понеделник, 9 март 2009 г.

Анзак бисквити /ANZAC/

Постни.


Четох, че ги правели за пехотинците на австралийската и новозеландска армия(ANZAC = Australia and New Zealand Army Corp). Има различни версии за произхода на тези бисквити. Някои са, че ANZAC бисквити са вариация на шотландските oatcakes, но по-популярна е тази версия, за войнишки питателни, икономични и издържливи бисквити.

Анзак бисквити ANZAC

Продукти:
3 / 4 чаша брашно
1 чаша овесени ядки
3 / 4 чаша кокосови стърготини
3 / 4 чаша захар
/ кафява, обикновена захар или микс – кафявата ги прави по-тъмни/
1 / 4 ч.л. сол
1 / 4 чаша маргарин/замяна на масло/
2 с.л. мед
1 1 / 2 ч.л. хлебна сода
3 с.л. много топла вода

Фурната се загрява на 160/175/С.
Смесват се пресятото брашно, овесените ядки, кокосовите стърготини, сол и захарта в купа.
На слаб огън /или в МВ/ се разтопяват маргаринът, добавя се и медът .
Смесва се содата с врящата вода и се добавя към маслото.
Обединяват се течните в сухите съставки и се разбърква добре.
Оформят се топчета / напр. колкото орех от тестото/ , леко се притискат, да станат плоски /после са по-плътни/.
Ако тестото е лепкаво, се добавя малко повече брашно, а ако е твърде суха - малко вода. При мен, с тази пропорция се получи добре.
Поставят се върху хартия за печене наразстояние една от друга.
Пекат се в загрятата фурна около 12 мин./до 15/.
Изваждат се /около 2 дузини/ от фурната , още са много меки, изчаква се да се охладят и махат от хартията.

Топлички са по меки, след като изстинат стават плътни и много трайни. Ароматни, с чудесно съчетание на кокос и мед.
За допълнително опресняване могат да се затоплят отново във фурната на около 130C за 10 минути.
Рецептата, с благодарност е от My Diverse Kitchen


4 коментара:

Aparna Balasubramanian каза...

I'm afraid I don't understand this language, but the pictures tell me that the Anzac biscuits turned out perfect.
Thanks for the feedback.
Is this Greek, perhaps?

di_ani каза...

Aparna,
Sorry.
It is not Greek, this is Bulgarian.
Bulgaria to the north of Greece.
Thanks again for the wonderful recipe!

t_ilieva каза...

Диди, страхотно изглеждат тези бисквитки! А от перфектните снимки направо ми иде да си хрупна едничка! :-)

di_ani каза...

Наистина са много вкусни.
Aparna може да потвърди.