сусам
1 ч.л. мед
1 ч.чаша =240 мл.
Маята се размива с ¼ ч.чаша вода и 1
к.л. захар, поръсва се с 1 с.л. брашно и оставя за 10-на мин. да задейства, до
леко запенване. В съд се смесват брашното и солта, налива се шупналата мая, останалата вода с
меда, смесените сода и оцет и олиото. С миксер /приставка за тесто/ или на ръка се омесва в продължение на няколко минути до
получаване на хомогенно, но меко тесто.
Оставя се да втасва около час -1 ½ часа в затворен съд.
От тестото се късат топчета, с
големина по желание.
* Ако ще се оформят подкови –
разточват се като елипси, прорязват се 5-6 прореза на дългата страна, с дължина
около 1/3 от широчината. Намазва се с олио и завива на руло, Отгоре се намазва
отново леко с мазнина и поръсва със сусам, /както популярните „раирани”
кифлички на Юлия и Carina forum./ Загъва се като подкова и поставя в омазнен съд за печене
/или кухненска хартия/.
* Ако ще се оформят като венчета /т. нар. Kranz style/-
разточват се на правоъгълник, намазват се с олио или друга мазнина и всяко едно
се загъва на руло. Прорязва се по дължина през центъра и краищата се усукват,
след което завива венчето.
Втасват отново зa около още 20
мин., до увеличаване на обема.
След изваждане могат да се
намажат с мазнина или медена вода.
Още една идея тук.
Добри и честити гости утре!
По Коледа стават чудеса … “Българската Коледа”
Опитайте...
20 коментара:
Много интересна и полезна за мен информация за Игнажден .Винаги съм чела с интерес за българските традиции.
Очите ми останаха в тези толкова празнични кравайчета!Страхотни , пухкави и апетитни!Записвам си рецептата,благодаря!
Хубав ден!
Тъкмо си търсех рецепта за колачета и попаднах на тази красота! Благодаря ти! Прекрасен блог!
ДИАНЧЕ, ПРЕКРАСНИ ,СТРАХОТНИ, ПУХКАВИ...много красиви !
Снимките ти са уникални много ми харесаха.
Прегръдки и хубав снежен ден.
Много интересни кравайчета, Диди!
Дано късметът да е утре :-) и "полазникът" ти да бъде човек обичащ, весел, с пълна кесия и добро сърце :)
Хубава предпразнична седмица!
Прекрасни, наистина прекрасни кравайчета и подкови, и като форма, и като вътрешност! Много мекички изглеждат и на снимките.
Благодаря за поредната страхотна идея, Ди!
Добри гости и на теб :)
Кравайчетата ти изглеждат чудесно. Бих закусвала с тях не само на Игнажден.
Чудесни са, Дианка!
Пухкави и красиво поднесени!
И нека полазника утре да е чудесен човек!
Сърдечна прегръдка и хубава вечер!
Дианка,невероятно красиви са ти гевречетата-венчета и подковките,те пък са страхотно идейни!На,не бих се сетила баш така да ги извия раираните кифлички,ама то нали сме затова,да обменяме опит и идеи,а по някоя добра дума и похвала!
Благодаря,че сподели с нас,ще опитам обезателно!
И снимките както винаги са супер!
Пожелавам спорна предпразнична подготовка и Весела Коледа!
Така апетитни изглеждат, че мигом ме хвана, Диана.
Харни хора да са ти полазниците!
Прекрасни са, Дианка :)
Хубави празнични дни за цялото ти семейство :)
Чудни са, Дани!
Утре само добри гости и успешна година след тях:)
Диана, много красиви и апетитни гевречета, но за съжаление има някакъв проблем с текста!
Поздрави!
Дианка,
заповядай утре рано у нас;-) С радост ще си първия човек, когото ще пусна у дома, за да ми е много позитивна и красива годината;-)
Прекрасни са кравайчетата!
Хубава вечер ти желая!
Сърдечни благодарности за пожеланията и милите думи. Много се радвам, че тази идея ви допадна, макар и не традиционна.
Мира,
Candy,
Зиче,
Пепи,
Ина,
Или,
Дани,
Роси,
Марта,
Зори,
Траяна,
Марияна,
Мъхче,
Добре сте ми дошли, като скъпи гости ви посрещам с усмивка и "игнатово кравайче".
Желая ви добри гости, хубави празници и берекетна година, Диана
Много мило, зарадва ме и
благодаря за поканата, Мъхче -
това е голяма чест и отговорност!
Аз с удоволствие идвам в прекрасния ти блог, не само с покана:)
Убедена съм, че който и да бъде полазник на този ден от нашето малко блогово общество ще ти донесе късмет, успехи и кулинарно вдъхновение, много щастие и благоденствие.
Голяма прегръдка за теб и хубави празници, Диана
Изключително красиви са, Диана! Истински бижута от тесто си сътворила! Сърдечни поздрави! :)
I wish you a happy 20th day and Merry Christmas. Your recipe, fantastic, as every time. Kisses from Spain.
Olga
Аз се озъртам из околните блогове за колачета,а те под носа ми цял ден :)
Страхотни са и май ще се спра на твоите. Би ли ми казала-издържат ли по-дълго време и колко ориентировъчно излиза от 1 доза?
Много ви благодаря и много се радвам, че ви харесват;
Ева,
Olguichi1970,
Нина,
Ще се радвам, да ви допаднат, можеш да видиш и тези, от миналата година -
http://trydiani.blogspot.com/2010/12/blog-post_19.html.
Това тесто е постно и не могат да се запазят за повече дни свежи. Обикновено у дома се консумират много бързо - в рамките на ден-два. А количеството, зависи от големината, но около дузина можеш да направиш.
Сърдечни поздрави, хубави и усмихнати празници, Диана
Много добре изглеждат на снимката,но за съжаление не толкова вкусни,колкото очаквах. Солта може би беше прекалено много... Кравайчетата от моето детство си ги представям сладки и бях доста разочарована от вкусът им.
Публикуване на коментар