сряда, 14 октомври 2009 г.

Петковден - 14 октомври

Св. Параскева (Петка)
е особено обичана и почитана светица, живяла в X-XI век и чествана на Петковден - 14 октомври.


Светицата - патрон на името е Света Петка Българска. Името произлиза от славянската дума "петък", петият ден от седмицата. Счита се, че е свободен превод и пълно съответствие на името "Параскев" или "Параскева" ("петък", в смисъл на подготовка за празника).

Тя била родом от Епиват (Тракия) от родители българи. Животът й и посмъртните чудеса вдъхновено е описал св. Патриарх Евтимий. Тя била много милостива, водела равноангелски начин на живот. Посетила светите места, прекарала години от живота си в пост и молитви. Търпяла лишения, пек и студ, ядяла по веднъж на ден само треви. По едно време получила видения. Ангел Господен й казал да се върне в родния си град и там да умре. От 1238 г. до падането под турско робство светите й мощи са почивали в църквата "Св. Петка Търновска" във Велико Търново /сега в катедрала в Яш - Румъния/.

В народния календар Света Петка е закрилница на децата и поставя началото на зимните семейни празници. От този ден започва периодът на сгледите, на годежите и сватбите. Св. Петка покровителства брака и плодовитостта, в народните легенди светицата се смесва и с духа - покровител на къщата и семейството (затова се явява като змия - пазителка на дома).
Петковден бележи и края на стопанските дейности - есенната сеитба и прибирането на реколтата, освобождават се овчарите и ратаите, започва заплождането на животните. От Петковден до Димитровден се забранява работата с вълна, кроене, шиене -за да не нападат хищниците стадата.

Именници: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.

Честит празник!



4 коментара:

Dimitrana S. каза...

Честит празник!

пп. .. понякога, точно на деня.. забравям. Колко е хубаво, че още предиобед, поглеждайки в блога ти, Диани, вече си ме подсетила :-)

Поздрав най-сърдечен от мен!

di_ani каза...

Дими,
топъл, хубав и усмихнат празник
и от мен!
Целувки, Диана

mi sello personal каза...

Oh God,beautiful ,wonderful as always hugs ...Laura

di_ani каза...

Laura,
dear friend,
many kisses for you, Diana