петък, 13 март 2009 г.
Лаваш крекери /Lavash/
Лаваш е арменски хляб.
Лаваш крекери /Lavash/
Продукти:
1 и ½ чаши брашно
/използвах микс от
½ чаша пълнозърнесто, ½ чаша бяло, ¼ чаша типово, ¼ чаша фино царевично/
½ ч.л. сол
½ ч.л. суха активна мая
1 с.л. захар
1 с.л. олио
1/3 до 1/2 вода със стайна температура и още 2 с.л.
За поръсване: Макови семена, сусам семена, червен пипер, кимион семена, черен пипер, сол или други семчици.
За около 30 кракера
Приготвяне:
Смесват се всички продукти за тестото и се добявя водата на части, така, че да се замеси еластично тесто. Месенето продължава около 10 мин. , до изглаждане на тестото.
Поставя се в намазнена купа, покрива се и оставя да встава около 90 мин. или докато удвои обема си.
Разточването е върху намазнен плот /аз използвах хартия за печене/ на етапи с малки 5 мин. почивки/, за да може глутенът да отпусне. След достигане на желаната дебелина /ние харесваме по-тънки/ се оставя за 10 мин. и нарязва с набрашена форма или нож. Маха се излишното тесто от листа,намокрят се кракерите и поръсват с топинг по желание – сусам, семчици, червен , черен пипер, сол,др. подправки.
Поставят за печене в загрятата на 175С фурна.
Останалото тесто се разточва по същия начин.
Пекат се 15-20 мин. до златисто /времето зависи от дебелината на тестото/, изваждат се от фурната, изстиват леко за още 10 мин. и се махат от хартията.
Може да се замеси вечерта и пекат на следващия ден.
Сервирах ги с маслинена тепанада.
Харесахме ги и благодаря на Daring Bakers - Lavash Crackers за рецептата.
И отново:
Този път с рибен хайвер.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
2 коментара:
Wow, goodlooking lavash and a great blog. Unfortunatlely I can't read a word, but pictures tell more than 1000 words. :-)
Zorra,
thank you very much.
These words are important to me.
Recipe for lavash and the taste are great.
Congratulations!
I recommend them!
Публикуване на коментар