събота, 7 март 2009 г.
Пълнозърнест хляб
През пости основна храна е хлябът /но не бял/ – типов, ръжен и пълнозърнест .
Една рецепата за хляб, повлияна от популярните „нови”, добре забравени „стари” технологии на приготвяне и изпичане.
Комбинация между хляб без месене /No Knead Method / и
5-минутния хляб / Artisan Bread in 5 Minutes/The Discovery That Revolutionizes Home Baking (Hardcover) by Jeff Hertzberg & Zoe Francois(Author)
Пълнозърнест хляб
/по метода Artisan Bread in Five Minutes a Day /
"... ИЛИ със само пет минути от активна подготовка време. Миксиране на продуктите , без да месят продължително, вапазване в хладилника, откъсване на порции веднага или през следващите дни до седмица, оформяне и печене".
Продукти:
3, 25 чаши брашно -
по 1 чаша пълнозърнесто, типово и останалото бяло
1,5 чаша вода
1,5 ч.л. сол
1.5 ч.л. мая суха активна мая
1к.л. мед /за пълнозърнестото брашно/
Смесват се брашната, солта и маята. Във водата се разбърква меда и добавя към брашната. С лъжица се хомогенизира, без продължително омесване.
Поставя се в съд с капак, така че, да има място да увеличава обема си.
Прибира се в хладилник за около 18-20 и повече часа.
Втасалото тесто се поставя върху обилно набрашнен плот, почива около 15 мин. и без да се премесва се оформя топка, чрез подгъване на краищата.
Покрива се с фреш фолио и втасава около 40 мин.
Фурната се загрява на 250С 30 мин. преди края на втасването и в нея се поставя дебелостенен съд с капак. Той /глинен, емайлиран или друг, издържащ висока температура/ трябва да се загрее предварително.
Подготвя се и друг съд за вода, който се поставя под скарата за печене и ще осигури хрупкава коричка.
След повторното втасване тестото се набрашнява отново и с остър нож се правят прорези във вид по желание.
Изважда се съда за печене, поръсва се с брашно/използвах микс от бяло и царевично/, поставя се тестото, покрива се с капака и пече. В съда под скарата се налива една чаша гореща вода.
Пече на първоначално на 250 С за 30 мин. маха се капака и още 15 на 200С.
Изпеченият хляб има ясен кух звук, хрупкава коричка и пухкава вътрешност.
Ароматен.
"Още, и тук, и видео Дозата може да се удвои.
Благодарност на екипа от Гответе с мен … Гого, Ани и Юлия за идеята и тяхното умиляващо нагледно представяне на хляб без месене /No Knead Method /
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
2 коментара:
Дианче,
чудесен хляб! Усещам аромата му,ммм...
Илианка,
благодаря ти.
И ние много го харесахме!
А и бърз, и лесен.
Публикуване на коментар