Оказа се, че не е пита, според моите "представи" за сладкиши, а гръцка баница - сладка и сиропирана. Сладка баница съм правила и преди, сиропирана също - много харесваме предложението на Илианка. За така наречената портокалова пита ме подсети и Dunia - Благодаря, рецепта ми помогна много! Избрах този вариант, при който корите се запичат предварително в масло, а и комбинацията на портокал и канела е изключително ароматна.
Портокалова пита (Πορτοκαλόπιτα)
450гр. кори за баница, размразени.
Основа
100 гр. масло
½ -2/3 от корите /според големината на съда за печене
2-3 с.л. захар
1 ч.л. канела
Плънка
4 яйца
1 чаша захар
1 ч. чаша олио
1 ч. чаша кисело мляко
1 чаена лъжичка бакпулвер /с връх/
кора на 1 портокал
ванилия
1 ч.л. портокалов ликьор
щипка сол
1 / 2 чаша стафиди
Сироп
сок от 2 портокала
кора на 1 портокал
1 ч. чаша захар
1 1 / 2 ч. чаши вода
Първо се приготвя сиропа. Водата, кората от портокал и захарта се кипват. Къкри около 15 мин. и добавя сока от портокалите.Завира отново и се маха от огъня. Избрах да прибавя накрая сока от портокалите, за да се запази по-ароматен /в основната рецепта всички съставки врят заедно/. Оставя се да изстине напълно.
Фурната се загрята на 175С.
Отделят се 2/3 от корите в опаковката. Всяка една се намазва с разтопено масло, леко поръсва с канела и захар. Събира се като хармоника и поставя в тава за печене, леко намазана с масло. Така се подреждат корите, за да покрият дъното. Запичат се около 15 мин. и оставят да се охладят.
Останалата 1/3 кори се начупват на парчета и също запичат, колкото да изсъхнат в суха тава. Оставят се също да изстинат.
Подготвя се плънката - разбиват се 4-те яйца със захарта до побеляване, добавя се
олиото, млякото и ароматите. Брашното / 1 с.л., при желание за по-плътен крем/ се смесва с бакпулвера и солта и обединява с яйчената смес. Поставят се стафидите, начупените кори и много леко се разбърква.
Плънката се излива върху изстиналата основа. Пече се в загрятата фурна за около 30-35/40 мин., според дебелината, като се проверява с клечка и до зачервяване.
Изважда се от фурната, оставя се около минута-две да изпръхне и залива със студения сироп - горещо печиво и студен сироп. Може и обратно - да се изчака да изстине баницата и да се залее с горещ сироп.По желание може да се добави още лъжица, две портокалов конфитюр /аз не съм сложила/.
След изстиването й е готова за сервиране.
Намалила съм количествата пропорционално спрямо базовата рецепта. Много ароматна, сочна и вкусна. Опитайте.
P.P. явно има някакъв проблем с отварянето на базовата рецепта и прилагам още един подобен линк за онагледяване на стъпките.
17 коментара:
Голямо изкушение е тази пита, Диани :)
Хубав неделен ден ти желая :)
This cake looks so soft and moist. I sure it's very tasty too. :)
Благодаря Зорница,
получи се изключително ароматна.
Хубава неделя и за теб, Диана
Andrea,
Thank you,
has an aroma of oranges.
Greetings, Diana
Чудесна рецепта, Диди! Представям си аромата, които се разнася у вас :)
Хубав и усмихнат следобед!
Чудесен и ароматен сладкиш, Диана! Благодаря за рецептата. Като прочетох, ми напомни за нещо друго, което правя. Сладкиш с един пакет юфка(тя нали е натрошена)и се залива със сместа за крем карамел. Не съм го правила отдавна.
Прекрсна и спокойна неделя ти желая! Изпращам ти хиляди усмивки!
Илина
Колко е сочна и ароматна! Страхотна пита, Диани! И цветовете са така слънчеви, напомнят за горещо лято :-)
Харесва ми предложението ти, ще го опитам!
Спокойна и усмихната неделя!
Страхотен аромат на портокал, Диана:) Много ми допада, а и отдавна не съм правила сиропирана пита :) Хубава нова седмица от мен :))
You did a fabulous job on the Portokalopita!I'm delighted everyone enjoyed this east and tasty dessert.
"Много ароматна, сочна и вкусна."
Това се вижда от снимките - думите са излишни! :)))
Чудесна си!
Много ароматна и спорна седмица!
Прекрасна рецепта! Поздравление!
Момичета,
благодаря ви -
Ще се радвам да ви хареса и на вас.
Успешна и усмихната нова седмица, Диана
Peter,
thanks for the nice recipe.
Greetings, Diana
Mnого хубава пита Дианка! Ще я направя задължително! Обожавам портокаловия аромат. ХУбава вечер!
Мимка,
драго ми, че ти допада.
Ще се радвам да останеш доволна.
Усмихната и успешна нова седмица, Диана
Здравейте,
Опитах този десерт в моя приятелка гъркиня, но тъй като портокалопитата беше приготвена от майка й, реших да потърся рецептата в интернет, а не да настоявам за превод.
Бих желала да пробвам вашата рецепта.
Преди това обаче, моля за разяснение. Какво се случва с втората част от корите (1/3 от пакета), които не се използват за основата (2/3 от пакета). За тях инструкциите не са довършени, според мен. Вие започвате с:
Останалата 1/3 кори се начупват на парчета и също запичат, колкото да изсъхнат в суха тава. Оставят се също да изстинат.
След което пишете само за основата и заливката...
Какво се случва с втората част от корите?
Поздрави,
Ели
Здравейте Ели, аз ви благодаря за проявения интерес и много ще се радвам тази рецепта да ви хареса.
Може би не съвсем ясно съм обяснила технологията, но ако прочетете до края абзаца, който обяснява приготвянето на плънката ще се разбере, че 1/3 запечени и натрошени кори се поставят в нея:
"Останалата 1/3 кори се начупват на парчета и също запичат, колкото да изсъхнат в суха тава. Оставят се също да изстинат.
Подготвя се плънката - разбиват се 4-те яйца със захарта до побеляване, добавя се
олиото, млякото и ароматите. Брашното се смесва с бакпулвера и солта и обединява с яйчената смес. Поставят се стафидите, начупените кори и много леко се разбърква."
Много съм ви благодарна за обратната връзка, макар и не по това уточнение, установих проблем с линковете към базовата рецепта.
Сърдечни поздрави и хубава неделя, Диана
ОТ КЪДЕ ИЗКОЧИ И БРАШНО,СЛЕД КАТО В ПРОДУКТИТЕ ГО НЯМА???
Здравейте Анонимен и Ви благодаря за въпроса,
в някои рецепти на портокалова пита за допълнително уплътняване на яйчения крем се добавя нишесте или брашно, по желание.
И след като отново установих проблем с отварянето на линковете към базовата рецепта, прикачих подобен нов, съдържащ онагледяващи поетапни снимки.
Поздрави и хубав ден, Диана
Публикуване на коментар