Красив, в своята бляскава тъмно лилава окраска, но и мистичен, патладжанът е известен с много имена и сортове, някои от които са доста незавидни. В продължение на векове, патладжанът е ужасна репутация и се отглеждал повече като декоративно растение, от колкото като източник на храна. Ранните патладжани са били много по-горчиви от култивираните сортове, а и поради принадлежността си към семейство "картофови", навремето са го смятали за отровен. Когато европейците за пръв път се сблъскват с него го окачествяват с етикет на "луда ябълка" - на италиански наименованието на патладжана се е запазило като Melanzane /от латински Mela insana, или "ябълка на лудост"/. Ботанически, патладжанът е плод, близък роднина на домата, макар че в
кулинарията се използва като зеленчук. и не е случайно, че в някои части на
страната се нарича син домат. С времето патладжанът се превръща в един от най-важните зеленчуци в ориенталската и средиземноморската кухня заради неговите уникален вкус, консистенция и порести текстура, а в Индия го наричат "Кралят на зеленчуците". И още: патладжаните са с много ниско съдържание на калории и мазнини, но богато съдържание на разтворими фибри; съдържа добри количества на много от основните групи B-комплекс витамини (витамин B5; В6, В1, В3) ; източник на минерали /манган, мед, желязо и калий/, а синьо лилавата кожа - мощни анти-оксиданти; ще добавя фолиева киселина, витамини С и К. Обичам да припомням полезните качества на продуктите и така тяхното използване ми изглежда още по-смислено и целенасочено.
Нещо интересно: През V век в Китай сред елегантните дами господства модата на
сребристо-черната усмивка. Този ефект се постигал освен другото с търкане
на зъбите с кожата на тъмния патладжан.
Чела съм, че човек или обича или не обича патладжан – е, ние сме от обожаващите го. Така обединих моя поглед към тези няколко познати рецепти за вкусно и апетитно присъствие на патладжаните на нашата есенна трапеза. Ще започна с известната:
Капоната /сицилианска капоната, капоната ди меланцане/
3 супени лъжици зехтин
1 чаша нарязан целина
1 средно голяма глава лук, нарязана на ситно
1 червена чушка, нарязана на ситно
1 голям патладжан, нарязан на кубчета
1 ч. чаша домати /нарязани/
¼ чаша стафиди
3 супени лъжици каперси
½ ч. чаша маслини, каламата, нарязани
1 чаша нарязан целина
1 средно голяма глава лук, нарязана на ситно
1 червена чушка, нарязана на ситно
1 голям патладжан, нарязан на кубчета
1 ч. чаша домати /нарязани/
¼ чаша стафиди
3 супени лъжици каперси
½ ч. чаша маслини, каламата, нарязани
1 щипка лют пипер
по желание
1 супена лъжица захар
2 супени лъжици червен винен оцет
сол и черен пипер на вкус
пресен босилек
2 супени лъжици червен винен оцет
сол и черен пипер на вкус
пресен босилек
Патладжанът се нарязва на кубчета, посолява се и поставя в студена вода,за около 20-30 мин., да се отдели горчивият вкус на соланина. Отцеждат се и подсушават.
В голям тиган на средно висока температура се задушават нарязаните на ситно лук, чушка и целина със зехтин за около 5 минути, или докато зеленчуците започват да се готвят и станат полупрозрачни. След това се добавя патладжана и щипка лют пипер /по желание/ и се готви още за около 3 минути.
Добавят се нарязаните домати и стафиди, като се намалява силата на огъня, готви се в продължение на 20 до 25 минути, докато всички зеленчуци са омекнали и водата се е изпарила.
Накрая се поставят каперсите и маслините и овкусява със захарта и оцета за още около минута. Поръсва се със сол и черен пипер на вкус, листа пресен босилек.
Пресен хляб допълва ястието, което става още по-ароматно, ако се остави да престои.
И още нещо лесно и бързо, вкусно с патладжан – в оригиналната рецепта е оприличен с хумус, но в съставките не присъстват характерните за близкоизточната хранителна паста нахут или тахан /сусамов/, така че, аз го окачествих като дип, не че наименованието би имало някакво особено значение.
