Ашуре (варено жито, от турското aşure) е десерт от грухана пшеница, стафиди, захар и орехи. Това е традиционен десерт в Турция, един мит и традиция. Наричат го още Noah's Pudding и вид обредна храна. Името му идва от арабски, в които ashura буквално означава "десета" - че е направена от 10-ия ден от ислямски календар. Смята се, че оригиналното се приготвя с около 40 съставки - ориз, боб, леблебия, бакла, ечемик и… почти всички видове ядки и плодове, което го трудно определя като десерт – по скоро храна. Много са претенциите за най-точна рецепта.
Един опростен вариант, но ароматен и вкусен:
Плодово ашуре
Продукти:
1 ч.чаша жито
6 ч.чаши вода
1 с.л. нишесте /с връх/ - използвах с аромат на портокал
1 к.чашка портокалов сок
1 к.чашка захар
1 к.чашка мед /може още захар на вкус/
1/2 к.чашка орехи
1/2 к.чашка микс от сушени плодове – стафиди, кайсии, смокини, сини сливи
1 ванилия
1 с.л. лимонови и портокалови кори
½ ч.л. сол
Пудра захар, канела, орехи, ябълки или други плодове за гарниране и поднасяне.
Почистеното и измито жито се сварява с водата за около 40 мин./ Прибавя се солта, отстранява се от котлона, затваря се плътно и оставя на топло място до пълно размекване на зърната. Аз го варя в тенджера под налягане и го оставям 2-3 часа.
От житото се отделя 1 ½ чаени чаши. Останалото се пасира, добавя се захарта, ядките и плодовете.
Размива се нишестето с портокаловия сок и прибавя към сместа. След като поври до леко сгъстяване се ароматизира с ванилията и плодовите кори. Добавя се меда и налива в намокрени купички.
При сервиране може да се обърне и гарнира по желание - пудра захар, канела, орехи, ябълки или други плодове.
Рецептата за ашуре от моето детство е „Календар на домакинята” - И. Димчева 1983, с някои изменения.
Още идеи за жито.
2 коментара:
Превъзходно ашуре!
Благодаря ви от сърце и много се радвам, че ви допада тази идея.
Сърдечни поздрави и усмихнат ден, Диана
Публикуване на коментар