Броколите са в изобилие. Харесваме ги, а и са много полезни. Допада ни вкусовата комбинация на броколи, сметана, яйца и сирене. Време бе, да ги обединя с тестена подложка в киш с броколи.
Киш с броколи
Продукти:
за подложката:
/маслено тесто по избор/
1 чаша брашно от 250 мл.
1/3 ч.л. сол
115 гр. масло
1 жълтък /или цяло яйце/
1-2 с.л. студена вода
за пълнежа:
1 ч.чаша наситнен праз /може и лук
1 с.л. зехтин
1 ч.чаша ситно накъсани “цветчета “ бланширани броколи
1 ч.чаша заквасена сметана
1/4 ч.чаша прясно мляко /ако изварата е течна, не се предвижда/
1 ч.ч. извара изцедена, кашкавалена
½ ч.чаша микс от сирена
/гауда, ементал, пармезан/ или кашкавал
3 яйца
½ ч.чаша магданоз
индийско орехче, черен пипер
сол
Подготвя се тестото за киша. В процесор се разбива масло със сол и брашно. Добавя се жълтък и 2 с.л. СТУДЕНА вода.Оформя се маслена тестена топка и оставя в хладилник за около 20 мин.
Фурната се загрява на 190С-200.
Масленото тесто се разточва тънко и поставя в съд, покрит с хартия за печене.
Кората се пече 10-12 мин., изважда се и охлажда напълно.
Наситненият праз се задушава леко в зехтина. Отстранява се от котлона и се смесва с бланшираните във вряща подсолена вода /за не повече от 2 мин./ броколи.Охлажда се.
Разбиват се яйцата, сметаната, млякото и подправките. Добавя се изварата и разбърква до хомогенизиране.
Фурната се загрява на 180-190С.
В тестената подложка се подреждат плътно броколите с лука и сирената. Отгоре се залива с яйчената смес и поръсва с настърган кашкавал.
Пече се около 30-40 мин. до зачервяване.
Леко се охлажда и сервира топъл.
И да зачета авторското право - адаптирах тази рецепта по наш вкус.
7 коментара:
Now , I am hungry , this pie with broccoli looks sooo delicious..
Many thanks Nada,
Glad you liked it!
Nice day, Diana
Лелее...колко изкусително изглежда!Чудесна идея!Хубав ден Диани!
Amazing pie!I love brokoli!
Нанита,
драго ми е, че ти харесва.
Хубава вечер, Диана
Vera,
Thank you very much,
I also love broccoli...
Kisses, Diana
Diana, this pie looks so good!! Kisses!
Iulia,
thank you very much,
Hugs, Diana
Публикуване на коментар