Дип от бял боб с печен патладжан
/ White Bean and Roasted Eggplant Hummus/
1 патладжан,почистен и разполовен по дължина
зехтин, сол и подправки по желание
1 ч.чаша бял боб, сварен и отцеден
¼
ч.чаша зехтин или повече (1/3), на вкус
1-2 с.л. лимонов сок или на вкус
1 скилидка чесън, сурова или няколко, печени
заедно с патладжана
1 с.л. магданоз
Краставица и зелена салата за гарниране
Патладжанът се пече във фурна (около 20-25мин.) или в МВ, намазан с подправките и малко зехтин и оставя да се охлади, след което се обелва. В купата на кухненски робот се поставят патладжан, фасул, магданоз, лимонов сок, чесън, ½ ч. л. сол и ¼ ч.л. пипер. Пулсира се, докато сместа е едро нарязана. С работеща бъркалка постепенно се налива ¼ ч. чаша зехтин, докато сместа стане кремообразна. Подправя се, ако е още необходимо, на вкус.
Сервира се с нарязана краставица и зелена салата.
И тук, пресен хрупкав хляб си пасва чудесно.
Опитайте...
29 коментара:
Ди, благодаря за информацията. Не бях запозната с качествата на патладжана. Този дип е фантастичен!
Диди,
предложениятета са просто прелест!
ние със половинката сме от хората, които много обичат патладжани, децата не ги ядат, което не ми пречи да приготвям за нас :)
Тези дни май сме на една вълна, защото вчера в блога обобщих 6 рецепти за патладжани, ама нищо чудно - сезон им е :) С удоволствие ще се възползвам от твоите прекрасни предложения - особено от дипа, много ми допадна.
А снимките са чудесни, толкова апетитни!
Прегръдка и хубава неделя!
Дианка,
както винаги много полезна информация!
Обичам патладжан и обожавам всякакви дипове!
Хлябът е много интересно навит на шишове :)
Прегръдки и хубава неделя!
Диди,
страхотна патлажанена презентация!
Всички рецепти са невероятни и представени както винаги с прекрасни снимки! Много ми харесаха и спираловидните хлебчета!
Поздрави и сърдечна прегръдка!
Мммммм денят ми стартира с прелестни предложения! Всичко ми изглежда страхотно ! Обожавам патладжан и задължително ще изпробвам :-) Усмивки от мен и една прекрасна нова седмица
Този дип с боба е гениален! Не ми беше идвала наум такава комбинация. Моментално ще се направи!!!
Много интересна информация и прекрасни и апетитни нови предложения.
Диана, идеята ти за хлебче навито върху шишче с страхотна и ще се възползвам от нея.
Приятен почивен неделен ден!!!
Страхотни предложения и както винаги подробна информация! най - ми хареса определението "Луда ябълка" не бях го чувала:)Снимките са невероятно апетитни, просто разкошни!
Траяна
Дианче, този патладжанен пост ме залепи за екрана дълго време.Неподражаема си при поднасянето на храната, а на патладжаните си отредила специално внимание.
Поздрави!
Ди, много красиво и много вкусно изглеждат всичките предложения! А тези хлебни спирали са страшни!!!
У вас винаги е вкусно! :)
Обожавам патладжан и твоите предложения запазвам в папка "любими"! Този дип и хлебчетата изглеждат просто невероятно! Страхотна презентация, Диани!
Поздрави и успешна нова седмица! :-)
Диди, както винаги при теб е красиво и вкусно и пълно с чудесни идеи!
Беше ми интересно да прочета информацията за патладжана.
Поздрави :)
Предварително се извинявам за емоцията,но съм си такава!
:*):*):*):*):*):*)...
БРАВО,КРАСОТА,СТИЛ,ВКУС,ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВКУСНИ РЕЦЕПТИ<НЕВЕРОЯТНО ПРЕДСТАВЯНЕ,УНИКАЛНИ СНИМКИ И СТАЙЛИНГ!
Благодаря за положения труд около цялата публикация!
Ти си невероятна жена и голям естет!
БРА-ВО!Браво...
Случайно попаднах на вашия блог докато търсех една рецепта...Намерих я и я изпробвах веднага...И като разгледах какви чудесни неща споделяте с хората се ядосвам как по раничко не съм ви открила...Браво, моите поздравления, ще ви следя и каквото мога да направя от вашите рецепти с удоволствие ще го направя и ще споделя.
