Днес - Месни заговезни (Неделя Месопустна) е православен църковен празник, който се празнува винаги в неделя, 8 седмици преди Великден.
Името на празника идва от това, че се заговява (пости) с месни ястия. От този ден до края на Великите пости - Великден, са забранени месото и месните продукти.
Денят се нарича още Неделя Месопустна, защото е последният ден преди постите, когато се яде месо.
Ние харесваме да заговяваме с печен джолан, по рецепта на Илианка,
или друго печено месо, а днешното все още се пече.
Някои предпочитат и сухи мезета.
Днешния ден се нарича още и Неделя на Страшния Съд. Това е третата неделя от триседмичния период преди започването на Великия пост. През това време богослужението започва да включва песнопения от Триода - литургическа книга, която съдържа богослужбите от Неделя на митаря и фарисея, десета преди Пасха (Великден), до Велика и Свята Събота. На този ден Църквата напомня Съда на всички хора, които ще застанат пред Божия трон в деня, когато Христос отново ще се върне в славата Си.
Следващата седмица и идна неделя са известни като „Неделя на Всеопрощението“ или просто „Прошка“, защото всеки член на семейството иска и получава прошка от по-възрастния за изминалата година.
Още тук и тук...
7 коментара:
Everything looks so delicious. :)
Thanks Andrea,
Big hug for you, Diana
Hi my dear,
Thanks for writing such a nice comment :)
These things you prepare are amazing and look delicious!
Wish you a good sunday.
Bye,
Lúcia
www.fazemosdeconta.com
Сухите мезета не са за пренебрегване ;-)
Спокойна и вкусна неделя месопусна, Диани!
Поздрави и :-)
Lúcia,
Thanks a lot.
I wish you good the week,
Diana
Дими,
благодаря ти!
Видях при теб страхотна идея
за тяхно оползотворяване.
Поздрав и успешна нова седмица, Диана
Eхеее, какви красоти... blink
Покрай теб има страшни щастливци :)))
Невероятна си!
Благодаря Ина,
и твоите близки не са пренебрегвани откъм вкусотии и красоти.
Успешна и слънчева нова седмица, Диана
Публикуване на коментар