Поздрави,
Даниела
Дианка,кое по-напред да приветствам от тази пъстра,цветна и вкусна палитра?!Патладжанчето е супер,дипчето е много обещаващо вкусно,но най-много ми допада оформлението на спиралките и си крадвам идейката с твое позволение!:))
С пожелание за един усмихнат неделен следобед!
Изглеждат чудесно, и двете патладжанени предложения са супер. У нас само аз съм почитателка на патладжана и се лишавам от него със скръб в сърцето, тази година нито веднъж не съм приготвяла - дори и пържен патладжан. Вчера Лети, днес ти ми бъркате в раната с тези изкусителни предложения
и тези хрупкави спирали изглеждат така апетитно...
сега обаче съм решила вече да опитам лангоши и съм си набавила всичко необходимо, дори сварих картоф и отивам
Фантастични рецепти! Много вкусно звучи и патладжана и дипа!
Дианче, страхотни предложения! Много обичам патладжан и всички негови превъплащения, много интересни рецепти :) И аз ще ги изпробвам! Сърдечни поздрави и усмивки :)
Диди, предложенията са много апетитни, но и аз харесах повече дипа с патладжан и съвсем скоро ще приготвя по рецепатта ти.
Много апетитно, с тези хлебни спирали!
Поздрави и хубава есен на теб!
Дианка, все много вкусни неща при теб :) Искам всичко :)
Много обичам патладжан, половинът - не :) тежко се живее така :)
Хубав утрешен ден от мен!
Диани, и ние сме от обожаващите патладжани във всякакви вариации. Твоите са брилянтни!А тия хлебни завъртулки просто ме карат да разкъсам монитора...
Спорен и усмихнат ден!
Мария
Колко дълго съзерцавах и се връщах към тази публикация! Вкусни, интересни и различни предложения, които много ми допаднаха! И ние сме от обожаващите патладжана, макар че имаме лекарски ограничения:) Прекрасна седмица пожелавам!
Дианка, прекрасна и много силна патладжанена фиеста! Може и да съм пристрастна, защото съм заклет фен на този зеленчук, но това, което ни предлагаш е невероятно вкусно.:-))
Смятам да се възползвам от рецептите ти, докато се намират още патладжани.
А хлебчето, така навито на шишчета, е много оригинално.
Сърдечни поздрави и хубави предстоящи почивни дни!
Ах, този хляб на спирали е перфектно допълнение към рецептата с патладжан :)
Марияна,
Лети,
Дани,
Роси
Лина,
Анонимен,
Мони,
Траяна,
Вили,
Ина,
Милена,
Ели,
Катерина,
Анонимен,
Еликсир,
Марта,
Руми,
Ева,
Пепи,
Зори,
Мария,
Гуинет,
Мони,
Ива,
Ще започна с благодарност към всяка една от вас. Благодаря от сърце за милите коментари и приятелски чувства - те са взаимни. Всяка една от вас предлага впечатляващи кулинарни идеи, на които аз се възхищавам.
Много се радвам, че ви допадат тези есенни рецепти. Не подценявайте вкусотията на сицилианската капоната, вкусът е по- различен. За хлебните завъртулки - леко намазвам дървените шишчета с мазнина.
А за всички обичащи патладжан, възможностите за неговото използване за неизчерпаеми и новите рецепти на Лети, Дани, Пепи потвърждават това /дано не пропускам някого/.
Патладжанената фиеста продължава:)
Поздрави и усмивки, Диана
И двете патладжанени рецепти са чудесни/и аз съм от категорията обожаващи патладжан, но тази година нещо малко готвих/, а от идеята за хлебчетата от последната снимка ще се възползвам още довечера, че имам от снощи останало тесто за пица.
Весела
Благодаря, Веси,
наистина понякога така се случва, че макар да обичаме нещо, друго минава с по-голям приоритет. Патладжаненият сезон е в разгара си, има още време.
Поздрави, топла и усмихната есен, Диана
Diana, you amaze me with each post, every recipe.
Eggplant is a vegetable I most appreciate. My husband's family is Italian and they also appreciative dishes with eggplant. Beautiful photos as always.
Lúcia
I am very happy that I write, Lucia.
I love eggplant and it really has many recipes.
Thanks a lot, smiles and greetings, Diana
Публикуване на коментар